Ateş, kilo kaybı, halsizlik, karın ağrısı, bulantı, kusma, nefes darlığı, öksürük, baş ağrısı, işitme, görme ve algılama ile koordinasyon problemleri gibi çok sayıda farklı alanda belirtiler görülebilir. Kist hidatik rahatsızlığı akciğerde daha erken belirtiler de gösterebilir ve daha büyük bir görüntü de kazanabilir.
Bütünlüğü bozulan kist akciğer zarları arasında açılacak olursa akciğer yaprakları arasında hava ve sıvı birikimine bağlı hidro-pnömotoraks dediğimiz durum gelişir. Bu durum şok tablosu ile hastanın hayatını tehdit eden ciddi bir durumdur ve acilen müdahale gerekir.
Akciğer kistlerinin günümüzdeki en iyi tanı yöntemi kişinin akciğerlerinin bilgisayarlı tomografi cihazı ile incelenip analiz edilmesidir. Hidatik (köpek) kistlerinde bazı durumlarda kan testi de talep edilebilir. Bu, tanı konulmasını kolaylaştırmaktadır. Doktor gerekli görürse bronkoskopi tetkikine de başvurabilir.
Akciğer kistleri sigara içilmesi, hava kirliliği gibi sebeplerle oluşan basit akciğer kistleri, enfeksiyonlara bağlı kistler (hidatik kist - köpek kisti gibi), bir travma sonrası oluşabilecek kistler ya da doğumsal bozuklukların sebep olduğu ancak erişkin dönemde ortaya çıkan kistler şeklinde görülebilir.
Bazı durumlarda 10 ila 15 santimetre büyüklüğüne kadar erişebilen büller, iltihaplandıkları veya yırtıldıkları durumlarda kişinin akciğer fonksiyonlarını bozar.
İlgili 15 soru bulundu
Ameliyata genellikle kistin boyutu 8 cm ve daha büyükse, kanser şüphesi bulunuyorsa ve kist ağrıya sebep oluyorsa karar verilir. Kist başlangıçta küçükse ancak giderek tehlike oluşturacak bir boyuta gelirse de ameliyat uygun görülür. Yumurtalık kistleri ya cerrahi operasyon gerektirir ya da ilaçlı tedavi uygun görülür.
Yumurtalıklarda kan birikimi sonucu oluşan kistler de koyulaşarak, çikolata kıvamına gelir. Çeşitli boyutlarda olabilen bu kistlere, 3 cm'nin altındaysa ve bir rahatsızlık vermiyorsa dokunulmaz. Ancak kişiyi rahatsız ediyorsa ya da hamileliğe engel teşkil ediyorsa ameliyat edilebilir.
Akciğer kistlerinde kesin tedavi uygulaması da aynı şekilde cerrahi müdahaleler ile gerçekleşir. Akciğerde yerleşmiş hidatik kistler cerrahi operasyon ile dışarıya çıkarılır ve ameliyat sonrası koruyucu medikal uygulamalar takip edilir. Bu süreçte akciğer dokusuna hasar vermeden kist hidatik dışarıya alınmalıdır.
Rutin bir akciğer ameliyatı yaklaşık 4-5 saat sürer. Hasta cerrahi yoğun bakım ünitesine çıkarılır ve genellikle 24 saat sonra servise alınır. Ameliyat sonrası hastanın idrar sondası, 2 adet göğüs boşluğuna yerleştirilmiş dreni bulunur bu drenlerden içeride birikmemesi gereken sıvı hava toplanır.
Çocuklarda görülen basit kemik kistleri röntgen ve Manyetik Rezonans (MR) görüntüleme yöntemleri ile rahatlıkla teşhis edilebilmektedir. Anevrizmal kemik kistleri ise kemikte görülebilen başka tümörlerle de karışabilmektedir.
Akciğer nodülleri hem iyi huylu hem de kötü huylu (kanseröz) nitelikte olabilir. Akciğer dokusunda 3 cm'den küçük kitleler akciğer grafisi veya bilgisayarlı tomografi taramalarında görülebilir. İyi huylu akciğer nodülleri veya tümörleri kanseröz değildir ve tipik olarak agresif bir yapıları yoktur.
Akciğer kanserinin birçok belirtisi olabilir. En sık belirti öksürük ve öksürükte kan gelmesidir. Bununla beraber erken aşamada yakalanan akciğer kanseri genellikle hiçbir belirti vermez. Akciğer kanseri tesadüfen çektirilen akciğer filminde/röntgende belli olabilir veya bilgisayarlı tomografide ortaya çıkabilir.
Hidatik Kist Ameliyat Yöntemleri Nelerdir? Açık Ameliyat: Torakotomi dediğimiz yöntem ile yani 5. ve 6. kaburgalar arasını açılarak akciğere ulaşılarak yapılır. Bu yöntemle mümkün olduğundan kisti patlatmadan ve akciğere zarar vermeden bu kistler çıkarılır.
Akciğer kisti – Hidatik kist nasıl bulaşır? Akciğer kisti- Hidatik kiste neden olan bu parazit, köpek başta olmak üzere etçil bazı hayvanların barsaklarında yaşar ve dışkıları ile dış ortama bulaşır. İnsana geçişi parazitin bulaştığı, iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerin tüketilmesi ile olur. Kişiden kişiye bulaşmaz.
Ameliyat edilemeyen tümörlerin ortadan kaldırılma oranı oldukça düşüktür, ancak akciğer kanserinin göğsün lenf düğümlerine yayıldığı (metastaz) durumlarda bile iyileşme mümkündür.
Sigarayı bıraktığınızda akciğeriniz kendi kendini yenilemeye başlar. Bu durum kişiden kişiye değişse de yaklaşık 10 yıldır tek kötü alışkanlığı sigara olan, sağlıklı bir beslenme ve düzenli hayat tarzını benimsemiş 30-35 yaşındaki bir kişi sigarayı bıraktığında akciğerinin kendini yenileme süreci yaklaşık 6 aydır.
Akciğer kistleri, akciğer sağlığını tehlikeye atabilecek oluşumlardır. Göğüs hastalıkları kapsamında akciğer kistleri tanı ve tedavisi gerçekleştirilmektedir. Hidatik kistler vücutta karaciğerde de bulunabildiği gibi akciğer özelinde de ciddi deformasyon ortaya çıkarabilir.
Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı açık ameliyatlardan daha az risk taşır. Ancak bazen, cerrahi sonrası yapışıklıklar görülebilir. Çevre dokuların zarar görmesi yapışıklıklara neden olur. Bu nedenle alanında deneyimli bir cerrahın ameliyatı gerçekleştirmesi gerekir.
Ameliyat sonrasında komplikasyonlar görülebilir. En sık görülen komplikasyonlar; enfeksiyon, akciğerlerde ya da bacaklarda kan pıhtılaşması, akciğerlerden hava sızmasıdır. Açık Akciğer Ameliyatı genelde akciğerlerde bir kitle saptanması halinde, kitlenin büyüklüğü ve yerleşimi göz önüne alınarak yapılır.
Akciğer Hidatik Kistlerinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir? İki tedavi yöntemi vardır: ilaç (albendazol) ve ameliyat ile kistlerin çıkartılması. Halen ilaç tedavisi her hastada kistin tamamen iyileşmesini sağlayamadığı için cerrahi tedavi çok daha sık kullanılmaktadır.
Basit kistler genelde takip edilir ve küçülmeleri için doğum kontrol hapları kullanılır. İltihabi kistlerde antibiyotik tedavisi uygulanır. 8-10 cm'yi geçen ya da sürekli büyüyen, ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınır.
Meme ultrasonu ile ele gelen kitlenin kistik olduğu anlaşıldığında, ultrason eşliğinde iğne ile kiste girilerek kistin aspirasyonu gerçekleştirilir. Meme kistlerinin ince iğne ile aspirasyonu oldukça kolay ve etkili bir yöntemdir. Tecrübeli ellerde saniyeler içinde ağrısız olarak yapılabilmektedir.
Eğer kişide nadiren rastlanan tümör dokulu kistler bulunuyorsa, büyüklüğüne bakılmaksızın hemen cerrahi müdahaleyle alınması gerekir çünkü kanser dokulu kistlerin tamamı tehlikelidir. İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir.
Küçük ve iyi huylu kistler, takip altında tutulur ve gerekli görüldüğünde ilaçla tedavi edilebilmektedir. Ancak, daha büyük boyutlu ve hasta için risk oluşturan kistler de mevcuttur. Bu tür kistler genellikle cerrahi bir müdaheleye ihtiyaç duymaktadır.
Memedeki kistin tehlikeli olup olmadığı sadece boyutuna bağlı değildir. Ancak kitlenin 2 cm üzerinde olduğu tespit edilirse doktora başvurulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri