Türkiye çay üretiminin tamamı (%100.0), fındık üretiminin ise büyük kısmı (%66.4) Karadeniz Bölgesi'nden karşılanmaktadır. Bu ürünlerin yanında kızılcık, kivi, muşmula, kestane, ceviz, dut, hünnap, armut, Trabzon hurması ve kiraz bölgede üretim miktarı fazla olan diğer meyve türleridir.
Trabzon'un sahil kesimlerinde ziraat şekerparesi, aldeniz, ninfa tritina, tropikal, çağataybey kayısı çeşitlerini dikebilirsiniz.Yayla kesimlerinde ise bebeko, al kayısı, aldeniz, çağataybey, roksana, şekerpare, hasanbey, kabaaşı, vitolla, karacabey, aurora , tokalı, Iğdır şalağı kayısı, hasanbey, kabaaşı kayısı ...
Şeftali daha çok Marmara, Ege, Karadeniz ve Akdeniz Bölgelerinde yetiştirilmektedir.
Yaptığımız araştırmada kiraz, vişne, nektarin, şeftali, elma, kayısı, üzüm, ceviz, badem, muz, zeytin, kivi, armut, deveci armudu, ayva, erik, siyah incir, Trabzon hurması gibi meyvelerin ticari şansı daha yüksek görünüyor...
Reçel, marmelat ve pekmezleri, Kastamonu'da doğal yetişmiş meyvelerden üretiyoruz. Çilek, böğürtlen, ahududu, alıç, ahlat, kuşburnu, kızılcık ormanda yetişiyor, elmalar bahçelerden toplanıyor… Bunların yanında bir de küçük bostanımız var.
İlgili 42 soru bulundu
İlimizdeki tarım arazilerinde bitkisel üretim yoğunluklu olarak tarla bitkileri yetiştiriciliği şeklinde olup buğday, mısır, arpa ve çeltik önde gelen ürünlerdendir.
Adını İlçeye veren Dut (Dut/Tut) üretimi de oldukça yaygındır. İncir ve Zeytin gibi meyvelerin üretimi de yapılmaktadır. Kiraz, Kayısı, Şeftali, Erik, Badem gibi değişik meyve çeşitleri de yöredeki tarımsal ürünler arasında yer alır.
Kiri, kirli toprak, suda başarılı ve büyürken de yeryüzünü temizliyor, arındırıyor. Bir diğer özelliği ise bu ağacın dünyadaki en hızlı büyüyen ağaç olması. Tohumdan yetişen, sekiz yıllık bir ağacın boyu, kırk yıllık meşe ağacıyla aynı boyda. Kiri ağacı bir yılda dört buçuk metreden daha uzun olabiliyor.
Hızlı büyüyen meyve ağaçları içerisinde önemli bir yere sahip olan dut, incir, muşmula, mandalina, greyfurt gibi ağaçlarda mevcuttur.
Güneş ışığını sever, özellikle Mersin , Adana , Hatay , Antalya , İzmir , Muğla gibi sıcak iklimler ve Karadeniz bölgesi ile ılıman iklimlerde süper verim verir.
Sebzecilik ve meyvecilik de önemli yer tutar. 40 milyon civârında fındık ağacı vardır. Fındıktan sonra armut, kiraz, ve turunçgiller oldukça fazla yetişir.
Samsun'un sahil bölümünde tüm mandalina çeşitlerini yetiştirebilir, dalından mandalin kopartabilirsiniz fakat yüksek rakımlı olan yayla kesimlerinde ise ev ortamında ancak saksı içerisinde mandalina yetiştirebilirsiniz.
Rize ilinde sahil bölgelerde zeytin yetiştiriciliği yapılabilir fakat yüksek rakımlı bölgelerde ise ancak saksı içerisinde ev ortamında zeytin yetiştiriciliği yapabilirsiniz.
Trabzon'da 2014 yılında bin 640 dekar alanda bin 811 ton kivi, 339 dekar alanda 365 ton çilek, 351 dekar alanda ise 48 ton maviyemiş yetiştirildi.
Uygun koşullar altında dikilen yabani kayısı anaçlı bir kayısı fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 4. Yıldan sonra olmaktadır.Yarı bodur veya bodur fidanlarda ise bu süre daha erken olmaktadır. Bu bilgi 2 yaşlı fidanlar için geçerlidir.
iyi bir budama ve asi islemine ihtiyaci olan agac. anadolu'da bazı yabani ağaçlarla, meyve vermeyen ağaçlara "çakal x" adlandırması veya nitelemesi yapılır. çakal armut, çakal zeytin, çakal eriği gibi.
Pavlonya (Paulownia) Dünya'nın en hızlı büyüyen ağacı olarak bilinmektedir. Son zamanlarda ülkemizde aşırı bir rağbet görmektedir. Bu ağaç suyu çok sever.
Susuzluğa dayanıklı bir ağaç olan badem ağacının gövdesine aşıldığı diğer meyvelerin de böylelikle susuz yetiştiğini belirten Yalçın, bu yöntemle aynı zamanda kısıtlı arazisi olanlara bir ağaçta 5 meyve yeme imkanı sunuyor.
Meyve ağaçları, geleneksel bahçelerde 3. ya da 4. yıl meyve vermeye başlarken bodur meyve fidanları ise, genellikle 2. yıl sonunda istenen verime ulaşır. Bahçenin 4. yılında ise, ekonomik verime geçer.
Paulownia ağacı 70-80 yaşlarına kadar yaşar. Kök sistemi çok güçlüdür ve aynı kök sistemi 8-10 defa kullanılabilmektedir.
Adı kayısı ile özdeşleşen Malatya, meyvecilik alanında kayısı haricinde de önemli alternatiflere sahiptir. Bunların içinden, elma, ceviz, dut, kiraz ve üzüm yetiştiriciliği öne çıkanlar arasındadır.
Diyarbakır ilinde ise; Yumuşak çekirdekliler (elma, armut, ayva), Taş çekirdekliler (erik, kayısı, şeftali, kiraz), Sert kabuklular (ceviz, badem, antepfıstığı), Üzümsü meyveler (incir, üzüm, nar, dut) gibi meyve türleri yetiştirilmektedir.
Niğde ili Anadolu'nun buğday ambarı sayılan 10 il arasında yer alır. Türkiye'de en çok elma bu ilde yetişir. Bunlara ilâveten baklagiller, ayçiçeği, patates, buğday, arpa, çavdar, fasulye, nohut, sarmısak ve şekerpancarı da yetişir. Sebzecilik önemli değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri