Aspirasyon, enfeksiyon ve doku hasarı gibi ciddi problemlere yol açabilir. Aspirasyonun en korkulan komplikasyonlarından biri pnömonidir. Aspirasyon pnömonisi, aspirasyon sonucu akciğere kaçan maddelerin enfeksiyon oluşturmasıdır. Aspirasyon pnömonisi, akciğerlerde iltihaplanmaya ve sıvı toplanmasına yol açar.
Acil servise geldiğinde hızlı müdahalelerle rahatlıkla tedavi edilebilecek hastada kusmaya bağlı meydana gelmiş yemek borusu yaralanmaları, yırtılmaları veya kusmuğun akciğere kaçması sonucu ciddi problemler meydana gelebiliyor. Bunlara engel olmak için hastayı kusmaya teşvik etmememiz gerekiyor.
Ankara. Çocuklarda kuru yemişten, küçük parçalı oyuncaklara, yemekteki kemik parçasından şekere kadar küçük cisimlerden birinin nefes borusu ya da akciğere kaçması, ölümle ya da tedavide gecikmeye bağlı kronik akciğer sorunlarıyla sonuçlanabiliyor.
Kusma sırasında yanlışlıkla nefes alındığında, solunum yollarına ve akciğerlere besin artıkları kaçabilir. Buna bağlı olarak da “aspirasyon pnömonisi” adı verilen bir zatürre (pnömoni) çeşidi gelişebilir.
Nefes Borusuna Yiyecek Kaçması: Yetişkinlerde yiyeceğin, yeterince çiğnenmeden yutulmak istenmesi sonucunda gırtlakta takılması veya nefes borusunu tıkamasıyla ortaya çıkar. Çoğunlukla et gibi katı yiyecekler yenirken olur. Genellikle et çiğnerken konuşanların başına gelir.
İlgili 42 soru bulundu
Şüpheli vakalarda bilgisayarlı akciğer tomografisi çocuk cerrahına çok bilgi verebilir. Ama her ne olursa olsun yabancı cisim aspirasyonu şüphesi bile bronkoskopiyi gerektirir. Bronkoskopiyle çıkarılamayan objenin göğüs kafesi ve akciğerin içini açıp (trakatomi) yaparak çıkarılması gerekir. Yoksa hasta kaybedilebilir.
“Yabancı cisim aspirasyonları klinik olarak kısmi veya tam tıkanıklık şeklinde klinik bulgu verebilir. Kısmi tıkanıklıkta hastalarda öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum şikayetleri sık görülürken, tam tıkanıklıkta hasta öksüremez, hava açlığı içerisindedir.
Aspirasyon, enfeksiyon ve doku hasarı gibi ciddi problemlere yol açabilir. Aspirasyonun en korkulan komplikasyonlarından biri pnömonidir. Aspirasyon pnömonisi, aspirasyon sonucu akciğere kaçan maddelerin enfeksiyon oluşturmasıdır. Aspirasyon pnömonisi, akciğerlerde iltihaplanmaya ve sıvı toplanmasına yol açar.
Akciğer su toplaması belirtileri arasında en sık görülen unsur, göğüs kafesinin yan kısmında meydana gelen şiddetli ağrıdır. Plevral boşlukta biriken fazla sıvı, miktarına göre bir süre sonra göğüs kafesine baskı yapmaya başlar. Bu da özellikle hareket esnasında hastayı rahatsız etmektedir.
Bazen bebeğin yutma yetersizliğine bağlı olarak emme sırasında akciğerlerine süt kaçabilir. Çünkü bebek süt emerken, burundan soluk almaktadır. Boğazın yemek borusu ve soluk borusu ağızlarının açılıp kapanmasıyla ilgili bir takım yetersizlikler ile süt akciğerlere kaçabilmektedir.
Akciğerlere ve solunum yollarına katı ve sıvı maddelerin kaçması aspirasyon olarak tanımlanır. Çocuklarla karşılaştırıldığında erişkinlerde daha ender görülen yabancı cisim aspirasyonları acil girişim gerektiren klinik bir tablodur.
Aspirasyon tedavisi
Gerektiğinde solunum yolunu temizlemek için bronkoskopi veya solunum yolu emme yöntemleri kullanılabilir. Antibiyotik tedavisi: Aspirasyon pnömonisi veya enfeksiyonu durumunda, doktorlar genellikle uygun antibiyotik tedavisi başlatır.
Yemek yerken her insanın boğazına farklı gıdalar kaçabiliyor. Boğaza takılan bir kılçık, su ve yumuşak gıdalar tüketilerek boğazdan gitmesi sağlanabilir. Boğulma tehlikesi olup olmadığı da kontrol edilmelidir.
Kusma davranışları sonucu vücut su-tuz-mineral düzensizlikleri ciddi sorunlara yol açabilir. Yemek borusunda kusmalar sonrası yırtılma, midede delinmeler, kalp ritim bozuklukları gibi nadir ama ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.
Vücuda zarar vermemek adına mutlaka ihtiyacınız kadar su tüketmeniz gerekir. Çok sık mide bulantısı ve kusma yaşamak vücudu bir hayli yorar. Bu durumda da kendinizi yorgun ve halsiz hissedebilirsiniz.
Dr. Ahmet Selvi, “Sigara içmek, sağlıksız beslenmek, spordan kaçınmak, hava kirliliği gibi birçok nedenden akciğerlerimiz zarar görebiliyor. Ayrıca astım KOAH gibi kronik akciğer hastalıkları hayatı olumsuz etkiliyor.
Suda boğulmalarda, nefes borusunun kasılmasına bağlı olarak çok az miktarda su akciğere girer. Fakat bu suyu çıkarmak için vakit kaybetmeden hemen suni solunuma başlanması ve ambulans çağrılması gerekir.
Akciğer röntgeninde sönmenin yaşandığı taraf siyah olarak görülmektedir. Akciğerin etrafının saran hava akciğer grafisinin siyah gözükmesine neden olmaktadır. Bununla birlikte akciğer söndüğü için röntgen görüntüsünde küçük gözükmektedir.
Yabancı cisimler solunum yollarında burundan hava yollarının en uç noktasına kadar her yere yerleşebilir. Bununla birlikte çoğu kez en büyük hava yollarında bulunur.
Erken tanı konulup müdahale edilmez ise tekrarlayan pnömoniler, akciğer apsesi ve bronşiektaziye kadar farklı ve ciddi komplikasyonla karşılaşılır ( 3, 4, 5 ). Yabancı cisimler en sık sağ ana bronşa kaçarken, %5-7'si her iki bronş, %1-2'si ise subglottik bölgeye yerleşir ( 6 ).
Metal cisimler röntgende kolaylıkla görülür. Fakat plastik, kumaş veya yumuşak cisimler röntgende görünmedikleri için endoskop adı verilen fiberoptik aletlerin yardımı ile bulunurlar.
Bu maddelerin akciğerlerde kalmasına vücut reaksiyon gösteriyor, akciğerin yapısı bozuluyor. Akciğer sağlığı beyin gelişimi açısından çok önemli olduğu için ebeveynler çok dikkatli olmalı. Soluk borusuna şeker kaçması ya da akciğere kuru yemiş parçalarının yapışması, ölümcül hasarlara yol açıyor."
Yemek borusu ile ilgili hastalıklar için gidilmesi en uygun seçim gastroenteroloji ve genel cerrahi uzmanı olmaktadır. Gerektiği durumlarda bir KBB uzmanından görüş alınabilmesi söz konusudur.
Heimlich manevrası için hastaya arkadan kollar dolanır, kişinin karın bölgesinde göğüs kemiğinin bittiği yer ile göbek deliğinin orta kısmına bir el yatay bir yumruk yapılarak koyulur. Diğer el ile ise yumruk kavranır. Hasta yere paralel şekilde eğik halde iken 5 kez, yumruk arkaya ve öne çevrilerek manevra yapılır.
Hasta yalnızsa Heimlich manevrasını kendi kendine de yapabilir: bunun için ellerine yine yumruk yaparak göbek ile kaburgalar arasındaki kısma yerleştirir ve sert bir köşeye (sandalyenin ve mutfak tezgahının kenarı gibi) yumruğunu dayayarak, yumruğunu içe ve yukarı doğru itecek şekilde kendini bastırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri