Çoğunlukla sağlıklı gıdalara dayanan Akdeniz tipi beslenmede çok az işlenmiş gıdalara da yer verilebilir. Her türlü meyve ve sebze, tam tahıllı ürünler, kuru yemişler, zeytinyağı, zeytin, keten tohumu ve susam gibi yağlı tohumlar, otlar ve baharatlar bu beslenme tipinin temelini oluşturur.
Akdeniz diyetinde diyetin temelini, sebze-meyveler, tam tahıllar, kuruyemişler, kurubaklagiller, baharatlar ve deniz ürünleri oluşturuyor. Bu diyette hayvansal kaynaklı besinler daha sınırlı önerilir. Yumurta, peynir, yoğurt ve tavuk eti sınırlı olarak tüketiliyor.
Besin çeşitliliği ile öne çıkan Akdeniz tipi beslenmenin, başta kalp ve damar hastalıkları, tip 2 diyabet ile obezite olmak üzere çeşitli kronik hastalıklardan koruyucu etkisi olduğu vurgulanmaktadır.
Aslında bir beslenme tipi olan Akdeniz diyeti, özellikle kalp damar, obezite, Alzheimer ve diyabet gibi hastalıklara karşı öneriliyor.
İlgili 16 soru bulundu
Et yemekleri tercih edileceği zaman etin porsiyonu azaltılarak yanında makarna, pilav, haşlama sebze hazırlanabilir. Süt ürünlerini tüketin.
Diğer diyet türlerinden ayrılmasını sağlayan en önemli özelliği Akdeniz diyetinde tahıllı gıdaların serbest olmasıdır. Yulaf, pirinç, karabuğday ve tam tahıllı ekmek, makarna gibi yiyecekler tüketebilirsiniz. Akdeniz diyetinde sağlıklı yağların tüketilmesinde bir sakınca yoktur.
Zeytin çeşitleri, zeytinyağı, peynir ve çökelek çeşitleri, bal, domates, bol kekik, yumurta ve salatalık, yeşil biber, yeşil taze otlar ve aslında yufka ekmeği, otlu börekler ve hadi bugüne uyarlanmış biraz krik krak (galeta)!
Bu diyeti uygulayabilmek için dikkat etmeniz gerekenler;
Haftada en az 2 porsiyon balık tüketin. Tam tahıllı ürünleri tercih edin. Özellikle esmer pirinç, yulaf, kepekli ekmek gibi besinleri her gün 3 porsiyon tüketin.
DİYETİ UYGULARKEN
Gün boyunca 4 - 5 fincan açık ve şekersiz siyah çay, daha fazla miktarda şekersiz bitki çayı ile en fazla 2 fincan kahve içilebilir. Su tüketimi kadınlar için günlük en az 8 - 10 bardak, erkekler için ise en az 10-12 bardak olmalıdır.
Cevap kocaman bir evet! Akdeniz diyetinde bir sürü leziz, sağlıklı tatlı çeşidi var. Akdeniz diyeti tatlılarının çoğu meyve, bal, yoğurt ve zeytin yağı ağırlıklı — bu kültürün unlu tatlılarından uzak durduğun sürece tabii!
Akdeniz diyeti, sağlıklı bir beslenme yöntemi uygulamak isteyen hemen herkes için uygun bir diyettir. Elbette bu noktada yine de bazı ufak ayrıntılar diyeti uygulamanıza engel olabilir. Bu durumda uzman bir diyetisyen ile görüşmeniz faydalı olacaktır.
Diğer diyetlerden farklı olarak kırmızı ya da beyaz et değil de balığın tüketimini ön plana çıkarıyor. Birçok rahatsızlığın önüne geçiyor, hızlı kilo kaybetmenize destek oluyor. Tüm bunların yanında yediklerinizden keyif alarak zayıflamanıza da yardımcı oluyor. Sıkıcı bir diyet değil.
Ender Saraç'ın Akdeniz diyeti 2 haftada 8 kilo vermek için uygulanır.
AKDENİZ DİYETİ İLE 1 HAFTADA KAÇ KİLO VERİLİR? Akdeniz diyeti programının uygulanması ile beraber bir hafta içerisinde yaklaşık olarak 3- 4 kilo verilmesi mümkün olacaktır.
Journal of the American College of Cardiology'de 14 Eylül 2020 tarihinde yayımlanan yeni bir çalışma, kardiyovasküler hastalıkları azaltmak için en etkili yöntemin aralıklı oruç (zaman kısıtlı beslenme) modeliyle Akdeniz diyetini birleştirmek olduğunu vurguluyor.
Aslında sonuçlar geçtiğimiz yılla aynı, fakat Akdeniz diyetinin puanı giderek artıyor. US News and World Report'a göre, Akdeniz diyeti 5 üzerinden 4.8 puanla 2022 için bir kez daha en iyi diyet olma sıralamasında üst üste beşinci kez zirveye yerleşti.
Sağlıklı bir zayıflama için kişinin 1 haftada 0.5 kg ile 1 kg vermesi gerekir. Bu oran, 1 aylık bir zaman diliminde 5-6 kilograma kadar çıkabilir. Ne kadar kilo verileceği, bireyin beslenme düzenine uymasına ve aksatmadan spor yapmasına bağlıdır.
Akdeniz'in meşhur yemekleri arasında; babagannuş, tantuni, yüksük çorbası, Hatay kebabı, humus, tahinli piyaz, içli köfte, künefe, Adana kebabı, Akdeniz salatası, kaytaz böreği, fellah köfte, Adana usulü su böreği, ciğer, kerebiç, tahinli kabak tatlısı, analı kızlı, mamül, kabune pilavı ve gölevez yemeği Akdeniz'de ...
Makarnaların en sağlıklı çeşitlerinden biri olan tam buğday unlu makarna, beyaz undan yapılan makarnaya oranla glisemik indeksi açısından daha düşük bir besindir. Düşük glisemik indeksi sayesinde daha sağlıklı olan tam buğday makarnanın 200 gramlık bir porsiyonu 752 kaloridir.
Balık, Akdeniz diyetinde düzenli olarak yenir. Alkolün sağlık üzerindeki etkileri uzun yıllar tartışılmıştır ve bazı doktorlar aşırı alkol alımının sağlık sonuçları nedeniyle alkol kullanımını teşvik etmekte isteksizdirler.
Yoğurtlu makarna yüksek oranda karbonhidrat içerir. Fakat şeker ve yağ seviyesi düşüktür. Bunun için sağlıklı bir şekilde hazırlanırsa ve tüketilirken aşırıya kaçılmazsa gönül rahatlığıyla diyet listelerinde yer verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri