“Ve haset ettiği zaman, hasetçinin şerrinden.” Vekıskançlığının etkileri ortaya çıkmaya başladığı zaman, kıskancın şerrinden Allah'a sığınırım. Kin, haset, kıskançlık, çekememezlik gibi her türlü ahlâki zaaflara düşmekten ve böyle kimselerin şerrine uğramaktan O'na sığınırım.
Düğümlere üfleyen büyücülerin şerrinden; Ve haset ettiği zaman, hasetçinin şerrinden, Ağaran sabahın Rabbine sığınırım. (Allah Teâlâ duayı emretmiş, Kur'an'da ve Resulünün diliyle en güzel duaları öğretmiş ve nihayet bu son iki Felak ve Nas surelerinde de, bütün şerlerd...
Başkasının sahip olduğu maddi veya manevi şeylerin, o kimsenin elinden çıkmasını veya kendisine geçmesini temenni eden, hatta bunun için çabalayan kişinin içinde bulunduğu bu ruhsal duruma, haset denmektedir.
Genellikle kötü niyet, suçluluk, aşağılık hissi, düşmanlık, saldırganlık gibi duy- gularla karakterize edilen haset, negatif duygulardan kıskançlık ve başkasının zararına se- vinme, pozitif duygulardan gıpta ile yakından ilişkilidir.
Ve min şerri hâsidin izâ hased(hasede). Ve haset ettiği zaman, haset edenin şerrinden.
İlgili 44 soru bulundu
Hem masdar hem de isim olarak kullanılan hased kelimesi, başkasının sahip olduğu maddî veya mânevî imkânların kendisine intikal etmesi veya kıskanılan kişinin bu imkânlardan mahrum kalması yönündeki istek ve niyeti ifade eder.
Felak Suresi Anlamı (Diyanet Meali)
De ki: Yaratılmışların şerrinden, karanlık çöktüğü zaman gecenin şerrinden, düğümlere üfleyenlerin şerrinden ve haset edenin, içindeki hasedini dışarıya vurduğu vakit, şerrinden; şafak aydınlığının Rabbine (Allah'a) sığınırım.
Haset, iki kişi arasında olurken kıskançlıkta üçüncü bir kişi ya da kavramın tehdidi söz konusudur. Kişi, haset duygusunu hem kendinde hissedebilir hem de başkalarının ilişkilerinde gözleyebilir. Haset duygusu genellikle kişinin kendisinde olmayan bir şeyi başkasının sahip olmasını gördüğünde ortaya çıkar.
Haset iki kişi arasındaki ilişkide ortaya çıkar, kişinin kendine dair duyduğu eksiklikle ilişkilidir. Kişi başkasında olan ama kendinde olmadığını düşündüğünü, kendisi için ister; karşısındakini ondan mahrum bırakmak ister. Navaro, haseti “Onda var. Bende yok” şeklinde özetler.
Allahü teâlâ fazlını dilediğine verir. Haset eden, niye ona verdin diye Allah'ın fazlı için cimrilik eder. Mal ve nimet sahibinin rüsvay olmasını, elindeki nimetlerin gitmesini ister. Haset eden her yerde zelil olarak anılır.
Bireyin psikolojik iyi oluş hâline etki eden haset duygusu, bireyin iç dünyasında gerilim ve çatışmalara yol açabil-mekte, diğer yandan kontrol duygusunu zayıflatıp diğerine zarar verici birtakım davranış-lara neden olabilmektedir.
Haset ve Kıskançlık Arasındaki Farklar
Haset, yalnızca haset eden ve haset edileni içerir. Başkalarının sahip olduklarını görür ve bizde olmalarını isteriz. Kıskançlıkta ise kıskanan, kıskanılan ve aradaki ilişki bir üçgen oluşur.
Aynı duygular yine daralma şeklinde gelmişse biz haset duyguları içindeyizdir. Yani haset, dış dünyada bizim dışımızdaki, bizim uzantımız olmayan nesnelerin dışındaki bireylerin, kurumların elde ettiği her türlü güzelliğe karşı hissettiğimiz negatif duygudur.
Felak ve Nas duaları her türlü kaza, kötülük, tehlike ve nazardan korunmak için günümüzde okunmaktadır.
“Ve karanlığı bastığı zaman, gecenin şerrinden!” Çöken karanlık gecenin [²] şerrinden, [2] Veya ışıksız kalan ayın veya sokan yılanın veya zarar veren şeylerin. 1 Gecenin şerrinden kasıt, karanlıkta vuku bulabilen her türlü tehlikeden demektir.
Çalışmamızın ismini “Felak ve Nas Sureleri Bağlamında Sihir Mefhûmu” olarak düşündük. Çünkü bu iki surenin; sihrin gerçekleştiğine ve hakikatine dair en somut delil olarak, Efendimiz (s.a.s.)'e yapıldığı söylenen “sihir” hadisesi üzerine nazil olduğu bildirilmiştir.
Hasetçi, nimetlerin düşmanıdır. Bu kötülük, hasetçinin nefsinden kaynaklanır, onun nefsinin tabiatındandır. O, bunu başkasından öğrenerek iktisap etmiş değildir. Haset, onun nefsinin kötülüğünden ve şerrinden kaynaklanmaktadır.”16 Bu da hasedin yaratılıştan gelen kötü bir huy olduğunu ortaya koymaktadır.
Haset, bir başkasının sahip olduğu ve bizde olmayan bir şey ya da özellik karşısında hissettiğimiz duygu iken; kıskançlık, bizim için önemli bir ilişkinin üçüncü bir kişinin varlığı sebebiyle tehdit altında olduğunu düşündüğümüzde ortaya çıkan duygudur.
Kıskanç insan tanımında belirgin pek çok özellik bulunmaktadır. Özgüvensizlik, değersizlik hissi, ani agresyonlar bu kişilerde en sık görülen özelliklerdir. Ancak tam zıttı olacak şekilde; yüksek ego, Tanrı kompleksi ve sessizlik de kıskanç insanların kişilik özellikleri arasında yer alabilmektedir.
Genellikle kötü niyet, suçluluk, aşağılık hissi, düşmanlık, saldırganlık gibi duygularla karakterize edilen haset, negatif duygulardan kıskançlık ve başkasının zararı-na sevinme, pozitif duygulardan gıpta ile yakından ilişkilidir.
Kıskançlık, “başkasının sahip olduğu imkânları çekememe” anlamına gelen hasetten farklı olup mânası ondan daha geniştir. Ayrıca ahlâkî bakımdan hasedin her türü kötü olarak değerlendirilirken kıskançlık mâkul ve ılımlı ölçüde tutulması şartıyla gerekli olan bir tepkidir.
Kur'an'ın 113. ve 114. sûreleri olan Felâk ve Nâs sûrelerine kötülüklerden sığındıran ve koruyan anlamında “Muavvizeteyn” denilmektedir. Felâk sûresinde yaratılan her şeyin, bastıran zulüm ve cehalet karanlığından, düğümlere üfleyenlerin ve kıskanç insanların kötülüklerinden felâkın Rabbine sığınılması istenir.
"mine'l-cinneti" , "cinlerin şerrinden" anlamınına gelir. "mine'l-cenneti" ise "cennetin şerrinden" anlamına gelmektedir. Buna göre; harf değişimiyle -değişen kelime Kur'an'da yer almakla birlikte, anlam bozulduğu için- namaz bozulur ve namazın yeniden kılınması gerekir.
Ayetel Kürsi, Felak Ve Nas Surelerinin birlikte okunması kişiyi ve ev halkını her türlü kötü göz ve olumsuz enerjiden koruyacağı söylenmektedir. Ayetel Kürsi, Felak ve Nas surelerinin devamlı olarak ve düzenli bir şekilde okunması kişileri ve konutları olası doğal felaketlerin zararlarından da koruyacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri