(Agreement) Sözleşme ve mukavele anlamındaki bu terim, karşılıklı ve birbirine uygun irade açıklamalarından meydana gelen hukuki bir işlemdir. Sözleşmenin ortaya çıkmasını sağlayan irade açıklamalardan birincisine “icap” bunun karşısında yer alan açıklamaya “kabul” denir.
Tarafların karşılıklı ve birbirine uygun beyanlarıyla yükümlülükler üstlendikleri anlaşmaya akit (sözleşme) denir. İki ya da daha fazla kişi ile gerçekleştirilebilir. Yapılan sözleşmeyle taraflara bağlayıcı olarak haklar, sorumluluklar ve borçlar yüklenmiş olur.
Akit kelimesi Arapça kökenlidir ve bağ/düğüm anlamına gelir. Türkçe'de akit, sözleşmenin karşılığı olup, iki tarafın karşılıklı ve birbirine uygun irade beyanlarıyla kurulan evlilik, alışveriş ve ortaklık gibi hukukî işlemler kastedilir.
Roma Hukuku (1. hafta) Vekilin, vekalet verenin kendisine tevdi ettiği iş veya işleri, ücretsiz olarak ifa etmeyi üstlendiği akittir. Eksik iki taraflı akittir, çünkü taraflardan birisi daima, diğeri ise bazı durumlarda borç altına girmektedir; ius gentium kaynaklıdır.
Îcâb, evlilik akdi inşâ etmek üzere ilk olarak ortaya konulan irade beyanıdır. Kabûl ise, evlenme konusunda îcâbdan sonra ifade edilen irade beyânıdır. Hanefîlere göre karşılıklı olarak ortaya konan irade beyanının rızaya dayanması ise nikâh akdinin şartıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Lâzım akit: Tarafların, akitten kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirmeye mecbur oldukları akittir. Bir başka tanım: Tarafların, tek taraflı olarak feshedemedikleri akittir.
İki veya daha çok kişinin, aralarında bir hukuki bağ yaratmak, bu bağı değiştirmek veya ortadan kaldırmak amacıyla, karşılıklı ve birbirine uygun iradelerini beyan ederek yaptığı hukuki işlem; akit.
3. Ayna bağlılık bakımından: a) Aynî akidler; âriyet, vedîa, karz, hibe ve rehinden ibaret olan beş nevi akid, konuları olan aynın (malın) teslimi ile tamam oldukları için bu isim altında toplanmışlardır. b) Aynî olmayan akidler; malın teslimine bağlı olmayan, yalnızca icap-kabul ile tamamlanan akidlerdir.
Akit Dışı Sorumluluk
Alacaklı ve borçlu arasındaki ilişkinin kaynağı sözleşmeye dayanmamaktadır.
Akit mahalli; kendisi üzerinde şeriata uygun olarak sözleşme yapılan şeydir. menfaati olmaktadır. Fakihlerin çoğuna göre akitler icap, kabul ve mahalden oluşmaktadır. büyük çoğunluğu tarafların yaptıkları sözleşmelerde mahal hususunda gerçekleşmektedir.
Mesela vekâlet, âriyet, vedîa, şirket kanunun her iki tarafa da akdi bozma iradesi tanıdığı akit türlerindendir ki Đslam Hukukunda biz bu tür akitleri gayri lâzım (câiz) akitler olarak adlandırmaktayız.
2- İsimsiz akitler: Bunlar, mevzularına uyan özel bir terim ile isimlendirilmemiş, ve İslâm Hukukunun özel hükümler bağlamadığı akitlerdir. vermek ve veien şahsın bu gayri menkulde senelik cüzi bir bedel ile söz (karar) sahibi olması konusunda, onunla anlaşma yapmasıdır.
Mevkuf akit, hüküm ve sonuçlarını doğur- ması ilgili ve yetkili şahsın icazetine bağlı olan akittir. Diğer bir ifadeyle mevkuf akit, icazete kadar hükmü askıda olan akittir.
Genel anlamda akitler, üç temel unsurdan (rukün) oluşur: Akdin tarafla- rı, akdin konusu (mahal) ve akit yapmaya dönük irade beyanı (icab ve ka- bul). Dolayısıyla bir mahal üzerinde tarafların iradesinin birleşmesiyle akit meydana gelir.
f- "akit Devlet", yürürlüğe girmiş olsun olmasın, andlaşmayla bağlanma rızasını bildirmiş olan bir Devlet demektir. g- "taraf", andlaşmayla bağlanmaya rıza gösteren ve kendisi için andlaşmanın yürürlükte olduğu bir Devlet demektir.
Tarafların yalnız rızası ile meydana gelen akitler rızai akitlerdir, rızanın sağlanmasının ötesinde bir şeyin verilmesine yahut da bir şekle uyulmasına lüzum yoktur.
Biz de burada şu akit benzeri tiplerini tetkik ede ceğiz: Vekâletsiz iş görme (Negotiorum gestio), vesayet (Tutela), sebebsiz iktisaplar (Condictiones), muayyen mal vasiyeti, müşterek mülkiyet (Communio indicens), ve Magistra önünde sual sormadan doğan borç (Interrogeıio in iure).
Yüksek Akit Taraflar, Türkiye'de Arap dili ve uygarlığının, Cezayir'de Türk dili ve uygarlığının öğretimine ve karşılıklı olarak dil ya da kültür merkezlerinin kurulmasına ve işletilmesine özel bir önem atfetme yönündeki arzularını ifade ederler.
Bir fıkıh terimi olarak batıl bey' akdi, rükünleri ve sıhhat şartlarından herhangi birinde eksiklik bulunan satım akdini ifade eder. Batıl bey' akdi taraflar açısından mülkiyet hakkı doğurmayacağı gibi hukuki bir sonuç da doğurmaz. Zira bu akit hukuken hükümsüz olarak doğmuş bir akittir.
P 15F14P O halde akidlerde meclis, tarafların bir araya gelmeleri ve daha sonra ayrılmalarını kapsayan yeri ve süreci ifade eder. Akidlerde meclis, tarafların bir arada aynı zaman diliminde ve aynı fiziki mekânda olup olmamasına göre iki farklı durum arz etmektedir.
Bir ibadetin veya hukukî işlemin, vasıf ve şartlarındaki eksiklik ve bozukluk sebebiyle hükümsüz olması anlamında fıkıh terimi.
âkit TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Bağıtçı
Satım ve kira gibi mal ve menfaatin el değiştirmesini, bir aynî hakkın karşı tarafa devredilmesi sonucunu doğuran akitlerdir. En yaygın rastlanan akitler bunlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri