Aklı başından gitmek deyimi, birdenbire alınan bir haber ya da aniden duyulan bir ses nedeniyle endişeye kapılmak ve korkmak anlamına gelir. Anlamı: Paniğe kapılmak, kaygılanmak ve nasıl tepki göstereceğini bilemez hale gelmek.
Korktuğu başına gelmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Endişe duyduğu, kaygılandığı, olmasını istemediği şeyle karşı karşıya gelmek.
Organ adlarıyla kurulmuş hem gerçek hem mecaz anlamda kullanılan deyimler: Aklı başına gelmek: 1) mec. Davranışlarının yanlışlığını sezerek doğru yolu bulmak. 2) Ayılmak, kendine gelmek (ADS).
Başına bir şey (bela, hal, İş, kaza vb) gelmek DEYİMİ AÇIKLAMASI. Kötü bir duruma düşmek, istenmeyen bir durumla karşılaşmak.
İlgili 42 soru bulundu
Başa gelmek deyimi, kötü bir olaya maruz kalınması durumunda kullanılan bir deyimdir. Kötü ve olumsuz bir durum ile karşı karşıya kalan kişi için başa gelmek deyimi kullanılmaktadır.
Başa (bir şey) gelmek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Bu, “isnâdda mecaz” olarak da adlandırılır. Aklî mecazda kelimeler gerçek anlamlarında kullanılır. “Geçen yıllar saçınızı ağartmış.” cümlesinde saçın ağarmasının birtakım fizyolojik ve biyolojik gelişmelere değil de geçen yıllara isnat edilmesi aklî mecaza örnektir.
Akla gelmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: hatırlamak.
Akli mecaz: Bir fiili asıl failinden başkasına isnat etmektir. Bu, "isnadda mecaz" olarak da adlandırılır. Akli mecazda kelimeler gerçek anlamlarında kullanılır.
Aklı başında deyimi, duygularıyla değil mantığıyla hareket eden, fikirleriyle çevresindeki insanlara örnek olan demektir. Anlamı: Fikirlerini hayata geçirirken akıllıca davranan, davranışlarında mantığı ön planda tutan.
[1] Türk, gözüyle görmediği şeye kolay kolay inanmaz.
Bu deyim genellikle şaşırmak, korkmak ve kaygılanmak manasında kullanılır. Aklı başında olmayan kişilere meczup, divane ve şaşkın denir. 1- Yıllar sonra onu karşımda görünce aklım başımdan gitti. 2- Onu en son gördüğümde korkudan aklı başından gitmişti.
Aklına koymak, bir şeyi yapmaya kati surette karar vermek demektir. Bir fikri başkasına aşılamak anlamına da gelir.
[1] (halk ağzı) göreceği gelmek, özlemek, hasret duymak.
akla uygun, yalnız akla dayanan, akli, rasyonel.
Bir başka deyişle hakikat lafzın vaz' edildiği anlamda, mecâz ise çeşitli nedenlerle bu anlamın haricinde kullanılmasıdır. Mesela yırtıcı hayvan olan aslanın gündelik dildeki anlamında, “salât” namazın din dilindeki anlamında, “fiil” kelimesinin nahivcilerin dilindeki anlamda kullanılması hakikattir.
Bir kelimeyi gerçek anlamının dışında benzetme gayesi gütmeden ve engelleyici ipucu olmaksızın mecazlı anlamda kullanmak olarak da tarif edilir. Kinayeli bir ifadede sözün gerçek anlamı da kasdedilmiş olabilir. Kinaye başka bir deyişle gerçeği mecaz yoluyla dolaylı olarak anlatmaktır.
Yakın anlam, bir kelimenin anlamının, başka bir kelimeyle benzer veya ilişkili olması durumunda kullanılan bir terimdir. Bu terimler, aynı veya benzer bir anlamı ifade etmek için kullanılır.
1. Sarhoşluktan, bayıldıktan sonra ayılmak. 2. Aklı başına gelmek.
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
Günlük hayatta sık kullanılan kelimelerden biridir. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelime, bütün yönleriyle, tamamen gibi anlamlara gelmektedir. Zarf olarak kullanılır.
Aklı karışmak, derdine yanmak, kafa yormak, gözünü ayırmamak gibi deyimler üçüncü dereceden deyimlere örnektir.
Başına iş açmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Zor, zorunlu bir işe kendi isteğiyle girişmek.
Sözüne gelmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
En sonunda karşı çıktığı kimsenin fikrini kabul etmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri