[1] Aklına gelen her şeyi kimsenin fikrini almadan, değerlendirmeden, sonunu düşünmeden yapan.
Aklı bir (beş) karış yukarıda (havada) olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI. değişik sebeplerden dolayı dengeli düşünemez durumda olmak.
Burnu Havada Olmak Deyimi Ne Demektir? Kendini beyenen kişiler diğer insanlara kibirle ve yukarıdan bakarlar. İşte bu durumu anlatan deyimimiz de "burnu havada olmak" deyimi olmaktadır. Bu insanlar sahip oldukları ya da olmadıkları özellikleri dolayısıyla diğer insanlara karşı küçümseyici davranırlar.
Surat bir karış DEYİMİ AÇIKLAMASI
Öfkeli, kızgın, üzüntülü ve somurtkan.
Mumla aramak birine karşı yoğun özlem duymak ve tekrar onun yanında olmayı istemek anlamına gelir. Mumla Aramak Deyimi Kimler İçin Kullanılır? Bu deyim zamanında, eleştirilen, kendisinden şikayet edilen ancak değeri yokluğunda anlaşılan ve özlenen kişiler için kullanılır.
İlgili 15 soru bulundu
Diken üstünde oturmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir yerde tedirginlik duymak, her an kalkmak durumunu belirtir olmak, huzursuz olmak.
Kaşla göz arasında deyiminin anlamı kimsenin anlamasına fırsat vermeyecek kadar kısa süre anlamında kullanılabilir. Ayrıca çok çabuk ya da çok hızlı anlamlarında kullanımı da doğru kabul edilir.
[1] Susamak, koşmak ya da yürümekten dolayı çok yorulmak.
[1] koşmaktan, yürümekten ya da susamaktan çok yorulmak.
"Şeytana pabucunu ters giydirmek" deyimi, çok zor ve imkansız görünen bir işi başarmak veya beklenmedik zekice bir hamle yaparak bir sorunun üstesinden gelmek anlamında kullanılır. Bu ifadeyle, kişinin olağanüstü bir çaba gösterdiği, akıllıca ve sıra dışı yollarla zor bir durumu lehine çevirdiği vurgulanır.
Avucunu yalamak deyimi umduğunu elde edememek olarak kısaca anlatılabilir. Bir kişi ya da kişilerin istediği durumun gerçekleşmemesi üzerine yaşanan bir hayal kırıklığıdır. Hayalinde olan durumun gerçeğe dönüşmesi ile birlikte, karşı tarafa avucunu yalamak deyimi kullanılır.
"Eli ekmek tutmak" deyimi, bir kimsenin çalışıp geçimini sağlayabilecek durumda olduğunu belirtmek için kullanılır.
"Ayağının Tozu İle" deyimi, Türkçede bir kişinin bir yere yeni varmış olması ve hemen, hiç vakit kaybetmeden bir işe koyulması veya bir eylemde bulunması anlamına gelir.
Dikkatsiz, dağınık, dalgın (kimse, genç).
"Ağzı kulaklarına varmak", bir kişinin çok mutlu veya memnun olduğu zamanlarda kullandığımız bir deyimdir. Bu ifade, kişinin yüz ifadesinin sevinçten dolayı genişlediğini, gülümsemenin kulaklara kadar ulaştığını mecazi olarak anlatır.
Bu deyimin tam Türkçesi “aklı bir karış havada olmak” ancak biraz dalgın olmak anlamında kullanılır, tam olarak hayalperest ...
Oldukça sessiz, sakin, kendi halinde, konuşmayıp susan, derdini anlatmayan anlamlarında kullanılan bir deyimdir. Bir konu hakkında ya da bir kişinin huy olarak çok az konuşması anlamındadır.
Dili açılmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Herhangi bir sebepten dolayı konuşamayan kimse, birden konuşmaya başlamış olmak. “Dili açıldı çok şükür!”
[1]"cansız nesneler konuşabilseler kimi olaylara tanıklık edebilir ve olayları dile getirebilirler" anlamında kullanılır.
Beklenmedik bir durumla karşılaşıp hiçbir şey yapamamak, şaşırıp kalmak.
“dilinde tüy bitmek” deyimi, tekrar tekrar söylemekten usanmak, bıkmak anlamına gelir. Bazı insanlar kendilerine söylenen şeyleri anlamaz ya da anlamak istemez. Bu yüzden aynı şeyi defalarca söylemek zorunda kalabiliriz. İşte tam da böyle durumlarda “dilimde tüy bitti” deyimini kullanırız.
Kulak Kesilmek: Bu ifade ise, bir konuya veya olaya şaşkınlık, hayret veya dikkatle odaklanma durumunu ifade eder. Bir kişinin bir olay karşısında şaşırmış, dikkati tamamen o olaya çevrilmiş ve adeta başka hiçbir şeye dikkat edemez hale gelmiş olması bu deyimle anlatılır.
“Nabza (veya nabzına) göre şerbet vermek” deyimi birinin hoşuna gidecek, gururunu okşayacak yolda davranmak manasına gelen sık duyduğumuz bir ifadedir. [1] Ben size bu deyimin ilk çıkış noktasının orta çağda kullanılan bir teşhis ve tedavi pratiğinden çıkmış olabileceğini söylesem şaşırır mısınız?
[1] Açlığını bastıracak kadar bir yiyecek olmadığı düşüncesi. [2] Çok az bir yiyecek.
"Bir ayağı çukurda" Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, bir kişinin yaşlanmış veya ölümüne yaklaşmış olduğunu ifade eder. Yaşlılık ya da yaklaşan bir tehlike anlamında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri