Mantarlar sadece açık alanlarda değil soğuk hava deposu gibi kapalı alanlarda da kolaylıkla yetiştirilebilir.
Sıfırın altında 195°C'de mantarlar uzun süre canlı kalabilirler.
Kültür Mantarı Yetiştiriciliği
Kültür mantarı yetiştirme işine, misellerin kompost içerisine ekilmesi ile başlanır. Mantar miselleri bu kompostun içerisinde yetişir. Gelişim için sıcaklık 23-25 derece, nem ise %80-90 oranında olmalıdır.
Mantar ne zaman toplanır? Sonbahar ve ilkbahar ayı, mantar toplama macerası için en doğru zaman. Toprak altında yağmur suyuyla beslenen mantarlar, yağmur sonrası yeryüzüne çıkıyor ve çok hızlı büyüyor.
Mantarlar Hangi Sıcaklıkta Yetişir ? Mantarlar çok farklı sıcaklıklarda yetişebilirler ancak genel olarak her mantar türü aynı döngü ile ürer ve büyür. Bu döngü karanlık ve nemli bir ortamda sıcak havada üreme ve daha serin havada büyüme olarak görülür.
İlgili 16 soru bulundu
Mantarların ilk görülmesinden itibaren3-4 gün sonra hasat yapılabilir. 14İstiridye Mantarı Kaç Kez Hasat Edilir? Kompostun toplam ömrü 90 gündür. Bu süre zarfın 10 günlük hasatlar şeklinde 3 toplama yapılır.
II Mantarlar ılık ve karanlık or- tamları sever.
Kültür mantarı kaç günde yetiştirilir? Eğer kendiniz yapıyorsanız yalnızca mantar kompostunun verimli hale gelmesi 30 gün sürer. Kompost oluşumundan sonra 18-20 gün arası kuluçka süresi bulunan kültür mantarı, bu sürecin ardından yaklaşık 15 gün sonra hasat için uygun noktaya gelir.
Kültür mantarı daha çok ilkbahar ve yaz aylarında, nemli ve sıcak ortamlarda bulunur. Aynı zamanda yüksek alanlarda yetişmesi ile beraber, otlaklarda, ormanlarda ya da tarlalarda bulmak mümkün.
Mantarlar dünyanın hemen her yerinde bulunurlar. Nemli yerlerde daha çokturlar. Yeryüzünde 1,5 milyon kadar mantar türü olduğu düşünülmekte ise de günümüzde sadece 69.000 kadar türü tanımlanmıştır. Mantarlar, doğada besin döngüsünü sağlayan önemli ayrıştırıcılar oldukları için ekolojik olarak önemli canlılardır.
Küçük sermayeler ile kendi işini kurmak isteyen girişimcilerin yapacağı mantar yetiştiriciliği için Devlet teşvikleri ile mantar yetiştiriciliği kısa sürede ürün alınmasından ve kısa bir sürede para kazandıran karlı bir meslek arasında yer almaktadır.
Kültür Mantarı Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Kompostu evinizde yapıyorsanız oluşumu yaklaşık 30 gün gibi bir sürede gerçekleşmektedir. Mantar ekimi yapıldıktan sonra 18 ile 20 gün arasında kuluçka dönemi vardır. Bu dönemden yaklaşık 15 gün sonra da mantarlar hasat edilecek büyüklüğe gelecektir.
Mantar sıcak, nemli, ıslak, terli ve kapalı vücut bölgelerini sever. Havaların ısınması ile birlikte mantarlar için, bu şartlar fazlası ile sağlanmış olur. Özellikle ıslak mayo ile kalmak, mantar enfeksiyonunun en önemli nedenlerinden biridir.
28 °C'de gelişme durur ve 30 °C'de miseller ölür. Düşük sıcaklıkta, mantar misellerinin gelişmeleri yavaşlatmakla birlikte canlılık 0 °C'ye kadar sürebilir.
Mantar enfeksiyonu vücuda hızla yayılabilir ve ayrıca kişinin yakın fiziksel temasta bulunduğu diğer insanlara da bulaşabilir.
Tedavi süresi ise mantarın türüne ve yerleşim alanına göre değişiklik gösterir. Vajinal mantarlar ortalama 7-10 içinde iyileşir. Bununla birlikte, vücut ve saç mantarları yaklaşık 30 gün, tırnak mantarları ise ortalama 6 ayda tedavi edilir.
Kış mantarı (Japonca: 榎茸 Enokitake) veya Flammulina velutipes, uzun ve beyaz bir mantar türüdür. Mantar, hackberry ağacının kütüklerinde, kül, dut ve hurma ağacı gibi diğer ağaçlarda doğal olarak yetişmektedir.
Ülkemizde ise daha çok Karadeniz Bölgesi'nde bulunabilen bir mantar türüdür.
Yazlık trüf mantarı Mayıs-Ağustos aylarında, kışlık trüf mantarı ise Aralık-Şubat ayları arasında hasat edilir.
Mantarlar özellikle yağmurdan sonra bir anda ortaya çıkan ve hızlı büyüyen organizmalardır.
Mantarlarını ne kadar iyi koşullarda buzdolabında saklansan da en iyi halleri ilk 4-5 gündür. Mantarları bir fırça yardımı ile temizledikten sonra, hepsini kahverengi kağıt bir torbaya koymak da çok iyi bir yöntemdir. Bu şekilde torbaya koyduğun mantarları buzdolabında 5 gün kadar saklayabilirsin.
Bunların yarısı iç pazarda kullanılırken diğer yarısı ihraç ediliyor. Mantar Türkiye'de Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? En çok mantar yetiştirilen şehirlerin başında Bolu, İzmit ve İstanbul geliyor. Bunun dışında Antalya ve Korkuteli ilçesi mantar üretiminin fazla olduğu diğer yerlerdir.
Tıpkı ayak mantarları gibi el mantarı da nemli ve ıslak ortamı sever.
Nemli ortamları severler. Büyümek için besin, hava, uygun sıcaklık ve neme ihtiyaç duyarlar. Küf mantarları gözle görülmeyen ve alerjik etkisi olan sporlar üretirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri