(*) Bulgular bölümünde kişinin sağlık durumuna göre dikkat edilmesi gerekli görülen hususlar belirtilir. (**) Sadece yivsiz silah ruhsatı başvurularında doldurulur. (***) Sadece iş başvuruları durumunda doldurulur. (****) Sadece akli meleke rapor başvuruları durumunda doldurulur. (*****) Rapor geçerlilik süresi 1 (bir) ...
Bu süre genellikle 1 ila 5 yıl arasında değişebilir. Sürenin uzunluğu, kişinin durumunun kronik veya geçici olmasına, tedavi planına ve raporda belirtilen diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir. Akıl sağlığı raporu geçerlilik süresi sona erdiğinde, kişi yeni bir değerlendirme için tekrar başvurmalıdır.
Akli Meleke Raporunun Geçerlilik Süresi Ne Kadardır? Verilmiş olan onaylı akli meleke raporu, sadece ve sadece verildiği gün için geçerlidir. Bu sebeple, her nerede kullanılacaksa, raporun alınır alınmaz ilgili idareye (yahut da notere) götürülmesi gerekir.
Yasal mevzuatta 65 yaş ve üzeri kişilere yönelik hukuki işlem gerçekleştirmede zorunlu bir sağlık raporu düzenlemesi bulunmamaktadır.
65 yaş üzeri vatandaşlarımızın noter işlemlerinde sağlık raporu zorunluluğu var. Bunun nedeni ise yaş alan vatandaşlarımızın alım-satım veya benzeri işlemler yaparken akıl sağlıklarının yerinde olup olmadığının kontrol edilmesi.
İlgili 15 soru bulundu
Sağlık Bakanlığı'nca yayımlanan genelgeyle aile hekimleri de akıl sağlığı raporu verebilecek.
Gayrimenkul alım satımı yapmak isteyen 65 yaş üzeri kişilerin sağlık raporu almaları gerekebilmektedir. Tapu Sicili Tüzüğü'nün 19. maddesine göre tapu müdürlüğü yetkilisi, 65 yaş üzerindeki kişinin davranışları sebebiyle şüpheye düşerse rapor talep edebilir.
Vekaletname herhangi bir şekle bağlı değildir. Ancak taraflar aralarında anlaşarak vekaletnameyi belli bir süre ile sınırlayabilirler. Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir.
Vekalet verilecek kişinin 18 yaşından büyük olması gerekmektedir. Aksi takdirde vekalet geçersiz olacaktır. 18 yaşından küçük bireylerin vekalet verebilmesi için noter tarafından hazırlanan evrakta 'kendi adına asaleten küçük /mahcur adına velayeten/vesayeten ' ibaresinin bulunması gerekmektedir.
❖ “AKLİ MELEKE” raporları NOTER tarafından, kişilerin akıl sağlığından ciddi şüphe edilmesi veya buna dair bir iddia veya şikâyetin bulunması halinde istenir. Noterler 65 yaş üstü her hasta için AKLİ MELEKE raporu istemek zorunda değillerdir.
SGK ile anlaşması olsun ya da olmasın özel hastaneler tarafından verilen istirahat raporları geçerlidir. 20 günü aşan raporlar, Sağlık Kurulu tarafından verilebilir.
Hastane kurulu tarafından onaylanan heyet raporu neredeyse her kamu kurum ve kuruluşa iletilebilir. Heyet raporu ortalama 3 ve ya 4 gün içinde alınabilir. Bunun yanı sıra tam teşekküllü sağlık raporunun süresi 7 iş günü olarak belirlenir. Heyet raporunun geçerlilik süresi neredeyse 90 gün olarak belirlenmiştir.
Engelli raporlarının geçerlilik süresi (süreli engelli raporlarında) net şekilde belirtilmektedir. Engelli kişinin engel durumunda değişiklik olmaması durumunda rapor süresiz şekilde verilir. Genel olarak süreli engelli raporu süresi “2 yıl” ve “5 yıl” olarak verilmektedir.
11) Sağlık raporunda kişinin durumuna özgü daha kısa sürelerde kontrol muayenesi öngörülmemişse düzenlenen sağlık raporu düzenlendiği tarihinden itibaren iki (2) yıl süreyle geçerlidir.
Akli meleke muayenesi, doktorlara nörolojik ve psikiyatrik bozuklukların yanı sıra çeşitli sistemik durumları ayırt etmede yardımcı olmak için yararlı bir araçtır (4).
Vekalet verilecek olan kişinin akli dengesinin yerinde olması ve 18 yaşından büyük olması gerekmektedir.
Uzman bir psikiyatrist veya psikolog tarafından yapılan değerlendirme ve raporlama süreci, raporun güvenilirliği ve kabul edilirliği açısından önemlidir.
Dolayısıyla, akıl sağlığından şüphe edilen 45 yaşındaki bir kişiden rapor talep edilebileceği gibi, akıl sağlığından şüphe edilmeyen 85 yaşındaki bir kişiye de pekala raporsuz işlem yaptırılabilir. Buna kanunen hiçbir engel yoktur.
Her ne kadar bazı Yargıtay kararlarında avukat vekaletnamelerinde süre bulunmaması durumunda 10 yıl geçerli olacağı geçmekteyse de genel kabul edilen kanaat, vekaletnamede bir süre belirtilmemişse belgenin ömür boyu geçerliliğinin var olduğudur.
Umumi vekaletname, noter huzurunda imzalanan bir anlaşma ile gerçekleşmektedir. Vekaletnameyi düzenleyen taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul ediliyor.
TBK m. 513/f. I'den, vekâlet verenin veya vekilin ölümüyle, vekâlet sözleşmesinin sona ermesinin aksinin sözleşmede kararlaştırılabileceği ve bu sayede sözleşmenin ölen tarafın mirasçıları ile devam edeceği anlaşılmaktadır.
Tapu işlemleri için öncelikle yasalarla belirlenen bazı koşulları sağlamalısınız. Yaş sınırı kapsamında olmak, tapu alım ve satım işlemlerinde istenen şartlar arasındadır. Bu doğrultuda sadece 18 ile 65 yaş aralığında olanlar tapu devri işlemlerini yapabilir.
İşlem yapacak kişi, 18 yaşını doldurmuş olmak kaydıyla, medeni haklarını kullanma ehliyetine sahipse, sorulan sorularla akıl sağlığının yerinde olduğu tespit ediliyorsa kaç yaşında olursa olsun sağlık raporuna gerekyoktur.
Tapuda yapılacak alım satımlarda tarafların 18 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük olmaması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri