Akıllı insan, olayları değerlendirebilme, fırsatları değerlendirebilme ve görüşlerini ifade edebilme yeteneğine sahiptir. Ancak zeki insan, sadece bunları değil aynı zamanda olayları daha hızlı ve etkili bir şekilde çözebilme, yargılarda bulunabilme ve ilişkileri kavrayabilme yeteneğine de sahiptir.
Şöyle ki: Akıllı insan bilgiye nasıl ulaşacağını, nasıl sınıflandıracağını ve nasıl saklayacağını bilir. Zeki insan ise, bu bilgiyi nasıl nerede ve ne şekilde kullanacağını bilir. Yani bir kişi aklını ne kadar geniş ve kapsamlı olarak işletebiliyorsa o oranda zeki demektir.
TANIM. Farkındalığı, katılımcılığı ve yaratıcılığı yüksek, hayat boyu öğrenen, bilişim teknolojilerini hayatına dâhil etmiş, beşeri ve sosyal sermayenin ana unsuru ve şehir yaşamının odak noktası olan bireydir. Akıllı İnsan bileşeni kapsamında Sosyal Altyapı, Kültürel Etkileşim ve Bağımlılık konuları ele alınmaktadır.
Hikmet ehli, ibadetlerini ihlasla yapan, insanlarla iyi geçinen, onlara daima iyilik eden ve belalara sabreden kimsenin akıllı olduğunu bildirmişlerdir. Zeka, sebep ile netice arasındaki bağlılıkları anlama ve düşünebilme kabiliyetidir. Her akıllı zeki olmayabilir. Her zeki de akıllı değildir.
İlgili 37 soru bulundu
Zeki kişiler, kendilerini yeni fikirlere ya da fırsatlara karşı kapatmazlar; diğer insanların görüşlerini değer ve geniş fikirlilikle kabul etmeye ve düşünmeye isteklidirler. Ve daima alternatif çözümlere açıktırlar.
Temelde zekâ doğuştan gelir ve büyük ölçüde kalıtımın etkisiyle belirlenir. Yapılan çalışmalarda çocuğun zekâsı ile ana-babanın zekâsı arasında yüksek düzeyde ilişki olduğu saptanmıştır. Çocuğun zekâ gücü anasıyla babasının zekâ gücü ortalamasına yakındır. Biraz altında ya da üstünde olabilir.
Eski anlayışa göre zekâ, doğumla birlikte belirlenmiş olan, sabit ve değiştirilemeyecek bir kavramken günümüzde birçok alt yetenekten meydana geliyor. Bu yetenekler doğuştan getirildiği gibi sonradan da kazanılır ya da geliştirilir.
Rajgauri Pawar'a yüksek IQ'lu kişilerin yer aldığı İngiliz Mensa Topluluğu'na üyelik teklifi yapıldığı bildirildi. IQ testlerinde dahilik sınır puanı 140 olup, bu rekoru Albert Einstein ve Stephen Hawking 160 puan alarak kırmıştı. Şimdi yeni rekorun sahibi, testlerden 162 puan alan Rajgauri Pawar oldu.
Zeka kullanıldığı zaman anlamlıdır, akıllı insan sahip olduğu zekayı anlamlandırabilen insandır, zeki olmak tek başına bir şey ifade etmez, aynı zamanda akıllı olmak fark yaratır. Doğuştan gelen beyni kullanma yeteneği zeka, zamanla gelişen zekayı kullanma yeteneği ise akıldır.
İnsanı diğer canlılardan ayıran ve onu sorumlu kılan temyiz gücü, düşünme ve anlama melekesi. Aklın bilgi edinme alanları veya akılla elde edilen bilgiler mânasında kullanılan terim. Hüküm ve kararlarında doğruyu yanlıştan, iyiyi kötüden ayıran akıl, sağduyu.
Beynin büyüklüğü ile zekâ arasında doğrusal bir ilişki yoktur. Bir insanın kısa boylu hatta cüce olduğu için beyninin küçük olması daha az zeki olacağı anlamına gelmez. Bunu insan dışındaki türleri inceleyerek de anlayabiliriz.
Yani bir araştırmaya göre zekânın genetik etkisi % 75 iken çevrenin etkisi ise % 25 olarak açıklanırken başka bir araştırma da bunun yaşa göre değiştiğini vurguluyor. Yani küçük yaşlarda genetik etki % 20'lerde gençlerde % 40 olurken orta yaşlarda ise % 60 olarak değişiyor.
Öncelikle akıl somut olarak ölçülemez. Akıl herkese eşit olarak paylaştırılmış gibi görünse de herkes 'akıllı' sıfatıyla anılmaz. Akıllı bir insan doğru ve yanlışı, yalan ve gerçeği ayırt edebilme yetisine sahiptir.
Hızlı konuşmak ise tam olarak emin olunamamakla beraber bir kişinin daha zeki olduğuna (zekayı da algılama, düşünme, karar verme ve idrak etme yeteneği olarak kabul edersek) işaret edebilir ama her zaman da buna gerekçe olarak gösteremeyebilir.
1) Zeki insanlar naziktirler ve nezaket kurallarına uyarlar. İnsancıl yönleri fazladır ve karşılarındakine değer verirler.
Peki IQ'nuzun ailenizin kaçıncı çocuğu olduğunuzla ilgili olduğunu biliyor muydunuz? Bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma ilk doğan çocuğun daha zeki olduğunu ortaya koydu. Bu araştırmaya göre ailenin en büyük çocuklarının IQ'ları küçük kardeşlerininkinden daha yüksek oluyor.
Bugün zekâ hala IQ testleriyle ölçülülebiliyor. Bu testler eskisine oranla daha az kullanılmakla birlikte hala tek ölçüt olma özelliğini koruyor. Testler başlıca iki şekilde karşımıza çıkıyor: Stanford-Binet Intelligence Scale (SBIS) ve Wechsler Intelligence Scales.
Psychology Today Dergisi, yayımladığı bir makalede insanların yattığı saatleri IQ seviyeleri ile karşılaştırılmış. Ortaya şu sonuçlar çıkmış: 125 ve üzeri IQ'ya sahip olan zeki insanlar, hafta içi gece 00.29'da uyuyup, sabah 07.52 uyanırken, hafta sonu yatağa girme saati 01.44'ü buluyor.
90-110 puan aralığı normal zekayı 111-129 puan aralığı parlak zekayı 130-160 puan aralığı üstün zekayı 160 ve üstü puan ise dahiliği gösterir.
Üstün Zekâlılar Testi 3 Yaşından İtibaren Yapılabilir!
Daha yetenekli olduğu alanlar tespit edilip, onları daha iyi değerlendirmesi amaçlanıyor. Uzmanlar üç yaşından itibaren çocuklara zekâ testinin yapılabileceğini söylüyor. Ancak elde edilen sonuçların kesinliği yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri