Aklını Çelmek deyimi genellikle birini aldığı kararından döndürmek anlamında kullanılır. İkili ilişkilerde birini kendine aşık etmek ve ayartmak anlamına da gelir.
Aklını çalmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: ilgisini aşırı derecede çekmek.
Çelmek fiili, engel olmak ve yönünü değiştirmek anlamına gelir. "Çelme takmak" ise karşıdan gelen kişinin önüne ayağını koymak ve o kişinin düşmesine neden olmak demektir. Bu fiil "gönlünü çelmek" deyiminde, kendine aşık etmek ve hayran bırakmak manasında kullanılır.
[1] niyetinden, kararından caydırmak. [2] ayartmak, baştan çıkarmak.
Anadolu'nun birçok şehrinde Aklını Çelmek deyimi ''Aklını Çalmak'' şeklinde kullanılmaktadır. Aklını Çelmek Ne Demek? Aklını Çelmek deyimi birini hatalı sonuçlar doğuracak bir şey için ikna etmek demektir. Genelde olumsuz anlamda kullanılan bu deyimin kandırmak, yanlış yola sevk etmek gibi anlamları da vardır.
İlgili 33 soru bulundu
Aklı başına gelmek, zarar gördüğü işlerden ders almak demektir. Aklı başına gelen kişiler aynı hatayı bir kez daha yapmaz. Bu nedenle aklı başına gelmek bir bakıma akıllanmak demektir. Aklına başına gelmek deyiminin anlamını ve örnek cümlelerini sizler için ayrıntıları ile derledik.
Aklını (bir şeyle) bozmak deyimiyle asıl anlatılmak istenen şey; Sapıtmak, delirmek, yalnızca ilgilendiği, üzerine düştüğü şeyle uğraşıp durmak, başka hiçbir mesele düşünmemek anlamlarına gelen bir deyimdir.
Aklını karıştırmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: birini ne yapacağını bilemez duruma getirmek, şaşırtmak, bocalatmak.
Sözcük öbeği olan bu deyimlerin aksine bir de cümle halindeki deyimler vardır. Cümle halindeki deyimler atasözleriyle benzerdir ancak atasözlerinin aksine öğüt vermezler. Deyimler, atasözleri ve birleşik fiiller, dildeki anlatımı kuvvetlendiren sözlerdir. Bu sözlerden biri de Aklını kullanmak şeklindedir.
Aklı kalmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: beğendiği bir şeyi düşünmekten kendini alamamak.
Kötürüm Olmak Ne Demek? Sakatlık ya da yaşlılık nedeniyle artık yürüyememek kötürüm olmak anlamına gelmektedir. Özellikle bacakları üzerinden yürüyemeyecek noktada olan sakat kişiler için kötürüm kelimesi değerlendirilir. Bu şekilde engelli insanlar için ise kelime grubu üzerinden kötürüm olmak ifadesi kullanılır.
Aklı bir (veya beş) karış yukarıda (veya havada) olmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: değişik sebeplerden dolayı dengeli düşünemez durumda olmak.
Korktuğu başına gelmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Endişe duyduğu, kaygılandığı, olmasını istemediği şeyle karşı karşıya gelmek.
Akıl yürütmek deyiminin anlamı çok yönlü düşünmek ya da enine boyuna düşünmek anlamındadır. Bir konu hakkında çok yönlü olarak düşünüyorsanız akıl yürütmek deyimini kullanabilirsiniz.
Aklıma gelen başıma geldi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: olmasından korktuğum şey oldu anlamında kullanılan bir söz.
Diken üstünde oturmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir yerde tedirginlik duymak, her an kalkmak durumunu belirtir olmak, huzursuz olmak.
[1] Korku, heyecan gibi nedenlerle ne yaptığını bilememek. [2] Sakar davranmak. [3] Şaşırmak.
Özellikle belli bir duruma olabildiğince inanmak ya da buna uygun bulmak gibi anlamlar doğrusunda aklı yatmak deyimi öne çıkar. Cümle içerisinde ele almak suretiyle pek çok farklı biçimde bunu kullanmak mümkün. ''Benim bu işe hiç aklım yatmadı.'' ''Söylediklerini duyduktan sonra eşi kabul ettim çünkü aklım yattı.''
Kötümserlik kavramı (pesimizm) iyimserlik (optimizm) kavramının tam karşıtı olarak, dünya görüşü ve yaklaşımında düzeltilemeyecek kötü bir dünya portresidir. Kötümserler her zaman kötü biten bir son düşünürler.
Eski Türkçe kötrüm “yatak, seki” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kötür- “yükseltmek” fiilinden Eski Türkçe +Im ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için götür- maddesine bakınız.
[1] Sürüyle yaylaya gidemeyen ve köy civarında otlayan koyunlara verilen isim.
Derin düşüncelere dalmak ya da çok üzüntülü olmak kara kara düşünmek deyiminin cevabıdır.
Hayran olmak, beğenmek anlamında kullanılan bir deyimdir.
Türkiye Türkçesinde aynı anlama gelen "dert etmek (edinmek)" ve "kendine dert etmek" deyimleri "jüregine dert saluv" deyimiyle örtüşmektedir. Ayrıca ilk anlamı "istediğini yapamama yüzünden üzülmek", ikinci anlamı "dert etmek" olan "içi içini yemek" deyiminin ikinci anlamı "jüregine dert saluv" deyimiyle örtüşmektedir.
Çok sinirlenmek ve bunu görsel açıdan oldukça fazla belli etmek söz konusu olduğunda küplere binmek deyimi kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri