Hamilelikte uygulanan bebeğin kromozomlarını inceleme amaçlı bir testtir. Koryon villus örneklemesi plasenta biyopsisi olarak da adlandırılmaktadır. Koryon villus örneklemesi (CVS) testi bebekte bazı genetik hastalıkların olup olmadığını araştırmak, bebeğin gen yapısını ve kromozomlarını incelemek için yapılır.
Koryon villus biyopsisi (CVS) de aynen Amniyosentez gibi ultrason eşliğinde yapılan bir işlemdir. Koryon villus biyopsisinin yapılma nedeni aynen Amniyosentezde olduğu gibi anne karnındaki bebeğin kromozomlarında bozukluk olup olmadığının belirlenmesi ve olası bir genetik hastalığın saptanmasıdır.
CVS genellikle gebeliğin 11 ile 13'üncü haftaları arasında yapılır.
11-14 gebelik haftalarında ikili tarama testi veya anne kanında Fetal DNA testi sonucunda risk saptanması durumunda bebeğin plasentasından (eşinden) koryon villüs biyopsi yöntemiyle kromozom incelemesi yapılmaktadır. Koryon villüs biyopsi, plasenta (bebeğin eşi) dokusundan örnek almayı içeren bir testtir.
Koryon Villüs Örnekleme (CVS) Riskleri Nelerdir? Bu testin en büyük riski düşük olarak gösterilir. Amniyosenteze benzer olarak test yaklaşık %0.25 düşük riski taşır. Nadir olmakla birlikte diğer bir risk ise Rh sensitizasyonudur.
İlgili 26 soru bulundu
İşlem annede iğne girişi sırasında hafif acı hissi haricinde bir rahatsızlık yaratmaz. İğne tamamen çıkarılıp anne 10-15 dakika dinlenmeye alınırken sıvı da laboratuar incelemesine gönderilir. Nadiren bu incelemede, sıvıda yeteri kadar hücre bulunamaz ve işlemin tekrar edilmesi gerekebilir.
Hamilelikte uygulanan bebeğin kromozomlarını inceleme amaçlı bir testtir. Koryon villus örneklemesi plasenta biyopsisi olarak da adlandırılmaktadır. Koryon villus örneklemesi (CVS) testi bebekte bazı genetik hastalıkların olup olmadığını araştırmak, bebeğin gen yapısını ve kromozomlarını incelemek için yapılır.
Düşük, gebeliğin kaybı, enfeksiyon gibi bazı riskleri vardır ancak bunlar çok nadir (%0,1-2) olarak görülmektedir. İşlemden sonraki 72 saat içinde kramp tarzında ağrı, 38 0C üzerinde ateş, su gelmesi veya kanama olması durumunda doktorunuza danışmanız uygun olacaktır.
CVS (Koryon Villus Biyopsisi)
Nadiren ikinci giriş gerekebilir. Testlerin sonucu genellikle birkaç gün ile 2-3 hafta arasında çıkar. Nadiren laboratuvar sonuç veremeyebilir.
CVS, 10-13 hafta arasında gerçekleştirilir ve lokal anestezi altında uygulanır. Doktor, ultrason eşliğinde ince bir iğne kullanarak karnın derisinden geçerek plasentaya ulaşır ve koryon villus dokusunu toplar. Toplanan örnek laboratuvara gönderilir ve orada genetik analiz için incelenir.
Amniyosentez sonrası yatak istirahati ya da aktivite kısıtlaması gerekli değildir. 24 saat süre ile ağır fiziksel aktiviteden kaçınılması, 15 dakikadan daha uzun ayakta durulmaması önerilir. Eğer kan grubunuz Rh (-), eşiniz de Rh(+) ise işlem sonrasında koruyucu iğne yapılması gerekir.
Su gelişi veya kanama olan olguların da yaklaşık yarısında hamilelik devam etmektedir. Amniyosentez işlemi esnasında fetusa temas olmadığında direkt bir zarar mümkün değildir. İşlem sonrası çok nadir de olsa enfeksiyon gelişme riski bulunmaktadır. Genelde bu riskli dönem işlem sonrası 3-4 haftayı kapsar.
Tek fark, Amniyosentez işleminde iğne bebeğin kesesinin içine girmekte olup, CVS işleminde plasenta (eş) içindedir ve iğnenin bebeğe temas etme riski CVS'te yoktur. CVS ile tıpkı Amniyosentezde olduğu gibi bebeğe ait kromozom yapısı %99.9 güvenirlikle tespit olunur.
Pek çok gebelikte amniyon sıvısı testi gebeliğin 15 ile 20. haftaları arasında gerçekleştirilir. Bu zaman dilimi gebeliğin ikinci üçüncü ayı yani ikinci trimester anlamına gelir. Hamileliğin çok erken dönemlerinde amniyosentez yaptırmak düşük yapmak gibi çeşitli durumlar açısından büyük bir risk oluşturur.
NİFTY Test gebelikte en sık görülen üç trizomi (fazla kromozom) anomalisi olan Down sendromu, Edwards sendromu ve Patau sendromunun tespiti için bir tarama yapar. Bağımsız doğrulama çalışmaları NIFTY testi nin bu durumların tespitinde %99 dan daha büyük başarı oranına sahip olduğunu kanıtlamıştır.
Amniyosentez işlemi, az da olsa düşük riski taşır. Tecrübeli bir hekim tarafından yapılan amniyosentez işleminde düşük riski oldukça azdır. 15. haftadan sonra yapılan amniyosentez için düşük riskinin %0,6 ile %1 aralığında olduğu belirtilmektedir. 15. haftadan daha erken dönemde yapılan işlemlerde düşük riski artar.
Bu test, bebeğin genetik yapısını incelerken anne adayının kanından alınan fetal DNA'yı kullanır. Bu DNA, bebeğin plasentasından veya dolaşım sisteminden anne kanına geçer. Fetal DNA testi, genellikle Down sendromu gibi kromozomal anormallikleri veya genetik hastalıkları tespit etmek amacıyla yapılır.
Nipt Testi Yanlış Çıkanlar
Günümüzde sağlık alanında faaliyet gösteren birçok hastane ve sağlık merkezinde nipt testi yapılır. Tüm bu sağlık kurum ve kuruluşlarında son teknolojiye sahip ekipmanlar kullanılarak uzmanlar tarafından güvenli şekilde yapılır.
Analitik çalışmalarda belirli fetal trizomi risklerini değerlendirdiği kanıtlanan pratik ve güvenli bir kan testidir. Annenin kanında bulunan hücresiz DNA'yı değerlendirerek fetustaki trizomi 21 (Down Sendromu) riskini belirler.
Gebelikte yapılan tanısal testler ve ne zaman yapıldıkları şu şekildedir: Koryon Villus Biyopsisi, en sık gebeliğin 10-13. haftaları arasında yapılır. Amniyosentez, genelde gebeliğin 16-22. haftaları arasında uygulanmaktadır.
Kurumsal – CVS | Dinç Elektronik. Dinç Elektronik bünyesinde, tamamen yerli bir marka ortaya çıkarmak amacıyla 2002 yılında CVS kuruldu.
Santral venöz kateter, intravenöz erişimi, hemodinamik monitorizasyonu ve kan örneklemesi yapabilmemizi sağlayan, santral ven içerisine (subklavyen, juguler, femoral) yerleştirdiğimiz bir kanüldür.
Fetal DNA Testi Nedir? Anneden kan örneği alınıp bebek DNA'sı ayrıştırılır, standart inceleme paketine dahil olan genetik incelemeler yapılır. Sonuçlar Down sendromu (trizomi 21) başta olmak üzere trizomi 18 ve trizomi 13 gibi patolojik durumlar ve bazı ender genetik hastalıklar hakkında bilgi vermektedir.
Bu kapsamda, ikili testte aşağıdaki değerler incelenir: Anneden alınan kan örneğinde, gebelikle ilişkili plazma protein-A (PAPP-A) ve beta-hCG (insan koryonik gonadotropin) düzeylerine bakılır. Ultrasonografi yardımıyla bebeğin ense kalınlığı ölçülür ve diğer bulgular açısından bebeğin değerlendirilmesi yapılır.
İşlemden sonra doktor, USG yaparak bebeğin durumunu, kalp atışlarını, amniosentez iğnesinin girdiği yerde kanama olup olmadığını kontrol eder, bu konuda hastayı da bilgilendirir. İşlemden sonra üç gün mümkün olduğu kadar dinlenmeli, bol su içilmeli, ilişkiye girilmemeli ve hijyen kurallarına tam olarak uyulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri