Ayrıca Tantuni etini lokma vaziyetinde dilimleyerek, arzuya göre yoğurt da ekleyip baharatları da döküp servis edilebilir. Tantuni ara sıcak ya da ana yemek olarak yenilebilir.
Tantuni eti yağsız ve sinirsiz olduğu için oldukça hafif bir yiyecektir. Burada domatesler, naneler, maydanozlar taze olarak doğranır, günlük tüketilir. Tantuninin yanında Şalgam ya da ayran tercih edebilirsiniz.
Tantuni, Türk mutfağında yer alan Mersin'e has bir dürüm çeşididir. Özellikle sokak yemeği olarak tüketilmektedir.
Tantuni, Mersin'e has bir dürüm çeşididir. Bugün tüketilen tantuni iki çeşit etle yapılır. Sadece et içeren dürüme biftek, hem et hem de kuyruk yağı içeren dürüme ise tantuni denir. Bu fark özellikle tantunicilerde öğün ısmarlarken önem kazanmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Mersin Tantunisinin ayırt edici özelliği, yapımında dana etinin yağlı kaburga kısmı ile pamuk yağının kullanılması ve aşağıda açıklanan üretim metodu ile ustalıkla hazırlanmasıdır. Ayrıca servisinde salataya sos olarak limon ve/veya turunç suyu, içecek olarak ayran veya şalgam ile birlikte sunumunun yapılmasıdır.
Tantuninin geçmişine bakıldığında, tantuni geçmişte sakatat diye tabir edilen hayvanın Ciğer, böbrek, dalak gibi kısımlarından dürüm arasına sarılan bir yemekti, çok sonraları ise ülkemizde restaurant kültürünün oturması, tantuninin farklı yaş gruplarına, farklı meslek gruplarına, farklı kesimlerin bu yemeği ve sevmesi ...
söylediğiniz lavaş önünüze geldiğinde, dürümü şöyle 3 parmak açıp içine biraz kimyon serpin, bolca da limon sıkın. sonra geri sarıp yanında minik acı biber turşusu ve acılı şalgam eşliğinde afiyetle yiyin.
İnce kıyılmış dana etinin biraz su ilave edilerek geniş tavalarda kavrulmasıyla ortaya çıkan yöresel bir tat tantuni. Yarım ekmek ya da dürüm içinde servis ediliyor.
Bir rivayete göre Tantuni kelimesi Moğolca azar azar yemek, atıştırmak anlamına gelen tamturi sözünden gelir. Mersin'de konuşulan bir söylentiye göre tantuni adını çıkan sesten alır. Rivayete göre Hasan adında bir kişi haşladığı ekmek arası eti, yağda kavurup satarken çıkan 'tan tun' seslerinden bu adı verir.
Tavuk tantuni özellikle mevsiminde taze ve doğal malzemeler kullanıldığında iştahları kabartır. Çok küçük bir şekilde doğranan tavuk eti, soğan, domates, maydanoz gibi taze otların buluştuğu evde ekmek arası ya da lavaşa sarılı tavuk tantuni oldukça lezzetlidir.
Mersin yöresine has et yemeğidir. Mersin Tantunisinin ayırt edici özelliği, yapımında dana etinin yağlı kaburga kısmı ile pamuk yağının kullanılması ve aşağıda açıklanan üretim metodu ile ustalıkla hazırlanmasıdır.
Tantuni gibi içeriğinde domates, maydanoz ve soğan gibi sebzelerin çok olduğu bir gıda tüketiliyorsa bu durumda limon oldukça lezzet verici bir katkı sunacaktır. Çünkü limon ister tavuk ister kırmızı et olsun tantuninin tadının dengelenmesi için yardımcı olmaktadır.
Tantuni Tarifinin Püf Noktası
Pişirme sırasında saca arada bir eklenen su ya da et suyunun amacı, sacın sıcaklığını kontrol etmek ve tantuninin sarılacağı ekmeği yumuşatmak için buhar sağlamaktır.
Tantunici ustasının 1 tanesi 15 kilo akciğere 1 kilo karaciğer konur diyerekte bir tüyo vermişti. Bu şekilde ciğerin ağır kokusu ve baskın tadı ortadan kalkıyor.
Günümüzde Ekmek, Açık Ekmek veya Lavaş arasında son dönemde de Burger Ekmeği içinde servis yapılmaktadır, ayrıca tabakta istendiği takdirde yoğurt, közlenmiş patlıcan ezmeli gibi çeşitlerle de zenginleştirilmiş bir servis biçimi kazanmıştır.
1 Adet Tantuni (Tek Lavaş) 585,00 kaloridir. Tantuni (Tek Lavaş) içeriğinde 66,00 Karbonhidrat(g), 24,00 Protein(g), 25,01 yağ(g), barındırır.
Şimdi 100 gramlık 1 porsiyon tantuni besin değerleri listesine göz atalım ve rakamları inceleyelim: 168 kcal.
İşte tantuni tarifi... Etleri çok ince ve kısa şeritler halinde doğrayın, soğuk suyun içerisine alın tuz ekleyin, 15-20 dakika haşlayın, süzün ve haşladığınız suyu dökmeyin.
Etleri çok ince ve kısa şeritler halinde doğrayın, soğuk suyun içerisine alın tuz ekleyin, 15-20 dakika haşlayın, süzün ve haşladığınız suyu dökmeyin. Geniş bir tavaya sıvı yağı alıp kızdırın. Haşladığımız tantuni etlerini tavaya alıp kavurun. Süzdüğünüz et suyundan 2-3 yemek kaşığı tavaya ekleyin.
İç malzeme olarak göbek salata, soğan salatası, turşu kullanabilirsiniz.
Tantuni - Mersin
-Yağ (Tereyağı, Zeytin Yağı vd.) Türkmen Sıkması, Kara kavurma, Et Sote, Sebzeli Kavurma'nın sentezinden oluşan Tantuni, Arapça yumuşak yemek manasına gelir.
Üzerine sumak, reyhan, kimyon, biber ve domates salçası koyup güzelce ovuyoruz. Ardından maydanoz ve domates koyup karıştırıyoruz. Daha sonra ekmeğe biber salçası sürüp içine biraz kıyma biraz domates sosu biraz zerzevat (isteğe bağlı turşu konulabilir ) katıp dürüm şeklinde sarıyoruz.
Conversation. Tantuniyi soğanlı mı yersin, soğansız mı ? Öğlen soğanlı akşam soğansız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri