Sayaç tüketilen elektrik enerjisini akım trafoları ile ölçme yapacağından dolayı 3 adet akım trafosu ayrı ayrı fazlara 1 adet akım trafosu seri şekilde bağlanmalıdır. Akım trafolarının bağlantıları ise 1 inci trafo 1 ile 3 numaralı 2 inci trafo 4, 6 üçünçü ise 7 , 9 numaralı klemenslere bağlantı yapılır.
Akım trafosu bağlantısı yapılırken şebekeye seri bağlanan akım trafosunun sargılarının primer sargı uçları (K-L) bağlanır. Sekonder sargı uçları (k-l) bağlanır. Röle ve ölçü aletlerinin akım bobinlerine (k-l) uçları bağlanır. Amerikan normlarına göre: Primer sargı uçları (H1-H2), sekonder uçları (x1-x2) ile gösterilir.
Akım trafosu devreden geçen akımı ölçmek için kullanılan ölçü transformatörleridir. Yüksek akımların ölçü aletleri tarafından direkt ölçülmesi, yüksek maliyetli olmasının yanı sıra kimi zaman oldukça tehlikeli ve zordur.
X.../5A tabir ettiğimiz sayaçlarda gerilim trafosu ile akım trafosu ters bağlanırsa akım ile gerilim arasında 180 derece açı oluşacağından sayaç 2. ve 3. bölgede çalışır ve bu durumda akım alarmı verir.
Primer yüklenme ile sekonder yüklenmenin yönleri birbirine ters olması gerektiğinden aşağıdaki şemada belirtildiği gibi pencereden geçirilen kablo veya baradan akan akımın yönü, ürün üzerinde belirtilen P1 tarafından P2 tarafına doğru olmalıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Eğer trafonun sekonder ucu topraklanmazsa, primer ve sekonder sargıları arasındaki kısa devrede primerdeki yüksek gerilim sekonder devresine bağlı olan tüm cihazları ve ölçü aletlerine zarar verir.
Akım trafoları, bağlı olduğu devreye seri bağlanır ve sekonder devresindeki ölçü aletlerini yüksek gerilime karşı izole eder. Akım...
Sigma Elektrik toroidal akım transformatörlerinin içerisinden faz ve nötr iletkenleri geçer.
Bunun nedeni ise akım transformatörünün primer devresi ve sekonder devresi arasında oluşabilecek kısa devre durumunda ya da dengesiz çekilen akımlarda, bu akımların sekonder terminallerine bağlı yükleri etkilememesi için doğrudan toprağa aktarılmasıdır.
Akım trafosunun çalışma prensibi elektromanyetik indüksiyon prensibine dayanır, devre akımı genellikle birincil sargısından geçer. Akım trafosu çalıştığında, ikincil devresi kapalı kalır, bu nedenle ölçüm cihazı ve koruma devresinin seri bobininin empedansı çok küçüktür, çalışma durumu kısa devreye yakındır.
Bilindiği üzere elektrik akımı, elektriksel yük taşıyan parçacıkların bir noktadan diğerine hareketidir. Elektrik enerjisi, iletken kabloların içerisinde hareket eden elektronlar ile taşınır. Elektriğin taşınması sırasında akımın ölçülmesi büyük önem taşır ve bu aşamada devreye akım trafosu girer.
Trafo Gücü, akım trafosu sekonder sargılar üzerinden bir ölçü aletine bağlanır. Trafonun toplam gücü, ölçü aletinin harcadığı güç, trafo ile ölçü aleti arasında kabloların toplam kayıp gücü, ve temas kayıplarının toplamı ile hesaplanır.
Akım trafosu arızaları, birçok sebepten dolayı oluşabilir. Söz gelimi diğer ekipmanların arızası ya da primer sargı ve terminalleri, manyetik nüve, gövde gibi akım trafosu parçalarındaki eformasyonlar bir arızaya yol açabilir.
Akım trafolarında akımın primerden(P1) girdiği ve sekonderden(S1) çıktığı uçlara polarite denir. Bu durum zaman zaman değişim göstererek akım trafosunun primerde (P2) ucu akım girişi olarak kullanıldığında, polarite uçlar (P2) ve (S2) olarak değiştirilmeli ve sekonder devre elemanları da buna göre bağlanmalıdır.
Akım trafosu bağlantısı yapılırken şebekeye seri bağlanan akım trafosunun sargılarının primer sargı uçları (K-L) bağlanır. Sekonder sargı uçları (k-l) bağlanır. Röle ve ölçü aletlerinin akım bobinlerine (k-l) uçları bağlanır. Amerikan normlarına göre: Primer sargı uçları (H1-H2), sekonder uçları (x1-x2) ile gösterilir.
Trafo devreye nasıl bağlanır? Yıldız bağlantı yapmak için transformatörün her faz sargısının çıkış uçları (veya giri- şuçları) birbirine bağlanır. Bu bağlantı hem primerde hem de sekonderde aynı şekil- de yapılır. RST fazları primerin boşta kalan uçlarına, YÜK ise sekonderin boşta kalan uçlarınabağlanır.
Akım trafosu devreye seri olarak bağlanır. Aynı akım trafoları ile birkaç ölçü aleti kullanılabilir. Polaritesi yapılmayan sekonder kısımlarındaki açık uçlara topraklama yapılır.
Trafonun nötr noktası ile toprak arasına bir empedans eklenerek yüksek ve düşük empedanslı topraklama sistemi sağlanabilir. Düşük empedanslı topraklama sisteminde nötr noktasına ilave edilen bir akım trafosu aşırı akım rölesine bağlanarak faz-toprak arıza (51G) akımı tespit edilebilir.
Örneğin etiketinde “500/5A, 5P10;10VA” yazan bir akım transformatörü, koruma için tasarlanmıştır ve 500A nominal akımının 10 katına (500x10=5KA) kadar kullanılabilir. Ölçüm için kullanılan akım transformatörünün etiketinde ise “500/5A CL:0.5 10VA” gibi bir değer yazacaktır.
Nötr Nasıl Meydana Gelir
Tüm fazların birleştirilmesi ile nötr uç oluşturulur. 3 tane fazın bir araya gelmesi voltajı 0 yapar, bu da ''nötr''ü ifade eder. Enerji fazdan gelir ve cihaza iletildikten sonra nötr uçtan geri döner. Topraklanmış bir sistemde bu nötr toprağa bağlanır.
Nötr iletken, tüm tek fazlı yük akımları için harmonik nedeni ile nötr iletkeninden oldukça yüksek miktarda akım alabilir. Bu da bir tesis için geri dönülmez hasarlara neden olabilir.
Birçok kişinin evlerde ve ofiste tek faz kullanıyoruz, nötr koparsa elektrik gelmez dediklerini duyar gibiyim. Elbette nötr kopması, daire veya ofisin tek faz elektrik aldığı yerden olursa elektrik olmaz, çünkü devre tamamlanamaz.
Ampermetreler devreye daima seri bağlanırlar Çünkü ampermetrenin görevi bir elektrik devresinden kaç amper akım geçtiğini ölçmektir. Bunun için alıcıdan geçen akım aynı zamanda ampermetreden de geçmelidir. Bunu sağlamak amacı ile alıcı ve ampermetre artarda, seri olarak bağlanır.
Teste gerilimin küçük bir değeri ile başlanma lı ve hızla tam değerine yükseltilmeli ve bu değerde 1 dakika tutulmalıdır. Sonra gerilim hızla küçük bir değere düşürülerek kaldırılmalıdır. Test anında akım transformatöründe herhangi bir atlama veya delinme oluşmamalıdır.
► Yüksek Çalışma Verimliliği: Genellikle trafolar tam yükte yüksek verimlilikte çalışır. Trafolar paralel bağlanarak, artan yük talebini yerine getirmek için trafolar arası geçiş yapılabilir. Bu şekilde yüksek verimlilik elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri