Suyunu da fasulyelerin üzerini biraz geçecek kadar yaklaşık 4,5 -5 bardak kadar sıcak suyu ekliyoruz. Tuzunu ve şekerini de atıp karıştırıp kapağını kapatıyoruz.
Yemeğin suyu üzerini 2-3 parmak geçecek fasulyeler yüzecek kadar olmalı şimdi yemeğinizi güzelce karıştırın yemeğin suyunun bir tadına bakın eksik bir şey varsa ekleyin eğer yok ise düdüklünüzün ağzını kapatın.
2 su bardağı kuru fasulyeyi akşamdan ıslatın. Sabah ıslama suyunu süzün ve üstünü 2-3 parmak geçecek kadar su ilave ederek yaklaşık 25 dakika haşlayın.
İlgili 20 soru bulundu
1 bardak şişmiş fasulye için yaklaşık 1. 5 bardak su konulur. Yani 3 bardak ıslatılmış fasulye için 4. 5- 5 su bardağı su konulur.
Bazen fasulyelerin dağılma riski oluşur. Çok pişirildiğinden yahut fasulyenin kalitesinden dolayı fasulyeler dağılabilir. Bu durumun önüne geçmek için ustalar, yemeği hazırlarken birkaç damla limon sıkarlar. Kuru fasulyeye sıkılan limon, fasulyenin dağılmasını önleyen bir püf noktasıdır.
Fasulyeyi bir gece önceden mutlaka ıslatmayı unutmuyorlar ve tuzun tamamen içine işlediğinden emin oluyorlar. Fasulyeler düdüklü tencerede değil büyük tencerelerde mutlaka içme suyuyla haşlanıyor. Suyun üzerinde oluşan köpükleri dikkatlice alıyorlar ve fasulyelerin hafif yumuşayana kadar pişmesine dikkat ediyorlar.
40-45 dakika kadar bekletin.
Kuru Fasulyenin kabuklanmaması için bir kaynara çıkan fasulyeler süzgeçle alınır ve yağ soğanın içerisine konur. Fasulyeler alındıktan sonra suyu atılır.
Kurubaklagiller öncesinde haşlanarak pişirilme yapılacaksa haşlama suları dökülmemelidir. Haşlama suyunda suda eriyen vitaminler oldukça fazladır. Düdüklü tencereler kurubaklagiller için en iyi pişirme yöntemidir. Ağzı kapalı 45- 60 dakika pişirme yeterlidir.
Kuru fasulyenizi yapmak için bir gece önceden suda bekletmeniz yumuşamasına ve daha hızlı pişmesine yardım edecektir. Normal tencerede ıslanmamış kuru fasulyeler çok zor pişer. Bu yüzden kuru fasulyenizi bir gece önceden akşam 9-10 gibi ıslatırsanız, ertesi gün yemek yapacağınız saate kadar ıslanacaktır.
Kuru fasulyelerinizi derin bir tencerenin içerisine aktarın. Üzerine süt ilave edin. Kısık ateşte karıştırarak ve sütün taşmamasına özen göstererek pişirmeye başlayın. Kuru fasulyeler cinsine bağlı olarak ortalama 40 dakika - 1 saat içerisinde yumuşamaya başlayacaktır.
Kuru fasulye yapmanın ilk püf noktası 1 gece önceden suda bekleyip, yumuşamasını sağlamaktır. Bu esnada suyuna biraz karbonat da atabilirsiniz. Kuru fasulyenin şişkinlik ve gaz yapmaması için, pişirmeden önce bu suyu değiştirmeniz ve yine pişirme esnasında suyuna biraz kimyon katmanız önemlidir.
Püf Noktası
Düdüklü tencereniz yoksa ya da fasulyelerin pişmeyeceğinden endişe ediyorsanız, kontrollü olarak çok az suyla haşlayın ve haşlama suyunu dökmeyin, pişirirken kullanın. Kuru fasulyenin gazından endişe ediyorsanız, pişirme suyuna 2-3 damla limon suyu damlatmanız faydalı olabilir.
Bir gece önceden ıslatılan fasulyelerin pişirilmeden önce haşlanması da bir diğer önemli püf noktası. Haşlama suyunun tatlı olması, haşlarken suyun üzerinde biriken köpüklerin güzelce toplanması gibi detaylar, hem lezzet açısından önemli hem de yemeğin gaz yapmasını önlüyor.
Bir gece önceden suda bekletilen kuru fasulye normal tencerede yaklaşık 1 saatte pişebilir. Fakat kuru fasulye suda bekletilmez ise normal tencerede pişirilmesi çok uzun sürebilir. Bu nedenle normal tencerede kuru fasulyenin haşlanabilmesi için mutlaka bir gece suda bekletilmesi önerilmektedir.
Çiçek açıp ilk ürünler oluştuğunda düzenli olarak sulayabilirsiniz. Hava durumuna göre 4-5 gün arayla yeterli miktarda sulama yapmaya özen gösterin.
Geceden suda bekleyen kuru fasulye ise orta ateşte 25 dakikada hazır olmaktadır.
şeker, tat vermekten ziyade fasulyenin gazını alır. daha üstün tat ve doku için, fasulyeyi süt ile ıslatın.
20 dakika haşlanır ve suyu dökülür. Sıvı yağda soğanlar hafif çevrilir. Haşlanan fasulye, salçalar, kuru biber ve baharatlar eklenip üzerini 2 parmak geçecek kadar da sıcak su eklenir. Yaklaşık 15 dk pişirilir.
Kuru fasulye sütün içerisinde formunu kaybetmeden yumuşacık hale geliyor. Lezzeti daha çok ortaya çıkıyor ve kuru fasulye yediğinizde yaşadığınız sindirim problemlerinin de önüne geçmeye yardımcı oluyor.
Türkiye'de meşhur olan en iyi kuru fasulye Karadeniz ve Erzurum yöresine ait olan ispir kuru fasulyesi olarak bilinir.
Suyunu fazla koymayın çektikçe su ilave edebilirsiniz fasulyeler pişince tuzunu ayarlayın bir küp şeker koyup karıştırın iki dk kaynayınca altını kapatıp bir çay bardağı sıvı yağ döküp kapağını kapatıyoruz. Dinlenmesi için yaklaşık bir 20 dk bekleyin sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
Fasulyeler akşamdan ılık suda bekletilir, Bekleme suyu süzülüp haşlanacak tencereye alınır, üzerini geçecek kadar su ve 1 çay kaşığı karbonat eklenerek kısık ateşte haşlanıp süzdürülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri