Geçici iş göremezlik geliri almışsanız onun bittiği tarihi takip eden ay başı itibarı ile sürekli iş göremezlik geliri bağlanır. Eğer geçici gelir almamışsanız, o zaman iş kazası tarihinden sonraki ay itibarı ile sürekli iş göremezlik geliri bağlanır.
- Geçici iş göremezlik tespit edilemeden sürekli iş göremezlik durumuna girilmişse, buna ait Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurulları tarafından verilen raporun tarihini, takip eden ay başından başlatılmaktadır.
Rapor parası, işverenin raporu SGK'ya bildirmesinin üzerinden en geç 15 gün geçmesiyle çalışanların PTT veya e-Devlet üzerinden tanımlanan banka hesabına yatırılır. Bu ücretin hesaba yatırılmasıyla birlikte 2 ay içerisinde alınması gerekmektedir. Bu süre içerisinde alınmayan ücretler SGK'ya tekrar iade edilebilir.
Asgari ücretliler 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 223,4 Lira, yatarak tedavide de 167,6 lira günlük rapor parası alacak. Asgari ücretliler 2022 yılı için ayakta tedavide günlük 144.5 lira, yatarak tedavide de 108.42 lira günlük rapor parası alıyordu. Asgari ücrete gelecek olan zamla bu rakamlar da güncellenecek.
Kontrol muayenesi tarihinden sonraki 3 ay içerisinde kontrolünü yaptıran ve sürekli iş göremezlik durumunun devam ettiği tespit edilen işçinin geliri kesildiği tarihten itibaren yeniden ödenmeye başlanacaktır.
İlgili 18 soru bulundu
Sürekli tam iş göremezlikte sigortalıya, 17 nci maddeye göre hesaplanan aylık kazancının % 70'i oranında gelir bağlanır. Sürekli kısmî iş göremezlikte sigortalıya bağlanacak gelir, tam iş göremezlik geliri gibi hesaplanarak bunun iş göremezlik derecesi oranındaki tutarı kendisine ödenir.
Sürekli iş göremezlik maaşı hiç bir şekilde kesilmez. Hatta vefaatınızdan sonra (Allah gecinden versin de) geride kalan hak sahiplerine belirli bir miktarda emekli maaşı gibi ödenmeye devam eder..
İş kazası ve meslek hastalığı sigortasından sürekli iş göremezlik geliri al makta olanlara, gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında bayram ikramiyesi ödenir.
Herhangi bir kurumdan emekli olanlar, yaşlılık aylığı alanlar, iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlara bayram ikramiyesi ödemesi yapılmaktadır.
2023 iş kazası ve meslek hastalığı maaşının miktarı, aylık kazancın %70'idir. İş kazası ya da meslek hastalığı sonucunda çalışma gücünü kaybedenlere sürekli iş göremezlik ödeneği ödenir. 2023 iş kazası ve meslek hastalığı maaşının miktarı, iş göremezlik derecesi %100 olması halinde %100 oranı üzerinden bağlanır.
Genellikle, rapor parasının e-devlette görünme süresi, raporlamanın yapıldığı tarihten itibaren 1-2 hafta içinde gerçekleşir.
Ancak raporun e-devlete düşmesi 3 iş günü kadar sürebilir. Rapor, öncelikle doktor tarafından düzenlenir ve hastanenin sekreterliğine iletilir. Sekreterlik, raporu işleme koyar ve daha sonra e-devlet sistemine yükler. Bu süreç genellikle 3-5 iş günü sürmektedir.
ALO 170 hattını aramanız halinde, adınıza bir başvuru oluşturulmakta ve başvuru takip numarası verilmektedir. 3 iş günü sonra tekrar arayarak başvurunuzla ilgili bilgi alabilirsiniz.
Aynı anda hem iş kazası sonucu bağlanan sürekli iş göremezlik geliri hem de prim ve sigortalılık süresi şartlarına karşılık Malulen emeklilik mümkün.
Kurum sağlık kurullarınca, iş kazası veya meslek hastalığına bağlı %60 ve üzerinde sürekli iş göremezlik oranı tespit edilen sigortalılardan, Kanunda belirtilen sigortacılık (sigortalılık süresi ve ödenmiş prim gün sayısı) şartlarına haiz olanlar, ayrıca malullük aylığına hak kazanırlar.
Sürekli İş Göremezlik Ödeneği : İş kazası veya meslek hastalığı sonucu oluşan hastalık ve özürler nedeniyle sağlık kurulları tarafından verilen raporlara istinaden Kurum Sağlık Kurulunca meslekte kazanma gücü en az %10 oranında azalmış bulunduğu tespit edilen sigortalı sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanır.
Sürekli iş göremezlik geliri alan bir kişinin herhangi işte çalışması durumunda geliri kesilmemektedir. Sürekli iş göremezlik geliri alan kişi tekrar çalışabilmekte ve bu almakta olduğu geliri de almaya devam etmektedir.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre sürekli iş göremezlik geliri, kısa vadeli sigorta kollarında sağlanan bir tahsis çeşididir(1). İş kazası veya meslek hastalığına bağlı olarak sürekli iş göremez duruma düştüğü tespit edilen sigortalılara bağlanır.
Sürekli iş göremezlik geliri, işçinin iş kazası veya meslek hastalığı geçirmesinden sonra yapılan tedavi sonucu tamamen iyileşmemesi durumunda meslekte kazanma gücünden yoksun olması nedeniyle bağlanan gelirdir.
Sigorta şirketleri bakımından Genel Şartlarda yer alan düzenleme, geçici iş göremezlik tazminatı bakımından sorumluluğun Sosyal Güvenlik Kurumu'na ait olduğu hususunda gerekçe oluşturur duruma gelmiştir.
Eğer isteğe bağlı sigortaya devam ederseniz yaş, sigortalılık süresi ve prim gün sayısını tamamladığınızda ayrıca size yaşlılık (emekli) aylığı da bağlanır. Emekli olduğunuzda hem emekli aylığınızı, hem de yüzde 27'lik sürekli iş göremezlik gelirini almaya devam edeceksiniz.
Sigortalı çalışanın işe devamını geçici olarak engelleyen bu durumların mevcut olduğu hallerde maaş ödemesi işveren yerine SGK tarafından yapılır.
Sürekli iş göremezlik geliri sigortalının;
– Tam iş göremezliği halinde; Günlük kazanç x 30 x % 70 veya kısaca GK x 21, – Kısmi iş göremezliği halinde ise Günlük kazanç x 30 x % 70 x SİD (sürekli iş göremezlik derecesi) veya kısaca GK x 21 x SİD, formüllerine göre hesaplanacaktır.
İş kazası- meslek hastalığı halinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği, > Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, >Ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisidir.
Sağlık raporu alan günlük ücretle çalışan bir işçi, işe gelmediği günler için ücret alamaz. Dolayısıyla, rapor süresi boyunca işçinin maaşından kesinti yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri