Duyların kablo bağlantılarında faz yani kahverengi kablo duyun alt kontağına bağlanmalıdır. Mavi renkli kablo duyun yan kontağına bağlanmalıdır. Kabloların duy kontaklarından çıkmaması için kablo uçlarının lehim için batırılmış olması tavsiye edilir.
İki telli negatif topraklanmış bir DC devre sistemi için renk kodları aşağıdaki gibidir: Pozitif: Kahverengi. Negatif: Mavi.
Binalarda kullanılan diğer iki kablo çeşidi olan faz kablosu ve nötr kablo kablonun renkleri ise şöyledir; faz kablosu renkleri kahverengi, siyah veya gri renklerde nötr kablo rengi ise açık mavi rengindedir. Faz kablosu (+) yüklü, nötr kablo ise (-) yüklüdür.
Topraklama kablosu, elektrik işleri ile uğraşan herkesin bildiği sarı yeşil çizgili renkli olan kablodur. Bu dünyanın her yerinde aynıdır ve tüm sistemlerde aynı renkler kullanılmaktadır. Üç kablodan siyah ya da kahverengi olanı faz, mavi olanı ise nötr temsil etmektedir.
Unutma ki siyah kablo artı, beyyaz kablo eksi, yeşil ise topraklama içindir.
İlgili 44 soru bulundu
Yeşil ve sarı renkli kablolar da birbirleriyle aynı amaca hizmet eden kablolardır. Topraklama kablosu olarak da bilinen yeşil ve sarı renkli kablolar, prizlerin metal bölümlerine bağlanarak elektrik kaçağı olması halinde bu kaçağı topraklama sistemine iletmekte görev yapar.
Sıklıkla merak edilen konulardan biri de topraklama kablosunun hangi renk olduğudur. Özellikle evde priz değiştirilirken en çok topraklama kablosu yanlış bağlanır. Uluslararası standartlara göre topraklama kablosu sarı yeşildir. Elektriği tesisat içindeki ana akıma ulaştıran bu renk topraklama kablosudur.
Faz ve Nötr Nasıl Ayırt Edilir
Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir. Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz. Kontrol kaleminin yanıp yanmama durumu faz ile nötrü ayırt etmeyi sağlar.
Merhaba, Nötr ile toprak hattı birleşmez.
Topraklama olmazsa olası bir kaçak durumunda elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır. Elektrik voltajı çok yüksek ise ve kişiye zamanında müdahale yapılmaz ise kişide hayati tehlike oluşur. Elektrik kaçağı yapan kablo eğer bir cihaza bağlı ise topraklama olmadığı bir ortamda kaçak meydana gelirse o cihaz patlar.
CAT kablosu için renk sıralaması; turuncu beyaz, turuncu, yeşil beyaz, mavi, mavi beyaz, yeşil, kahverengi beyaz, kahverengi şeklindedir. Düz bağlantılarda her renk sırası kendisiyle aynı olan renk sırası ile eşleştirilir. Turuncu beyaza karşılık, turuncu beyaz eşleştirilir ve daha sonra kurulum yapılır.
Elektrik tesisatlarında, tesisat türü ne olursa olsun topraklama çok önemlidir. Bu sebepten de topraklamayı temsil eden kablo rengi de oldukça önemlidir. Bu bağlamda topraklama kablosu genellikle yeşil veya sarı olarak karşımıza çıkar.
Gri, Siyah veya Kahverengi: Faz için kullanılan kablo renkleridir. Yani elektriğin geçtiği artı yüklemede kullanılan renklerdir. Ayrıca üç fazlı AC kablolarda da bu renklerin her biri bir fazı da temsil edebilmektedir.
Doğru akım (DC) devrelerinde, pozitif kutup genellikle kırmızı (ya da "+") işaretlenir ve negatif kutup genelde siyah (ya da "-") işaretlenir. Fakat başka renk düzenleri de otomotiv ve telekomünikasyon sistemlerinde kullanılabilmektedir. Araba akülerinde, pozitif kutbun çapı negatif kutbun çapından daha büyüktür.
Akü kablosu nasıl bağlanır sorusu burada da gündeme gelmektedir. Takviye kablosu bağlarken de dikkat etmek gerekmektedir. Kablolardan kırmızı olanı artıya, siyah olanı eksiye bağlamanız gerekmektedir.
Elektrik panolarında genelde güç kabloları (380v-220v) siyah renktedir. Kumanda kabloları renkleri ise, 24V için, Artı (+): kahve. Nötr(-) eksi: mavi.
Topraklama kabloları, topraklama elemanı olan bakır veya galvaniz levhalara doğrudan bağlanır. Bağlantı yapılmadan önce elektrik tesisatında bulunan topraklama kablosu olan sarı yeşil kablo kontrol kalemleri ile kontrol edilmelidir. Yanlış bağlantılar elektrik çarpmasına ve yangınların oluşmasına neden olabilecektir.
Üç faz birbirine aynı anda temas edeceği için o birleşen yerde enerji sıfır olur.
faz ucu nötr e değerse sigorta bozuk değilse atar. faz ucu toprağa değerse bina topraklaması sağlamsa sigorta atar.
Birçok kişinin evlerde ve ofiste tek faz kullanıyoruz, nötr koparsa elektrik gelmez dediklerini duyar gibiyim. Elbette nötr kopması, daire veya ofisin tek faz elektrik aldığı yerden olursa elektrik olmaz, çünkü devre tamamlanamaz.
Ve yani aslında toprak normalde pozitif elektriksel yapıdadır. Ancak bölge yağışlı bir bölge ise yağmurlar topraktaki katyonları yıkayıp topraktan uzaklaştırır ve toprak (+) özelliğini kaybedip asidik yani (-) olur.
İndüklenme sonucu akım oluşturan üç grup bobinin çıkışlarının her biri olan faz, üretimi sırasında pozitif alternansta bulunduğu sırada değeri pozitif olduğundan akım, fazdan nötre -yüksüz uç- , negatif alternansta bulunduğunda değeri negatif olacağından nötrden faza akar.
Elektrik hattında akım taşıyan tablolar faz olarak adlandırılır. Fazlar çeşitli renklerle gösterilebilir ve bunlardan biri kırmızı renktir. Üç fazlı bir şebekede haliyle bu fazlar birbirinden farklı renklere sahip olacaktır; örneğin faz A = Sarı, faz B = Yeşil, Faz C= Kırmızı.
Turuncu kablo fiber optik kablodur muhtemelen. Ama fiber bağlantı saha dolabına kadar gelir sonra bakır kablolar ile ankastrelere dağıtılır. Fiberi sadece ana cadde üzerindekilere ve yeni yapılmış binalara veriyorlar. Turuncu kablonun kalınlığı eğer az ise fiber kalın ise elektrik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri