Cilt temizliği önemlidir ancak abartılmadan yapılmalıdır. Akneli cildin PH dengesi çok kolay bozulur. Bu açıdan sadece PH 5-5 temizleyicilerin ve tercihen alfa hidroksi asitli (AHA) ürünlerin kullanılması gerekir. Jel kıvamındaki temizleyiciler ciltten kolayca arındığı için daha güvenlidir.
Limonda yer alan C vitamini ve antioksidan maddeler sayesinde akneler kısa sürede temizlenecektir. Karbonat ve limonu karıştırıp krem kıvamına getirdiğinizde, peeling etkisi oluşturan doğal bir maske elde edebilirsiniz. Limonlu karbonatlı maske, aknelerin temizlenmesini ve cildin yenilenmesini kolaylaştıracaktır.
Akne tedavisinde Retinoid denilen ilaçların krem ve ağızdan formları kullanılabilir. Cildin sebum dengesinin sağlanması için etkili cilt temizliği yapılmalıdır. Antibiyotiklerin de akne tedavisinde yeri vardır. Krem ve veya oral formu tercih edilebilir.
Elma sirkesinin içinde yer alan antioksidan maddeler sayesinde, sivilceye neden olan etkenler temizlenmektedir. Elma sirkesini bir pamuğa döküp sabah ve akşam olmak üzere; günde 2 defa yüzünüzü silebilirsiniz. Düzenli kullanım sonucunda kısa süre içinde aknelerin kuruyup temizlendiğini görebilirsiniz.
Sivilceli cildin temizliğinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Sivilceli cilt bakımında dikkat edilmesi gerekenler şunlardır: Yüz özel sabunlar ve temizleyici jel solüsyonlarla günde iki defa yıkanmalıdır. Yağsız güneş kremleri kullanılmalıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Kükürtlü sabun, sivilceleri kurutma özelliği sayesinde sivilce ve akne oluşumunun önündeki en önemli engellerden biridir. Ayrıca antiseptik ve antibakteriyel özellikler gösterir. Bu sayede, mikrop ve yağlanma gibi sorunları da yok eder.
Çünkü sivilce ve aknelerden kurtulmanın en temel kuralı cilt temizliğidir. Salisilik asit ya da çay ağacı içerikli ürünleri tercih etmelisiniz. Yüz için tonik kullanmak da fazla yağı temizleyerek cildin arınmasına yardımcı olur. Gün içinde de tonik ile fazla yağı temizleyebilirsiniz.
İzotretinoin Tedavisi: İzotretinoin (Roaccutane®, Zoretanin®, Aknetrent®) tedavisi piyasada bilinen tüm akne formlarına etkili olan tek tedavidir. Tedaviden sonra pek çok hastada kesin çözüm sağlamakta, daha sonra lezyonların tekrarlamasını azaltmaktadır.
Bu nedenle bu besinlerden uzak durmalısın. İşte o besinler; sofra şekeri, esmer şeker, beyaz ekmek, beyaz unla yapılmış hamur işleri, makarna, pirinç, patates, şekerli atıştırmalıklar- içecekler ve gazlı içecekler.
Zaman zaman “Bunlar sivilce değil, akne” gibi yorumlarla karşılaşabiliyoruz. Aslında sivilce ve akne eş anlamlı kelimeler, akne sivilcenin tıbbi ismi. Yani ikisi arasında herhangi bir fark bulunmamakta, tedavi ve takibi değişkenlik göstermemektedir.
Salisilik asit veya glikolik asit içeren ve reçetesiz satılan akne kremleri, jeller ve merhemler, cilde uygulandıklarında ölü cilt hücrelerinin dökülmesini hızlandırıp, ciltteki fazla sebumu temizleyerek kapalı komedonları geçirmede etkilidir.
Cilt temizliği önemlidir ancak abartılmadan yapılmalıdır. Akneli cildin PH dengesi çok kolay bozulur. Bu açıdan sadece PH 5-5 temizleyicilerin ve tercihen alfa hidroksi asitli (AHA) ürünlerin kullanılması gerekir. Jel kıvamındaki temizleyiciler ciltten kolayca arındığı için daha güvenlidir.
Özellikle de derin sivilce izlerinden bazı lazer ya da kimyasal peeling yöntemleri ile rahatlıkla kurtulabilirsiniz. Akne izleri, gözeneklerde aşırı çukurlaşma, genişleme ve çöküntü şeklinde olabiliyor. Yüzünde seviye ve renk farklılıkları bulunan kişilerde, lazerle sivilce tedavisi her zaman daha etkili olabilir.
Hava kirliliği, kullanılan kozmetik ürünler, yaş ve genetik yatkınlık yüzünden oluşan siyah noktalar, mikrodermabrazyon ile cildin ilk katmanının soyulması sonrası temizlenir. Bu tedavi yöntemi akne ve cilt lekelerinin yok edilmesinden de etkili olmaktadır. Bu işlem lazer cihazları ile yapılabilmektedir.
Özellikle akneye eğilim gösteren ciltlerde sebum üretimi normalde olması gerektiğinden fazla olduğundan cilt daha çok yağ üretir. Bu fazla sebum ciltten arındırılmadığında ise haliyle gözenekler tıkanır ve akne oluşumunun olasılığı artmış olur.
Normalde üretilen sebum kıl köklerinden ve gözeneklerden cilde geçer. Ancak fazla sebum gözenekleri tıkayarak sebum geçişini bloke edebilir. Foliküller tıkandığında, ciltte bulunan bakteriler foliküllerin içinde büyümeye başlar. Bunun sonucunda iltihap ve sivilce büyümesi gelişir.
Akne tedavi edilmezse iz kalma riski artar. Kişinin evde yüzüyle oynaması, sıkması, kaşıması, iz kalma riskini artırır. Akne bir deri hastalığıdır.Tedavisi dermatoloji uzmanlık alanına girer. İlaç tedavisi kişiye özeldir.
Sivilceler genellikle cildin fazla sebum, yani yağ üretmesi nedeniyle oluşur. Bunun dışında hormonal bozukluklar, aşırı yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, stres, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri ve yanlış cilt bakımı çenede sivilce oluşumuna sebep olabilir.
Genel olarak roaccutan adı ile bilinen isotretinoin tedavisi aknede “ altın standard” olarak kabul edilen bir tedavidir. Akne oluşumunda rol oynayan dört mekanizmada da etkili tek ilaç olduğundan diğer tedavilere üstündür.
Gül suyu, limon suyu, Hindistan cevizi yağı, karbonat, elma sirkesi ve yeşil çay tonikleri sivilceye iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Sivilce oluşumuna yatkın cilt tipleri için, ölü cilt hücrelerini temizleyen ve tıkalı gözenekleri açmaya yardımcı olan soyucu bir bileşen olan salisilik asit içeren tonikler daha iyi olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri