Akran değerlendirme, benzer seviyedeki öğrencilerin, öğrenme çıktılarının, ürünlerinin kalitesini değerlendirdikleri bir süreç olarak tanımlanmaktadır (Bushell, 2006). Bu süreçte öğrenciler belirli ölçütler yardımıyla akranlarının performanslarını değerlendirmede, değerlendirme sürecine katılmaktadırlar.
Akran Değerlendirmesi Program Özdeğerlendirme Sürecinin bir parçasıdır. yapılan değerlendirmenin ölçüt bazında uygun olup olmadığını, kanıtlarla desteklenen objektif bir değerlendirme olup olmadığını, programa ait güçlü alanlar ile iyileştirmeye açık alanları ortaya çıkartan bir değerlendirmedir.
📈 Akran değerlendirmeleri neden tüm kuruluşunuza fayda sağlar? Akran değerlendirmeleri, destek ve bilgi paylaşımı sağlayarak riskleri önemli sorunlara dönüşmeden önce tespit etmenize olanak tanır ve genellikle departmanlar arasında daha iyi sonuçlar elde edilmesini sağlar.
Program Akran Değerlendirme Raporu (PADR); programların yıllık akran değerlendirme PADR süreçlerini izlemek üzere program akran değerlendirme takımı tarafından her yıl hazırlanır. Bu kılavuzda, PADR hazırlanırken uygulanacak kurallar, ilgili açıklamalar, öneriler ve PADR şablonu (Ek-1) yer almaktadır.
Öz-değerlendirme öğrencilerin, öğrenme sürecinde gerçekleştirdikleri çalışmaları, öğretmen ya da öğrenciler tarafından belirlenmiş ölçütler doğrultusunda değerlendirmelerini ve öğrenmeleri hakkında kendi kararlarını vermelerinin içerir (Noonan ve Randy, 2005; Ross, 2006).
İlgili 22 soru bulundu
öğrencinin arkadaşının performansını değerlendirmesi (akran değerlendirme) grup üyelerinin çalışmalarını değerlendirmesi. öğrencinin kendini değerlendirmesi (öz değerlendirme)
Akran değerlendirme, benzer seviyedeki öğrencilerin, öğrenme çıktılarının, ürünlerinin kalitesini değerlendirdikleri bir süreç olarak tanımlanmaktadır (Bushell, 2006). Bu süreçte öğrenciler belirli ölçütler yardımıyla akranlarının performanslarını değerlendirmede, değerlendirme sürecine katılmaktadırlar.
Akran değerlendirme, öğrencilere kendi çalışmalarının kalitesi hakkında akranlarından dönüt sağlamayı içerir. Akran dönütü, birlikte etkin olarak çalışmayı ve birlikte öğrenmeyi teşvik eder. Öğrenciler birbirlerinin güçlü ve zayıf yönlerini görerek öğrenme ihtiyaçları konusunda farkındalıklarını artırırlar.
Akran denetimi ya da hakem denetimi, bir yazarın akademik çalışmasını aynı alanda uzman olan kişilerin incelemesine sunma sürecidir.
çevreye uyum, akademik bilgilendirme, arkadaşlık ilişkileri vb. konularda yardımcı ve destek olmalarını kapsayan akran dayanışmasıdır.
Akran eğitimi; benzer sosyal grup içinde olan, profesyonel olarak öğretmen olmayan bireylerin birbirlerine öğrenmek ve öğretmek için yardımcı olmaları olarak tanımlanmaktadır. Akran eğitimi çocukların birbirlerini olumlu yönde etkileyebilmeleri üzerine kuruludur.
Değerlendirme öğrencinin neyi yapıp, neyi yapamadığını ortaya koyar. ✓ Öğrencilerin akademik, davranışsal ya da fiziksel özelliklerini belirlemek ve bu özelliklere uygun yasal ve eğitsel kararlar alabilmek amacıyla veri toplama sürecidir.
insanlardaki, • onların çalıştığı yerlerdeki, • kullandıkları kaynaklardaki ve • aldıkları kararlardaki sürekli gelişim sürecidir. Öz Değerlendirme kapsamında ele alınan konular: Liderlik, Strateji, Personel Yönetimi, Ortaklıklar, Kaynaklar, Süreçler, Hizmetler ve Çıktılar.
Mutlak Ölçüt ve Mutlak Değerlendirme: Bir öğrencinin başarısı, diğer öğrencilerin başarılarından bağımsız olarak değerlendiriliyorsa ve değerlendirmede kullanılan ölçüt, öğrencinin mutlak (hiç birşeye bağlı olmayan) başarısının bir ölçüsü ise bu tür değerlendirmeye “mutlak değerlendirme” adı verilir.
Rubrik, öğrencilerin çalışmalarını ölçmek için kullanılan özgün bir değerlendirme aracıdır. Öğrencilerin performanslarını tek bir puanla değerlendirmektense bir ölçüt silsilesiyle değerlendirmeyi amaçlayan bir puanlama rehberidir.
Akran zorbalığı, akran grubu içinde fiziksel, duygusal ya da sosyal biçimde zarar veren, tekrar tekrar yaşanan saldırgan davranış biçimi olarak tanımlanmaktadır. Okul ortamlarında sıkça karşılaşılan bir durumdur. Akran zorbalığını önlemek için farkındalık yaratmak, empati geliştirmek ve güvende hissettirmek önemlidir.
Akran ilişkisi; bireyin kendi yaş ve konumundaki kişilerle olan etkileşimidir. Aynı yaş ve okul düzeyinde ortak duygu ve davranış sergileyen çocuklar akran gruplarını oluştururlar. Bu gruplar bir dizi amaç ve işleve hizmet ederler. Arkadaşlık gereksinmesi bebelik dönemine kadar uzanır.
Akran zorbalığı, bireyin kendi yaş grubundan diğer bireylere karşı sözlü veya fiziksel saldırıda bulunması olarak tanımlanır. Bu davranışlar genelde aynı yaş grubundaki çocukların toplu olarak ilk defa bir arada bulunduğu okul ortamında gerçekleşir.
Değerlendirme, öğrenciye DAVRANIŞINI NASIL DEĞİŞTİRECEĞİ, NASIL GELİŞTİRECEĞİ hakkında bilgi verir. Değerlendirme, yeterince başarılı olan ÖĞRENCİYİ MOTİVE EDER. Değerlendirme öğrenci hakkında verilecek KARARLARA DAYANAK OLUŞTURUR.
Bu uygulama, üniversite eğitimine yeni başlamış öğrencileri küçük çalışma grupları (4-5 kişilik) halinde bir araya getirerek, her çalışma grubuna daha yüksek sınıflardaki öğrencilerden birer sorumlu (danışman veya rehber) tayin edilmesi esasına dayanmaktadır.
Kontrol listeleri, öğrencinin, verilen ödevi yerine getirmesini sağlayan ve öğrencinin, ödevin dışına çıkmasını, sapmasını ve yüzeysel yapmasını engellemenin bir yoludur (Haladyna, 1997).
Bir psikolojik rahatsızlık deneyimi yaşayan veya öğrenme güçlüğü çeken kişilerin birbirlerine verebilecekleri yardım ve destek olarak tanımlanabilir.
Akran zorbalığı, okul yaşantısı içinde bir öğrencinin/öğrencilerin bir başka öğrenciyi/öğrencileri, tekrarlayan aralıklarla olumsuz etkilere maruz bırakması olarak tanımlanmaktadır. Bu durum, hem zorbalığa uğrayan hem de zorbalık uygulayan çocuklar için olumsuz sonuçlar doğurmaktadır.
Eğitim değerlendirme araçları, öğrencilerin performansını ölçer ve görselleştirir ve belirlenen öğrenme hedeflerini karşılayıp karşılamadıklarını kontrol eder. Özellikle uyumluluk eğitimi veya davranış kuralları eğitimi gibi belirli önemli eğitim türlerinde bu bilgileri edinmek önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri