750 ile 1500 kelimelik kısa ve vurucu bir önsöz en idealidir. Bir okur olarak uzun önsözler okumaktan hoşlanmıyorum ve kitabı okumak için sabırsızlandığımdan her defasında kaç sayfa önsöz yazılmış diye bakıyorum.
Önsöz, genellikle kitabın fikrinin nasıl ortaya çıktığını, eserin amacını, kitabın yazılması ve yayınlanması sırasında yaşananları anlatır. Çoğu zaman kitabın yazılması ve yayınlanması sürecinde yazara yardımcı olan ve fikir sağlayanlara bir teşekkürle son bulur.
Bu nedenle max. 2 sayfa kadar olmalıdır. Çoğu üniversitelerde tez yazım kurallarında önsöz kısımları 1 sayfa ile sınırlıdır. Bazı üniversiteler tez yazım kılavuzlarında önsöz kısmı yazılması zorunlu olmakla birlikte bazılarında zorunlu değildir (Bitirme tezleri için).
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Ön söz metin içerik dili kısa, öz, anlaşılır ve samimi olmalıdır. İçerikte teşekkür bilgileri, isim ve soy isim bilgileri, tarih bilgileri, verilmesi gereken özet ve mesaj yazılmalıdır. Meraklandırıcı bir dil ile de yazılabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Kelimenin Doğru Yazılışı Ön Söz değil Önsöz şeklindedir. Not: Bazı kitapların son sayfalarında, okurlar için kitabın kısa bir değerlendirmesini yapan ve genellikle birkaç sayfadan oluşan yazılar yer alır. Bu yazılara son söz adı verilir. Son söz kelimesi de ön söz gibi ayrı yazılır.
Türkçede çoğu “ön” ile başlayan kelimeler ayrı yazılmasına rağmen ( ön söz, ön yargı ) öngörünün TDK'ye göre birleşik yazılması gerekir.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Önsöz; uzun bir çalışmayı tamamlayan kişinin tez ya da ödev vb sinin teknik ve bilimsel içeriğinden bağımsız olarak görüşlerini yazdığı bölümdür.
Alt, üst, ana, ön, art, arka, yan, karşı, iç, dış, orta, büyük, küçük, sağ, sol, peşin, bir, iki, tek, çok, çift sözlerinin başa getirilmesiyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: alt kurul, alt yazı; üst kat, üst küme; ana bilim dalı, ana dili; ön söz, ön yargı; art damak, art niyet; arka plan, arka ...
Tez yazarken kaynaklara kolay erişen biri ortalama aklaşık olarak 2 ay gibi sürede lisans tezleri yazılabilir.
Bu çerçevede, yüksek lisans tezi 40-50 bin kelime, doktora tezi 90-100 bin kelime olacak şekilde planlanmalıdır. Çalışmanın niteliğine göre kelime sayısı yüzde 20 az veya çok olabilir.
Günümüz okurlarının bir kısmı önsözleri hiç okumayıp bir kısmı ise kitabı bitirdikten sonra okuyor. Fakat aslında önsözler yazarı ve okuduğumuz metni daha iyi anlamamız için son derece önemli bir rehberdir.
Önsöz: Yapılan çalışma hakkında genel olarak bilgi verilir. Bir sayfayı geçmemelidir. Kurum tanıtımı: Staj çalışmasının yapıldığı işletmenin tanıtımı, organizasyon yapısı, aktiviteleri, birimleri, personel durumu, üretim, pazarlama ve ürün bilgileri hakkında hiçbir adım atlanmadan mümkün olan en kısa bilgi verilir.
Doğru olan yazılışta sözcüğün adamakıllı olarak karşımıza çıkmasıdır. TDK'ya Göre Adamakıllı Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? Türk Dil Kurumu'na bakılarak adamakıllı sözcüğünü görmek mümkündür. Buna göre bu kelime bitişik bir halde 'adamakıllı' olarak yazılır.
Kaynakça, performans ve proje ödevlerinin son sayfasına yazılmaktadır. Kaynakça yazımı rastgele olmamakla birlikte belirli düzeni ve kuralı vardır. Akademik bir şekilde yazılan tezlerde, kaynakça son derece önemlidir.
Bir tezin giriş bölümü, tez metninin ilk bölümüdür. Bundan dolayı özet, abstract, içindekiler vb. bilgilerin yer aldığı tezin başında bulunan bölümden hemen sonra gelir.
Tezsiz yüksek lisans dönem projesi kaç sayfa olmalı derseniz ortalama kırk ile elli sayfa civarı işe yarar bir proje için yeterlidir.
Her ne kadar dilimizde bazı birleşik kelimeler bulunsa da hoşça kal aslında onlardan biri değildir. Türk Dil Kurumu'nun (TDK) belirttiği üzere bu kelime grubunun, "hoşça kal" olarak ayrı yazılması gerekir. Aşağıda ise yanlış kullanımına dair örnekler paylaşılmıştır.
Dörtnala kelimesi pek çok kişinin yazım hatası yaptığı kelimelerden biridir. TDK'ya göre dörtnala kelimesi her zaman bitişik yazılması gerekiyor.
Özel adlarla birlikte kullanılan unvan ön adları büyük harfle yazılır.
3. Türkçe sözcüklerin başında c, ğ, l, m, r, z sesleri yansıma dışında bulunmaz: Cahil, can, cebir, lamba, lazım, leğen, mavi, nane, rapor, renk, rezil, rosto, ruh, vakum, vasıf, vazo, vezin, vize, zil. Bu sözcüklerden bazılarını dil kendine uydurmaya çalışır: ilazım, ileğen, ilimon, İramazan, irezil gibi.
Günümüzde oldum olası sözcüğü pek çok kişi tarafından bitişik bir şekilde kullanılmaktadır. Bu sözcüğün bitişik yani birleşik şekilde yazılması yanlıştır. TDK'ya göre bu kelimenin doğru yazılışı "oldum olası" şeklindedir.
YK'de ön sözcüğü ile oluşturulan ön + yargı bileşiği ayrı yazılırken (ön yargı) ön + görü ve ön + sezi bileşikleri bitişik yazılmıştır (öngörü, önsezi).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri