**NOT: Hisse bölününce şirketin, hisse lotu artar, sermayesi değişmez (ek finansman sağlamaz) ancak hissenin fiyatı bölündüğü oranda düşer.
Bölünme ile birlikte şirketin tedavüldeki hisse senetlerinin sayısı artar ancak bölünen hisselerin başına düşecek fiyat daha az olur. Şirketler hisse bölünmesi yaparak şirket hissesinin bir kısmını halka arz edebilir. Böylece küçük yatırımcılardan şirkete parasal anlamda kaynak da sağlanmış olunur.
Şirkete Sağladığı Katkı: Hisse bölünmesi, şirketin hisse senetlerinin daha fazla yatırımcının radarına girmesini sağlayabilir. Daha düşük fiyatlar, daha geniş bir yatırımcı tabanına ulaşmayı ve şirketin görünürlüğünü artırmayı destekleyebilir.
Çünkü yeni hisse senetleri için yatırımcıdan herhangi bir bedel istenmez, bu hisseler karşılıksız dağıtılır. Yine bedelli sermaye artırımında olduğu gibi, bedelsiz sermaye artırımında da hissenin fiyatı düşer ancak toplam piyasa değeri değişmez.
Şirketin hisse senedine yatırım yapan kişiler, bedelsiz sermaye artırımından olumlu etkilenirler. Çünkü bedelsiz bölünme, hisse senetlerine olumlu yansır. Bedelsiz sermaye artırımı sonrasında aslında şirketin piyasa değeri aynı kalırken borsada hareketlilik meydana gelir.
İlgili 44 soru bulundu
Yani hisse bölünmesinden sonra şirketin sahip olduğu sermaye miktarı artmaz ve azalmaz.
Hissedarlar, önceden sahip oldukları hisselerin yanında bedelsiz olarak verilen yeni hisse senetleri sayesinde şirketin ödenmiş sermayesindeki artışa da katkıda bulunurlar. Bedelsiz sermaye artırımı, şirketin piyasa değerini değiştirmez. Ancak hisse senetlerinin piyasadaki dağılımını değiştirebilir.
Örneğin, bir hisse senedinin nominal değeri 1 TL iken, şirket bedelsiz sermaye artımı yaparak hisse senedinin nominal değerini 2 TL'ye yükseltirse, hisse senedinin fiyatı da 2 TL'ye düşecektir.
Bedelsiz sermaye artırımı işleminde şirketin varlıklarında bir değişiklik olmaz. Geçmiş yıl kârları ödenmiş sermayeye aktarılır ve bu nedenle şirketin hisse sayısı artar. Şirketin varlıklarında bir değişiklik olmadığı için de şirketin hisse fiyatı düşecektir.
Sermaye artırımı için SPK'ya başvuran şirketler, onay sürecinden sonra bölünme tarihlerini belirler. Bu aşamada, bölünmeden önce elinde hisse senedi bulunan herkes bedelsiz sermaye artırımına katılmaya hak kazanır. Midas yatırım hesabı bulunan yatırımcıların bölünme günü herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur.
Vermiş olduğunuz alış emirlerinizde hisse (pay) senetleri, satış emirlerinizde de satış bedelleri, işlemin Borsa'da gerçekleşmesinden sonraki 2. işgünü (takas günü) yatırım hesabınıza geçmektedir.
Doğruluğu tartışılmakla birlikte hisse senedi alırken genel olarak kabul gören F\K oranı ise 10 seviyesidir. Buna göre, F\K oranı 10'un üstünde olan şirket hisselerinin pahalı, 10'un altında olan şirket hisselerinin ise ucuz olduğu kabul edilmektedir.
Bir şirketin hisse senedi tavan olmuşsa, bu, o gün içinde hisse fiyatının daha fazla artamayacağı ve tavan fiyat seviyesinde sabitleneceği anlamına gelir. Yatırımcılar, bu hisseden daha fazla getiri bekliyorlar ise ellerindeki payları tavan yapmasına rağmen satmazlar ve borsanın bir sonraki işlem gününü beklerler.
Bu hisse aynı gün içerisinde en fazla 10% yükselerek, 11 TL'ye çıkabilir. Buna yatırımcılar arasında “hisse tavan oldu” da denir. Yine aynı şekilde bu hisse aynı gün içerisinde en fazla 10% düşerek, 9TL'ye inebilir.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Bedelsiz sermaye artırımı, bir şirketin mevcut hissedarlarına hisse senetleri dağıtarak gerçekleştirdiği sermaye artırımı yöntemidir. Bu yöntemde, hisse senetleri ücretsiz dağıtılır, yani hissedarlar herhangi bir bedel ödemezler.
Bu şirketin %200 oranında bedelsiz sermaye artırımı yapacağını varsaydığımızda şirketin ödenmiş sermayesi 100 milyondan 300 milyona çıkacaktır ve şirket her ortağına elindeki mevcut 1 adet hisse için bedelsiz 2 adet hisse dağıtacaktır. Bu işlem şirketin öz sermayesini ve piyasa değerini değiştirmemektedir.
Aselsan (ASELS), şirket sermayesini 2.28 milyar TL'den 100% oranında bedelsiz olarak 4.56 milyar TL'ye yükseltecek.
Temettü ödeme günü hisse fiyatı, önceki işlem günü kapanış fiyatından brüt temettü miktarı kadar çıkarılarak işleme açılır. Maliyet de hisse başına net temettü oranı kadar düşer. GYO ve Yatırım Ortaklığı hisselerinde ise maliyet brüt temettü oranı kadar düşer.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Sasa Polyester'in bedelsiz sermaye artırım başvurusunu 18 Mayıs 2023 tarihi itibarıyla onayladı. Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden açıklanma yapan şirket bölünme tarihini 23 Mayıs 2023 olarak duyurdu.
Bedelsiz bölünme nasıl hesaplanır? Bedelsiz bölünme oranı, şirketin sermaye artırımı yaptığı miktarın mevcut sermayesine oranıdır. Örneğin, 100 milyon TL sermayeli bir şirket %50 bedelsiz bölünme yaparsa, sermayesini 150 milyon TL'ye çıkarır. Bu durumda bedelsiz bölünme oranı %50'dir.
Bedelsiz sermaye artırımı yapıldıktan sonra ortaklara hisse senetleri dağıtılır. Bunun için ortakların herhangi bir işlem yapmaları gerekmez. Sermaye artırımının gerçekleştiği gün yeni hisse senetleri şirket yatırımcıların hesabına aktarılır.
Aile içi tapu devrinin satış süreci gerçek olabileceği gibi kişiler arasında bedelsiz tapu devri yani bağış ya da hibe olarak yapılabilir. Devir işlemleri sırasında taşınmaza ve alıcı ile satıcıya aşt belgelerin toplanması gerekir.
Şirket, kayıtlı sermaye tavanı dahilinde yeni hisse senetleri çıkarabilir veya nominal değerleri artırabilir, böylece yeni yatırımcıları çekebilir ve mevcut yatırımcıların hisselerine likidite sağlayabilir. Hisse senetlerinin değerinin korunması: Kayıtlı sermaye tavanı, şirketin hisse senetlerinin değerini korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri