Akrilik boya, sulu boya parlaklığına sahip ancak yağlı boya kıvamında su bazlı bir boya türüdür.
Su bazlı boya, diğer adıyla akrilik boya; içeriğinde su bulunduğundan dolayı insan sağlığına zarar vermeyen ve hızlı kuruyan boyalardır. Su bazlı boya ne demek? Su bazlı boyaların ana maddesi sudur. İçeriğinde yağ barındırmaz genellikle kokusuzdur, insan sağlığına hiçbir zarar vermez.
Akrilik boya, su bazlı bir boya çeşididir. Akrilik boyalar fırça ve rulo izi bırakmaması, pürüzsüz yüzey sunması gibi özellikleri ile öne çıkar. Akrilik boya, yapısı gereği sıcak havada yumuşak bir kıvamda olur, soğuk havalarda ise yumuşaklığı ve esnekliği azalır.
Akrilik boya pek çok uygulamada kullanılan su bazlı, çabuk kuruyan ve toksik olmayan bir boyadır.
Akrilik boya su bazlı bir boya olmasına rağmen yağlı boyaya benzemektedir. Yoğunluğunu azaltmak için ise su ile kullanmak gerekir. Akrilik boyanın renk çeşidi ise oldukça fazladır.
İlgili 27 soru bulundu
Akrilik boya; su bazlı, çabuk kuruyan, toksik çözücüler içermeyen ve çeşitli yüzeylere uygulanabilen bir boya çeşididir.
Vücuda bulaşan akrilik boya kurumadan yıkanınca kolaylıkla çıkar. Bu özelliği sayesinde özellikle çocukların bu boyayla daha kolay ve güvenli bir şekilde oynamalarına olanak sağlar.
Akrilik boyalar hem stüdyo hem de dış mekan da kullanıma uygundur. Akrilik boyalar kağıt, tuval, ahşap, cam, duvar, metal ve benzeri her türlü yüzeyde kullanılabilir. Akrilik boyalar, krem kıvamında ve sıvı olmak üzere 2 ayrı şekilde kullanılır.
Ağırlıkça 3 birim Akrilik Boyası, ağırlıkça 1 birim Akrilik Boya Sertleştiricisi ile karıştırılır. İnceltmek gerektiğinde % 10-15 Akrilik Tiner kullanmalıdır.
Dayanıklı olmasının yanı sıra, hijyenik ortamlar yaratması sebebiyle akrilik kullanım alanları arasında mutfak ve banyolar, otel ve restoranlar, hastaneler ve sağlık merkezleri ile kamusal alanlar yer alır. Kolay tasarım ve montaj özellikleriyle tercih edilen akrilik kaliteli yüzeyler için ideal bir malzemedir.
%100 akrilik ip, tamamı sentetik olarak adlandırılır. Battaniyeler, döşeme kumaşlarında kullanılır. Giyim sektöründe de sıklıkla kullanılan akrilik ip, halı, eldiven ve çorap yapımında da kullanılmaktadır. Dokuma ve örme sektöründe de %100 akrilik tercih edilmektedir.
Kokusuz bir boya türü olan su bazlı boya, su ile inceltilerek uygulandığı için koku yapmaz ve günlerce havalandırma gerektirmez. Bu nedenle solunum rahatsızlıkları ve alerjik problemleri olan kişiler için en uygun boya çeşididir. Su bazlı boyalar kokusuz oldukları gibi aynı zamanda hızlı kuruma özelliğine de sahiptir.
Şeffaf, parlak görünüm ve renk kararlılığı, nispeten iyi hava, kimyasal, ısı ve solvent direnci, uygulanabilir ve esnek, üstün fiziksel sertlik ve iyi yapışma, ortam sıcaklığında hızlı kuruyan ve pigment dağılabilirliği gibi özelliklere sahiptir.
Su bazlı boya nasıl anlaşılır
Bir bez veya kağıt havlu üzerinde bir miktar oje çıkarıcı aseton bazlı bir çözücü dökün ve boya yüzeyini bununla ovalayın. Beze hiç yağ bulaşmaz ve boya bezinize geçerse su bazlı olduğu anlaşılır.
Yapısındaki esnek pigmentler sayesinde dış etkenlere yağlı boyadan daha dayanıklıdır. Tuval üzerinde çatlama yapmadığı için ressamlar tarafından tercih edilmektedir. Kokusuz ve çabuk kuruyan bir yapıya sahiptir. Renk alternatifleri ve tonlamalar elde etmek için beyaz renk tercih edilebilir veya suyla da inceltilebilir.
Akrilik boya belki de en çok renk tonunun elde edildiği boya türlerinden biridir. Su bazlı olan akrilik boya, ıslandığında suda çözülür. Boyanın kalitesi, uygulandığı alan ve ne tür değişkenler kullanıldığına bağlı olarak ne kadar inceltilebileceği belirlenir.
Ev dekorasyonları ve mobilya boyama çalışmalarında boya tamamen kuruduktan sonra(1-2 gün) vernik uygulaması yapılabilir. Mobilya üzerine vernik uygulaması çalışmalarında katlar arası bekleme süresi 1-2 gündür.
Akrilik boyayı kesinlikle telefon kılıfında kullanabilirsiniz, ancak kalıcı olması için uygun şekilde astarlanması ve mühürlenmesi gerekir.
Temizleme işlemleri için kıyafetlerin soğuk suda ilk olarak yıkanması gerekiyor. Tuz, sirke ve amonyak yardımıyla boya bulaşan bölgeler silinebilir. Silinen bölgeler kısa süre beklenerek, kurumaya bırakılır. Mobilyalara bulaşan boyaları, amonyak yardımıyla temizlemek mümkündür.
Kürleşmenin tam olarak tamamlanmadığı, mastiğin yapısındaki suyun buharlaşmasının devam ettiği boyamanın erken yapıldığı durumlarda, yapıdaki suyun buharlaşması sonucu oluşacak büzülmeler ile mastik ile beraber hareket edemeyen esnek olmayan boya tabakasında çatlamalara görülebilir.
Alkol veya tiner, akrilik boyayı inceltmek amacıyla kullanılan çözücülerin başında gelmektedir. Ancak su bazlı bir akrilik boya olduğunda su ile inceltmek de tercih edilebilir. Yalnızca boyanın mevcut haline göre doğru ürün ile doğru miktarda uygulama yapmak esastır.
Akrilik boya en basit açıklamasıyla içerisinde renk pigmentleri bulunan su bazlı bir boyadır. Kuruduklarında suya dayanıklı hale gelen ancak boyama işlemi yapılmadan önce su ile açılabilen boyalardır. Çok eski zamanlardan beri birçok resim tablosunda akrilik boya kullanılır.
Boya alttaki katmana tutunamadığında soyulacaktır. Örneğin, parlak, sert, kaygan yüzeylerin boyanması normalde soyulmuş boyayla sonuçlanır. Kaygan yüzeyler, boyanın tutunması için gereken küçük tepelere ve çukurlara sahip değildir. Bir yüzeyin nemli bir ortamda boyanması boyanın da soyulmasına neden olacaktır.
Banyo fayans boyası genellikle epoksi veya akrilik bazlıdır. Epoksi bazlı boyalar, daha dayanıklı ve suya karşı çok daha dirençlidirler. Buna karşın akrilik bazlı boyalar daha kolay uygulanabilirler. Banyo fayans boyası birden fazla renk seçeneğiyle sizlere sunulur.
Akrilik boya, su bazlı yapısı sayesinde kokusuzdur ve uygulama kolaylığı sağlar. Kokusuz olması ve zehirli bileşenler içermemesi sebebiyle kapalı alanlarda diğer boyalara kıyasla daha kolay kullanılır. Genellikle sanat ve hobi çalışmalarında kullanılan bu boya türü, pek çok yüzeye uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri