İzmir ve çevresinde görülen ezgilerin bazıları şunlardır: Abacılar İnişi Saatimin Gümüşü, Ak Çeşmenin Taşları, Bergama Zeybeği, Bir Ateş Ver Sigaramı Yakayım, Cezayir, Gerizler Başında Hoplayamadım, Harmandalı Zeybeği, İzmir'in Kavakları, Kordon Zeybeği, Koca Arap Zeybeği, Kozak Zeybeği, Köroğlu, Sepetçioğlu Zeybeği, ...
İzmir'in Kavakları(Ödemiş'in Kavakları) veya (Birgi'nin Kavakları) Segah makamında,9/8 lik ritime sahip zeybektir.
Tırpan'ın bir enstrümantal eseriyle de yer aldığı albümde anonim türküler ünlü sanatçılar Cem Adrian, Yaşar, Ferman Akgül, Feridun Düzağaç, Sinan Kaynakçı, Nilipek, Göksel, Soner Olgun ve Yiğit Kaya tarafından seslendirildi.
İlgili 21 soru bulundu
Manisa yöresi türkülerinden bazıları şunlardır: Bugün Ayın Ondördü, Gün Görünmez Melengecin Dalından, Gündüz Bey, İğdenin Dalı, Kaşık Havası, Kırmızı Buğday Ayrılmıyor Sezinden, Nalbandım, Sigaramın İncesi.
Ege Bölgesi,zeybek türü oyun ve türkülerin bölgesi olarak kendisini göstermektedir. Kerem türküleri ve uzun hava türküler yaygınlık göstermektedir. Yörede icra edilen çalgılar, bağlama, divan sazı, tambura, kabak kemane, zurna, davul, dilsiz kaval, zil, kaşık ve deftir.
Yöre halk müziğinde kullanılan çalgılar; davul, zurna, sipsi, saz, ud, cümbüş, keman, darbuka, dümbek, tek, kaşık, boğaz, kabak kemane, zil, ruzba, çifte, klarnet, gırnata, gayda, kemence, bağlama, cura, cura bağlama.
Yöresel müzik; Belirli bir yöreye ait enstrümanlar ile çalınan edilen ve o yöreye özgü ağız ve şive ile icra edilmesidir. “Her kültürün/topluluğun içyapısını anlatan ve bireyler arasında duygusal bütünleşme sağlayan müziği vardır.
Ege yöresine ait bir türkü dinliyoruz: “İzmir'in. Kavakları” 🎶🍃 Tuğba Ger, Selcan Kökçen Şahin ve Ali Çakar'ın Türk.
İzmir, Türkiye'de Ege Bölgesi'nde yer alan ve İzmir ilinin merkezi olan şehirdir.
Yöresel müzik (Yöre Müziği) ; Belirli bir yöreye ait enstrümanlar ile çalınan, o yöreye özgü ağız ve şive ile icra edilen müziktir.
Divan, Ankara yöresinde çalınıp söylenen bir halk müziği türüdür.
Türk Halk Müziği Türleri; Türkü, Müstezad, Zeybek, Maya, Bozlak, Gurbet, Barak, Hoyrat, Divan, Güvende Takımı, Barana Takımı, Yol Havaları, Müzikli Öyküler.
Bunlara örnek olarak başlıca şu çalgılar sayılabilir; Çeng, Tanbur, Kanun, Santur, Kös, Kudüm, Çöğür, Daire, Cura, Zurna, Iklığ, Balaban, Nefir, Kaval (Üngör, 2004: 41).
Bağlama, saz, divan sazı, meydan sazı, tanbura, cura, çöğür, oniki telli, üçtelli, bozuk, bulgarı, ırızva, kopuz vb. Ortalama tekne boyu 22-24 cm arasındadır. Ortalama tekne boyu 38-40 cm'dir.
Ege bölgesinin ana halk oyunu olan zeybek illere, ilçelere ve köylere göre farklı müziklerle ve figürlerle oynanarak farklı isimlerle anılmaktadır. Zeybek isimleri yöreye ait müziğe göre isim alabildiği gibi, bölgede ün salmış kişiye göre de isim alabilmektedir.
Ege bölgesinden söz ederken akla önce efe ve zeybek gelir. Mert, cesur, atılgan, haksızlığa karşı duran kişiler olarak bilinirler. Bölgenin halk oyunları türüne de genel olarak Zeybek adı verilir.
Konumu: İzmir, Ege kıyı bölgesinin tipik bir örneği gibidir. Kuzeyde Madra Dağları, güneyde Kuşadası Körfezi, batıda Çeşme Yarımadası'nın Tekne Burnu, doğuda ise Aydın, Manisa il sınırları ile çevrilmiş İzmir, batıda kendi adıyla anılan körfezle kucaklaşır.
Bir toplumun bestekarını bilmeden yaşattığı geleneksel müziğe halk müziği denir. Hugo Riemann'a göre halk müziği: Nağmesi ve güftesinin kimin tarafından yapıldığı belli değildir. Geniş halk kitleleri tarafından benimsenen bir niteliğe sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri