Doğal ışık kaynaklarında ışık sabit bir açı ile geldiği için böcekler dümdüz bir şekilde ışık kaynağına yönelebilir ve yollarını bulur. Yapay ışık kaynaklarında ise durum böyle olmaz. Yapay ışıklar, ışığı her yerden yaydığı için böcekler ışığa yönelirken sabit bir açı tutturamazlar ve ışık etrafında dönmeye başlarlar.
Fotoreseptör hücreler sayesinde kızılötesinden morötesine farklı dalga boylarındaki ışığı algılayabilen böcekler ışığı yiyecek bulma, yön belirleme, tehlikelerden korunma gibi amaçlarla kullanır.
Buna karşılık hamam böceği (Blattodea) gibi bazı böcekler de ışıktan kaçma eğilimi gösterirler. Peki aynı Insecta sınıfına dâhil olan bu hayvanların, ışık konusunda farklı davranmalarının nedeni nedir?
Sinekleri ve böcekleri olumsuz etkileyen bu durumu azaltmak için sarı tonlarda ışık tercih edebilirsiniz. Mavi ışık, böcek ve sineklerin sabit çizgisini daha çok şaşırtır ancak sarı ışığın etkisi daha azdır. Şurada Paylaş! Sarı ışık aynı zamanda insan sağlığı için de daha iyi bir seçenektir.
İnsan gözü daha geniş bir alan üzerinde daha uzun mesafeyi kelebeklerin gözünden daha iyi odaklayabilir (Anonymous, 2013c). Kınkanatlı böcekler daha ileri optik tasarımı olan ve ışığı kıran gece gözlerine sahiptir.
İlgili 39 soru bulundu
Uykuda böcek yeme eylemi, yaygın bir inanışa göre gerçekleşebilir. Ancak, bu konuyla ilgili kesin bir kanıt veya bilimsel araştırma bulunmamaktadır. Uykuda böcek yeme olarak adlandırılan durum, genellikle kişinin uyandığında ağzında veya yastığında böcek kalıntıları bulmasına dayanmaktadır.
Böcek tür- lerinin birçoğu ya sadece gündüz ya da sadece gece aktif- tir. Kalan vakitlerinde ise dinlenirler. Böceklerde uyku aşa- maları türümüzünkinden farklılık gösterir.
Böcekler doğrudan ışığa uçuyormuş gibi görünse de, aslında vücudun kontrol sistemlerine bir şekilde müdahale edildiğine ve bu etkileri yaşamalarına neden olduğuna inanılıyor. Bu düşünceye göre böcekler, yaklaşırken ışığı sürekli sırtlarında tutmaya çalıştıkları için “sırt ışık tepkisi” denen bir şeyi yaşıyorlar.
Böceklerin gözleri insanlara göre daha geniş açıları görebilmektedir. Çevrelerinde bulunan ışıkları çok daha gelişmiş şekilde toplarlar ve bu sayede ani değişimleri çok hızlı algılamaktadırlar. Görme işlemi derinlik, ışık, hareket gibi özelliklerin beyinde yorumlanması sonucunda gerçekleştirilir.
Özellikle defne yaprağı ve limon kabuğu hamam böceklerinin en sevmediği kokulardır. Evinize bunları koyarak hamam böceklerinin gelmesini engelleyebilirsiniz.
Defne yaprağı: Hamam böcekleri defne yaprağı kokusunu sevmezler. Bu yüzden defne yapraklarını ufalayarak hamam böceği yuvalarına serpiştirin.
Hamam böceği ışıktan kaçar. Karanlık ortamları daha çok severler. Işığı sevmemesi mekanlarınızda gündüz veya ışığı yaktığınızda hamam böceği olmayacağı anlamına gelmez.
Uyumadan önce bir böcek kovucu uygula.
Aktif maddeler DEET veya picaridin içeren ürünleri seçmek genellikle en başarılı olanlardır. Herhangi bir böcek ilacı kullanmadan önce dikkatli olman gerekir. Çadırın gibi kapalı bir alana püskürtme.
Yatak böcekleri rahatlıkla görüp tespit edebileceğiniz canlılardan değildir. Daha da kötüsü hiç bir zaman göremeyeceğiniz şekilde saklanıp hiç beklemediğiniz bir anda saldırıya geçebilirler. Çoğunlukla yatak böcekleri saldırısından sonra varlıkları farkedilmektedir.
Hamam Böceği Yatağa Çıkar mı? Hamam böceği yatağa çıkar. Evlerde mutfakta başlayan hamamböceği sorunu ilaçlama yaptırılmaz ise zamanla evin diğer odalarına kısa sürede yayılır ve yatak odasında dolaplara ve yatak etrafında konaklamaya başlarlar. Bu yoğunlukta yatağın içinden çıkabilirler.
Limon yağı, portakal yağı, lavanta yağı, nane esansı ve sedir yağı gibi bitkisel yağlar da böceklerin hoşlanmadığı şeyler arasında yer alıyor. Bu ve benzeri yağları evinizin belli bölgelerine damlatabilir ve böceklerin uzak kalmasını sağlayabilirsiniz.
Böcekler özellikle ıslak alanlarda daha fazla yaşayan canlılardır. Aynı zamanda kullanılmayan eşyalar, eski kıyafetler, kutular, koliler, oyuncaklar ve daha pek çok işe yaramayan malzemelerin bulunduğu alanlarda böceklerin daha iyi yaşadığı belirtilmektedir.
Farelerin ve böceklerin gezdiği yerleri sirkeli su ile silip uzaklaştırabilirsiniz. Sirkeli su ile silinen yüzeylerde böceklerin ve farelerin gezmesi neredeyse imkânsız hale gelecektir. Hamam böceklerini uzaklaştırmak için karabiber yöntemini deneyebilirsiniz.
Bu canlılar yoğun olarak, mutfak, banyo ve tuvalet borularında, diğer su borularında, evdeki su giderlerinde, havalandırmalarda, çamaşır ve bulaşık makinesi giderlerinde, lavabo giderlerinde yuva yapar.
Böceklerden veya benzeri canlılardan korkmaya Entomofobi denir. Çoğu böceğin ısırmasından ve zehirli olmasından dolayı evrimsel olarak bir fobi gelişmiş olabilir. Bir diğer nedeni ise bilinmezlik korkusu olabilir.
Mutfak, Banyo, Kiler Gibi Yerleri Temiz Tutun
İçinde yaşadığımız evlerde eski kıyafetler, kullanılmayan çocuk oyuncakları, gazete, dergi, kitap gibi eşyalar da bir süre sonra nemlendiği için hamam böceği, tahtakurusu, kırkayak, güve gibi haşerelerin üremesine ve çoğalmasına sebep olurlar.
Uzmanlar, siz uyurken bir örümceğin ağzınıza girebileceğini kabul ediyor, ancak bu ihtimal imkânsız denecek kadar zayıf.
Yatak böcekleri genellikle kişniş konusuna benzer, küf gibi bir koku yayar. Koku hoş bir koku değildir. Yatak odanızda yeni, garip bir koku hissediyorsanız, bu yatak böcekleri istilası olabilir. Eğer yatak böceği istilası varsa, evinizin küflü giysiler, küflü ayakkabılar gibi koktuğunu hissedebilirsiniz.
Kısa cevap: Evet uyurlar! Bitkiler ve mikroplardan farklı olarak böceklerin sinir sistemi vardır ev elbete ki 24 saatlik devirleri. Bazı böcekler gece aktiftir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri