Doktorlar tarafından önerilen porsiyonlar aşılmadan gece meyve tüketilebilir. Örneğin yatmadan önce bir elma ya da muz yemek kilo aldırmayacaktır. Fakat büyük bit meyve tabağının tüketilmesi doğal olarak kilo aldırabilir.
Yaygın iddiaların aksine meyve yemek için günün en iyi zamanı diye adlandırılabilecek bir zamanı yoktur. Yani kişiler günün herhangi bir saatinde yedikleri meyvelerden aynı oranda faydalanabilirler. Bununla birlikte, kilo kaybı hedefleri veya diyabeti olan kişiler, meyve yerken zamana dikkat edebilirler. Prof.
Geç vakit yediğimiz zaman meyvede bulunan şeker fruktoz kana geçiyor ve doğrudan doğruya yağ oluşumuna neden oluyor ve şişmanlamaya da sebep oluyor. Meyvenin yemekten 3 saat sonra tüketilmesinde bir mahsur yok" dedi.
Dr. Canan Efendigil Karatay, tüketim zamanı ve miktarının meyveleri sağlıksız hale getirebildiğini ifade ederek, "Meyvelerin şekeri ve her türlü şeker, tatlı zehirlerdir. Hiçbir zaman aşırı şekilde, özellikle akşamları geç vakitlerde tüketilmemelidir" dedi.
Uyumadan önce yiyebileceğin meyveler
Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar. Yani bizi derin bir uykuya hazırlar.
İlgili 21 soru bulundu
Gece uzunsa, bol yeşillik ve çiğ sebzeler iyi alternatif olabilir. Su oranı yüksek ve kalorisi düşük, kereviz sapı, marul, salatalık ve havuç dilimleri kurtarıcınız olabilir. İnce bir dilim ekmeğinizi veya çiğ sebzelerinizi yağsız krem peynir veya süzme yoğurt ile yaptığınız sosunuzla deneyebilirsiniz.
Yaygın kanının aksine meyve yemek için günün en iyi zamanı diye adlandırılabilecek bir zaman dilimi yok. Yani kişiler günün herhangi bir saatinde yedikleri meyvelerden aynı oranda faydalanabilirler.
Yaygın iddiaların aksine meyve yemek için günün en iyi zamanı diye adlandırılabilecek bir zamanı yoktur. Yani kişiler günün herhangi bir saatinde yedikleri meyvelerden aynı oranda faydalanabilirler. Bununla birlikte, kilo kaybı hedefleri veya diyabeti olan kişiler, meyve yerken zamana dikkat edebilirler.
Meyve türleri, porsiyon kontrolü aşılmadıkça kilo almanıza neden olmaz. Günün belirli saatlerinde tükettiğiniz meyveler sayesinde, ihtiyaç halinde enerji harcayabilirsiniz. Meyveler, ara öğünleri lezzetlendiren seçimlerdir. Süt ürünleriyle beraber tüketildiğinde daha faydalı hale gelmektedir.
Eğer insülin direnci, diyabet, karaciğer yağlanması, yüksek tansiyon gibi metabolik bir hastalığınız varsa, ürik asidiniz yüksekse meyve yenmesi Karatay Diyetinde tavsiye edilmez. Bu tip bir rahatsızlığınız yoksa, hareketliyseniz günde bir adet mevsim meyvesini sabah kahvaltıda yiyebilirsiniz.
Saat 6 veya 7 yeme içmenin kesilmesi açısından uygun vakit olabilir. Eğer geç vakit yatmadan önce meyve tüketilirse meyvedeki şekerin yağa dönüşmesi çok daha kolay olduğu için şişmanlamaya, obeziteye zemin hazırlar" dedi. Meyveyi uygun saatlerde 3 veya 5 porsiyon yemek gerektiğini söyleyen Prof. Dr.
diyette meyve tüketimi
Akşam yemeğinden sonra gece geç vakit ölçülü bile olsa meyve yemek kısa zamanda kilo aldırıcı etkisiyle kendini göstermektedir. Akşam yemeğinden birkaç saat sonra meyve yiyip uykuya geçmek, meyvenin vücutta yağ olarak depolanmasına zemin hazırlar.
SÜZME PEYNİR, MUZ, ELMA
Muz, elma veya diğer taze meyveler, küçük bir porsiyon süzme peynir veya dilimlenmiş meyveler ile sade yoğurt ya da yulaf ezmesi ve yağsız, az yağlı süt ile diğer yüksek tahıllı mısır gevreklerinden yiyebilirsiniz.
Bununla beraber, gece atıştırmaları sırasında meyvelerin, özellikle işlenmiş yiyeceklere ve diğer yiyeceklere oranla, uykuyu olumsuz etkileme olasılığı daha düşüktür. Muz, kayısı, hurma gibi yüksek magnezyum oranına sahip meyveler kişinin rahatlamasına ve daha iyi uyku uyumasına yardımcı olabilir.
Çünkü suyun kalorisi yoktur. Bunu şu şekilde de açıklayabiliriz: Canlılar yalnızca karbonhidratları, proteinleri ve yağı parçalayarak enerji sağlar, fakat suyun içerisinde bunların hiçbirisi yoktur. Bu sebeple kilo almaya etkisi de yoktur.
Yüksek kalorili olmaları ile bilinen muz, ananas, avokado ve mango gibi tropikal meyveler hızlı kilo aldırır. Kuru olarak tüketilme özelliğine sahip üzüm, incir ve kayısı gibi meyveler yüksek kaloriye sahiptir.
Meyvelerin içindeki şeker, karaciğeri adeta 'yağ depolama' moduna geçirerek bu hayati organın yağlanmasına neden olur. Zamanla karaciğer hücrelerinin artık insüline uymaması ve yağ taşıyıcı proteinlerin üretim ve geri dönüşümünün de sekteye uğramasına yol açmaktadır.
Muz, kiraz ve vişne, kavun ve karpuz, ekşi meyveler, mayalı ekmekler, balık, et, yoğurtla birlikte tüketilmemelidir.
Özellikle fruktoz içeren (meyve gibi) besinleri tükettikten birkaç saat sonra kan şekerinde ani bir şekilde düşüş gerçekleşir. Hipoglisemiye bağlı fruktoz içerikli besin tüketildiken sonra acıkma görülür.
GECE GEÇ SAATLERDE YEMEYİN
Asitli bir meyve olan portakal, özellikle reflü, gastrit ve mide yanması gibi sindirim sistemi hastalığı olan kişilerde midedeki şişkinlik, yanma ve gaz şikayetlerini artırabilir.
Meyveleri tüketmek için en uygun zaman ara öğünlerdir. Yemeklerden hemen önce veya hemen sonra meyve tüketmek kilo aldırır. Özellikle çalışan kişilerin tercih ettiği kahvaltıda meyve tüketimi sağlıklı bir seçenektir.
Meyve yedikten sonra aslında 1-2 saat beklemeniz gerekir. Çünkü ancak bu sürede meyvenin tamamının işlenip bedeninize fayda sağlaması tamamlanabilir. Öte yandan yatma saatine yakın meyve yemekten kesinlikle kaçınmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri