Diyanet İşleri Başkanlığı takviminde asr-ı evvel uygulaması esas alınmaktadır. İkindi namazının son vakti güneşin batışından hemen öncedir. Ancak mazeret yoksa bu ana kadar geciktirmemek gerekir.
Yatsı namazının vakti, akşam namazının vakti çıktıktan sonra başlar, “imsak” vaktine (tan yerinin ağarmaya başlamasına) kadar devam eder (Tahâvî, Şerhu me'âni'l-âsâr, 1/159 [957-959]). Yatsı namazı bu süre içinde herhangi bir vakitte kılınabilir.
– İkindi Namazının kazası için; “Niyet ettim Allah rızası için, vaktine yetişip de kılamadığım ikindi namazını kılmaya” veya “Niyet ettim Allah rızası için, üzerimde olan bir ikindi namazını kaza etmeye.” şeklinde niyet edilerek 4 rekat farz kılınır.
Niyet ettim Allah rızası için vaktine yetişip de kılmadığım ikindi namazını kılmaya diye niyet edilerek başlamaktadır.
İkindi namazının vakti öğle vaktinin bitiminden başlar ve güneşin battığı zamana kadar devam eder. Öğle namazının vaktinin bitimi hususunda iki görüş vardır: Birinci görüş, her şeyin gölgesinin iki misline ulaştığı vakittir.
İlgili 41 soru bulundu
Akşam ezanı okunmadan 20 dk. önce eve gelseniz güneş batmaya başlama anına kadar o günün ikindi namazını eda etmeniz farzı ayndır.
İkindi namazının son vakti güneşin batışından hemen öncedir. Ancak mazeret yoksa bu ana kadar geciktirmemek gerekir. Hz. Peygamber (s.a.s.), ikindi namazını güneş sararıncaya kadar geciktirip sonra da baştan savma bir şekilde aceleyle kılmayı, münafıkların namazı olarak nitelemiştir (bkz.
Bir namaz kılarken, kerâhet vakti girerse ne olur, tekrar kılmak mı gerekir, kılınmakta olan namaz nafileye mi dönüşür? Değerli kardeşimiz, Bir namaz kılınırken diğer namazın vakti girse bu namaz tamamlanır ve eda edilmiş sayılır. Ancak sabah namazı vakti çıkmışsa, bunu yeniden kılmak gerekir.
Rasulullah (s.a.v.) Efendimiz, bu vakitlerde vaktin namazının dışında namaz kılmayı yasaklamıştır. Buna göre sabah namazını kerahet vaktinde kılan bir kimse yeniden kılmalıdır. Eğer o günün öğle vakti olmadan kaza ederse, sünnetiyle beraber kaza eder. Başka zamana kalırsa sadece farzını kaza eder.
Zira güneşin tam doğuş, tam tepe noktasında ve tam batış hâlinde olduğu zamanlar mecusilerin ibadet vakitleridir. Bu vakitlerde namaz kılmanın yasaklanması veya kısıtlanması, ateşperestlerin ibadet vakitleri ile çakışarak Müslümanların onlara benzememesi amacıyladır.
İkindi namazı kerahat vaktine kadar geciktirilmişse, namaz kazaya bırakılmaz, sünneti terkedilerek sadece farzı kılınır. Hattâ güneş batmadan evvel iftitah tekbiri alınarak ikindinin farzına durulsa, namazda iken güneş batsa, bu bile sahih olur.
Sadece nafile namaz kılmanın mekruh olan kerahat vakitleri
2- İkindi ezanından sonra akşam vaktine kadar ikindi namazının sünnetinden başka nafile ve sünnet namaz kılınmaz. Resulullah Efendimiz (Sav), bu vakitlerde kendi vaktin namazının dışında namaz kılmayı yasaklamıştır.
Öyle ki Efendimiz (SAV) “İkindi namazını terk eden kimsenin işlediği amelleri boşa gider" (Buhârî) buyurmuşlardır. İkindi namazının kazası günün namaz kılınması uygun görülmeyen üç kerahat vakti dışında her an kılınabilir.
Akşam namazı da çok geç saatlere bırakılmadan kılınması gereken namazlarından biridir. Akşam namazı, güneşin batışından sonra ufukta görünen aydınlık kaybolana kadar kılınabilir. Havanın kararmasıyla birlikte akşam namazının kılınması uygun değildir.
Değerli kardeşimiz, İkindi vaktinin girmesine beş dakika kalaya kadar öğle namazını geciktirmek hoş değise de bu vakitte öğle namazı kılınabilir ve kazaya kalmadan hemen kılınmalıdır.
Bu nedenle akşam namazı kılınmasında acele edilmesi gerekmektedir. Akşam namazının en son kılınacağı vakit güneşin batmasından sonra ufukta kalan aydınlık kayboluncaya kadar devam etmektedir. Bu konuda kolaylık olması için yatsı namazı vakti girene kadar akşam namazını eda etmek mümkün olmaktadır.
" Kerahet vakti" şöyledir; sabah namazı vaktinin sona erdiği güneşin doğumundan sonraki 45 dakikalık zaman dilimi " kerahet vakti"dir. Bu 45 dakikalık zaman diliminde sabah namazı kaza edilemez. Sabah namazının kaza vakti işte bu kerahet vaktinden sonra başlar ve öğle namazı vaktinden önce de biter.
c. Güneş batmadan önce, yani gözleri kamaştırmaz hale gelmesinden batmasına kadar olan vakit (Güneşin batmasına 40-50 dakika kalmasından itibaren akşam namazı vakti girinceye kadar olan zaman), Güneşin batmasından önceki kerahet vaktinde, sadece o günün ikindi namazının farzı kılınabilir.
Sabah namazı imsak vaktinde okunan ezandan itibaren güneş vaktine kadar (imsak saati ile güneş doğum saati arasında) kılınabilmektedir. Ancak imsaktan 30-40 dakika sonra kılınması önerilmiştir. Sabah namazı, imsak vakti girdiğinde kılınabilir.
Vakti henüz girmeden kılınan bir namaz geçerli değildir, vakti içinde yeniden kılınmalıdır. Ancak vakit girdiği halde, henüz ezan okunmadan kılınan namazlar geçerlidir. Bu nedenle eğer vakti girmeden namaz kılınmışsa, yeniden kılınması gerekir.
Vakit girdikten sonra ezan okunmadan ya da ezan okunurken kılınan namaz geçerlidir. İslam âlemi için farz olarak buyurulan beş vakit namaz vardır. Bunların yanı sıra Cuma namazı da farz olarak kabul edilir. Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazı ister evde ister camide kılınabilmektedir.
Mesela, ikindi namazını mazeretsiz akşama 5–10 dakika kalıncaya kadar geciktirmek haramdır; ama bir dakika kalsa bile, hemen kılınması farzdır. Bunun gibi, akşam namazını vaktinde kılmayıp, yatsı vakti girinceye kadar geciktirmek de haramdır. Yatsı vakti girince, akşamı da, yatsıyı da kılmak farzdır.
Namazın herhangi farzları ve tamamını da kılmak kerahat vaktinde doğru olmamaktadır. Bu vakit girmeden önce namazın tamamının veya farzının güneş doğmadan veya batmadan önce kılınması gerekmektedir. Bunun dışında kılınan namazların farzı veya tamamını kılmak dinimizce mekruh olarak sayılmaktadır.
Farz namazın kazası racih kavle göre farzdır. Kaza namazlarının Farzlarını vakit namazının farzını kıldıktan sonra kerahat vakti değilse kılabilirsiniz. Kerahat vakti güneşin doğma anı zeval anı ve batma anıdır.
Kerahat vakti dini olarak işlerin kabul edildiği ve bir düzen içinde belirlendiği bir vakit olduğu için uyumak da mekruh sayılmaktadır. Günün manevi olarak faziletine varabilmek için gün içerisinde özellikle kerahat vakitlerinde uyku uyumak mekruh sayılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri