Örneğin, önümüzdeki günlerde ödenecek 2020 yılının ilk çeyreğine ilişkin olarak ödenmesi gerekecek geçici verginin maalesef tecili ve taksitlendirilmesi mümkün değil.
Yukarıda da belirttiğim gibi, Gelir İdaresi Başkanlığınca yayımlanan 31 Mayıs 2023 tarih ve 2023/2 sayılı Tahsilat İç Genelgesiyle, ek verginin 6183 sayılı Kanun'un 48. maddesi kapsamında başvuru tarihinden itibaren 12 ayı geçmeyecek şekilde tecil ve taksitlendirilmesine olanak sağlandı.
NASIL KAZANIRIM? Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi gib.gov.tr'de ödeme seçeneklerinden kredi kartı seçilip kart bilgileri girilerek yapılan 1.000 TL - 200.000 TL arasındaki belirtilen vergi* ödemelerine ücretsiz 3 taksit fırsatı sunulacaktır.
Tahakkuk eden vergi için vergi dairesi veznesinden veya Kamu bankaları veznesinden kısmi ödeme yapılabilir. Tahakkuk eden verginin tamamının ödenememesi halinde vergi dairesi veznesinden veya Kamu bankalarının veznelerinden kısmi ödeme yapılabilmektedir.
Tahakkukundan itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödenir.
İlgili 19 soru bulundu
Tahakkukundan itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödenir.
Geçici vergi 3 aylık dönemler şeklinde 1 yılda 4 defa ödenir. Beyanı için 'Geçici Vergi Beyannamesi' adındaki belge kullanılır. 3 aylık dönemi izleyen 2. ayın 17. gününün akşamına kadar ödenmelidir.
Geçici Vergi Belirlenen Dönemlerde Ödenmezse Ne Olur? 3'er aylık kazançlar halinde ödenmemesi durumunda yıllık beyanname üzerinden hesaplanan vergiden kişi ve kurumlar vergi tutarından terkin edilir. Terkin edilen geçici vergi tutarına gecikme zammı uygulanır.
Geçici verginin ödenmemesi durumunda gecikme zammı hesaplanır mı? Tahakkuk ettirilmiş ancak ödenmemiş olması dolayısıyla yıllık beyanname üzerinden hesaplanan vergiden mahsup imkânı bulunmayan geçici vergi tutarları terkin edilir.
Ödemelerinizi; anlaşmalı bankaların şubelerinden veya internet bankacılıklarından, vergi dairelerine, interaktif vergi dairesine veya gelir idaresi başkanlığı internet sitesinden kolaylıkla yapabilirsiniz. İnternet üzerinde yapacağınız ödeme işlemlerini 7/24 gerçekleştirebilirsiniz.
Peki online olarak vergi borcu nasıl ödenir? Tarayıcınıza "www.gib.gov.tr" yazarak girişi yapılır. Daha sonra "borç sorgulama ve ödeme" sekmesi tıklanarak çıkan vergi borcunuzu kredi ya da banka kartıyla güvenli bir şekilde ödeyebilirsiniz. Dilerseniz bu işlemi e-Devlet üzerinden de yapabilirsiniz.
İşte vergi borcu ödenmezse ne olur sorusuna verilebilecek yanıtlar: Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır.
Yapılandırılan borç tutarının taksitle ödenmesi mümkün. Bunun için başvuru sırasında 12, 18, 24, 36 ve 48 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birinin tercih edilmesi gerekiyor.
Kurum geçici vergi ödemeleri vergi daireleri veznelerinden, mal müdürlüğü veznelerinden, e devletten, gelir idaresi sistemi üzerinden, PTT veznelerinden ve anlaşmalı bankaların veznelerinden, ayrıca internet bankacılığı aracılığıyla da ödenmesi yapılabilir.
Mezkûr Kanunun ilgili madde hükmü(7440/1.1.a.1.aa.bendi) gereğince 2020/4. dönemine ait geçici vergi, yapılandırma kapsamında iken 2021/4. dönemine ait geçici vergi ise yapılandırma kapsamına girmemektedir.
Gelir vergisi mükellefleri için geçici vergi oranı %15, kurumlar vergisi mükellefleri için ise %20'dir. Üçer aylık dönemlerde kar/zarar durumu kümülatif olarak (yıl başından ilgili dönemin sonuna kadar) hesaplanır ve bir önceki dönem hesaplanan geçici vergi tutarı beyannamede düşülür.
Üçer aylık kazanç üzerinden hesaplanır ve ödenir. Kısaca geçici vergi; Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi hesaplamaları için sene sonunu beklemeden, üç aylık dönemlerde kazanılan miktarın vergisinin peşin olarak tahsil edilebilmesi için uygulanmaya konmuş bir vergi çeşididir.
Kanun yolundan vazgeçilen vergi ve cezalar için 379 uncu maddeye göre yapılan tahakkuktan önce ödenen gecikme faizi ve gecikme zammı da dâhil tutarlar, kanun yolundan vazgeçme kapsamında ödenecek tutarlara mahsup edilir.
Kurumlar ve gelir vergisi olarak, üç aylık periyotlar halinde ve kazançlar üzerinden hesaplanan geçici vergi, sene sonunu beklemeden, peşin olarak tahsil ediliyor. Bu yönüyle de yıllık olarak ödenen diğer vergi çeşitlerinden ayrılıyor.
Tahakkukundan itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödenir.
Buna göre, Ocak-Haziran 2023 dönemine (2023/II. geçici vergi dönemine) ait geçici vergi beyannamesi 1-17 Ağustos 2023 tarihleri arasında verilecek ve tahakkuk eden vergi 17 Ağustos 2023 Perşembe günü akşamına kadar ödenecektir.
2023/2. Dönem Kurum Geçici vergi beyannamesinde uygulanacak Kurumlar Vergisi %20 dir. Ayrıca; 2023/2. Dönem için Mükelleflerin, ihracattan elde ettikleri kazançları için 1 puan indirim uygulanacaktır.
Söz konusu gelir sahibi 70 bin TL'nin 32 bin TL'sinin 4.800 TL, fazlasının %20 şeklinde vergilendirildiği dilime girer. 60.000 x %20 = 12.000 TL vergi ödenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri