Müslümanlara farz olan 5 vakit namaz bazı durumlarda zamanında kılınamayabilir. B durumda kılınan namazlara ise kaza namazı denilmektedir. 5 vakit namazlardan birisi olan akşam namazının da kaza namazının kılınabilmesi mümkündür.
Akşam namazından sonra kaza namazı kılınabilir. Kaza namazı için belirli bir zaman veya mekân tayin edilmez. Yani "ikindi namazının kazası ikindi vaktinde kılınır" diye bir sınır yoktur.
Güneş batmazdan önce, gözleri kamaştırmaz hâle gelmesinden, batmasına kadar olan vakit (Güneşin batmasına 40-50 dakika kalmasından itibaren akşam namazı vakti girinceye kadar olan zaman) (Merğinânî, el-Hidâye, 1/42).
el cevab: Namazı unutan birisi aklına gelince(kerahet vakti girmiş bile olsa) hemen kılmalıdır. Bu durumda olana unutma sebebiyle günah yazılmaz. Unutup da hatırlayınca hemen namaza duran birisi namaz kılarken ezan okunsa namazını tamamlar.
Vaktinde kılınmamış olan 5 vakit farz namazların kazâsı farzdır. Vitir namazının kazâsı ise vâcibdir. Sünnetlere gelince sadece sabah namazının sünneti vakti dışında kazâ edilebilir. Diğer sünnet namazların vakti haricinde kazâları yoktur.
İlgili 22 soru bulundu
Beş vakit namazın farzı ve vitir namazı kaza edilir. Kazaya kalan sabah namazı, o günün öğle vaktinden önce kaza edilecekse sünneti de kaza edilir. Ayrıca öğle namazının dört rek'atlık ilk sünneti de vakit çıkmadıkça öğlenin farzından sonra kılınır.
Cevap: Namazı bitirip daha sonra akşam namazı kılabilir.
Uzun yıllar namaz kılmayan kimse zann-ı galibiyle bunların sayısını belirleyip sonrasında her gün kazasını yapar. Şöyle ki; üzerinde kaza namazı olanlar günlük olarak vakit namazlarını kıldıktan sonra veya önce, sünnet namazları yerine kılmadıkları bu farzların kazasını yapmalıdır.
Öz: Bir Müslümanın uyku veya unutma sebebiyle vaktinde eda edemediği bir farz namazı daha sonra kaza edebileceği hatta bunun gerekliliği konusunda ulema arasında ittifak vardır. Nitekim Hz. Peygamber'in beyanına göre bu durumun başka bir kefareti yoktur.
İmama herhangi bir rek'âtin en geç rükûunda –imam rükûdan doğrulmadan- yetişen kimse o rek'âti imamla birlikte kılmış sayılır. İmam selâm verinceye kadar namazda imama uyar. İmam selâm verince, kendisi selâm vermez, ayağa kalkar ve kılmadığı rek'âtleri sıra ile kılar.
Akşam namazı kazası adına; “Niyet ettim Allah rızası için, vaktine tam yetişip de kılamadığım bu akşam namazını kılmaya” ya da diğer bir deyiş ile“Niyet ettim Allah rızası için, tam üzerimde olan akşam namazını da kaza etmeye.” şeklinde bir niyet edilerek toplamda 3 rekat farz kılınmaktadır.
Akşam namazının kaza nazı kılındıktan sonra o vaktin farz namazının kazası yapılmış olunur. Kaza namazlarının kılınma zamanı bulunmamaktadır. Akşam namazının vakti geçtikten sonra kazası istenilen bir zamanda kılınmaktadır.
Yatsı namazının vakti, akşam namazının vakti çıktıktan sonra başlar, “imsak” vaktine (tan yerinin ağarmaya başlamasına) kadar devam eder (Tahâvî, Şerhu me'âni'l-âsâr, 1/159 [957-959]). Yatsı namazı bu süre içinde herhangi bir vakitte kılınabilir.
Böylelikle 10 yıllık bir vakit namazının borcunu ödemek için ise 4 ay boyunca vakit namazının hemen arkasından 6 adet kaza namazı kılınması durumunda o namazın 10 yıllık borcunu ödemiş olursunuz. Kaza namazı bu şekilde kılınarak borcu olan namazların silinmesi için kılınan bir ibadettir.
Geçmiş namazların kazası için kılınan kefaret-i namaz hakkında; Ramazanın son cuma günü öğle namazı ile ikindi arasında 4 rekatlık kaza namazı kılanın 400 senelik namaz borcu ödenmiş olacağına; İnsanın 400 senelik ömrü olmadığı için kalan sevabın çocuklarına, ana-babasına ve yakınlarının kılınmamış namazlarının yerine ...
İkindi namazı sonrasında kaza namazları kılınabilir. Ancak dinimizde kerahet vaktinde namaz kılınması doğru değildir. Bu vakit dışında ikindi namazından sonra da kaza namazı kılınabilir.
Onlar, kalplerin ve gözlerin dehşete düşeceği günden korkarlar.” (en-Nûr, 24/37). Unutmak ve uyuyakalmak gibi meşru bir mazeret olmaksızın namazı kazaya bırakmak büyük günahtır.
Özet: Bir Müslümanın uyku veya unutma sebebiyle vaktinde eda edemediği bir farz namazı daha sonra kaza edebileceği hatta bunun gerekliliği konusunda ulema arasında ittifak vardır. Nitekim Hz. Peygamber'in beyanına göre bu durumun başka bir kefareti yoktur.
Terk edilmesi ve geciktirmeyi caiz kılan meşru bir mazeret bulunmaksızın vaktinde eda edilmeyip kazaya bırakılması, günahtır. Namaz; uyuyakalmak, unutmak ve baş ile de olsa îma ile kılamayacak kadar hasta olmak gibi meşru bir mazeret bulunmadıkça kazaya bırakılamaz.
Bu durumda yine kaza namazı kılmak mümkündür. Niyet edilirken "Niyet ettim Allah rızası için kazaya kalan son vakit namazı kılmaya" denilebilir. Veya daha önceki zamanlara ait kazalar kılınacak ise, "Niyet ettim Allah rızası için vaktinde kılamadığım namazların kazasını kılmaya" denilir.
Eğer fazla kılmışsak, fazla olarak kılınan kaza namazları nafile hükmüne geçer. Kaza namazı olmayan veya kazası bittiğine kalbi tatmin olan bir insanın kaza namazı kılmasına gerek yoktur. Kasten terkedilen namazlar için de kaza kılıp, Allah'dan af dilenmelidir.
Kaza namazı, günün her anında herhangi bir vakit namazının öncesinde ya da sonrasında kılınabilir. Örneğin, öğle namazını kaçıran biri ikindi namazını kıldıktan sonra öğle namazının kazasını yapabilir.
– Akşam Namazının kazası için; “Niyet ettim Allah rızası için, vaktine yetişip de kılamadığım akşam namazını kılmaya” veya “Niyet ettim Allah rızası için, üzerimde olan bir akşam namazını kaza etmeye.” şeklinde niyet edilerek 3 rekat farz kılınır.
Geçmiş namaz borçları, bütün vakit namazlarının devamında kılınarak eda edilebilmektedir. Geçmiş namaz kılınması günlük namaz kılınışıyla aynı şekildedir. Her iki namaz arasındaki tek fark geçmiş namazların sadece farz rekatları kılınmakta, günlük vakit namazlarının hem farz hem sünnet rekatları kılınmaktadır.
Vitr Namazından Sonra Kaza Namazı Kılınabilir mi? Gece namazından sonra, vitrin son olması sünnette uygun olduğu bildirilmektedir. Başka nafile namaz kılınmaması yönünde bir yasaklama söz konusu değildir. Bu vakitlerde nafile namazı kılınması mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri