1.yüzyılın ilk yarısından itibaren kullanılmaya başlanan veresiye kelimesi ''vermek'' fiilinden türetilmiştir. Ücreti alınmadan yapılan satışlara veresiye denir. Peşin kelimesiyle zıt anlamlı olan bu sözcük, gelişigüzel, çalakalem, özenilmeden yapılan işleri tanımlamak için de kullanılır.
Veresiye kelime anlamıyla “parası ileride ödemek üzere alınan hizmet ya da mal” anlamına gelmektedir.
Veresiye,müşterilerin karşılığını ödemeden alışveriş yapmaları durumudur. Müşterinin,satın aldığı malın karşılığını ödememesi durumunda, malı satan işletmecininhesaplarında finansal bir açık oluşmuş olur. Müşteri mal karşılığını ödemediğiiçin, işletmeci de malı satın aldığı satıcıya ödeme yapamaz hale gelir.
Mal Türkçede büyükbaş hayvan, sığır anlamına da gelmektedir. Anadoluda bazı yörelerde küçükbaş hayvan için de mal terimi kullanılır.
Veresiye kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
İlgili 41 soru bulundu
Bugünkü adıyla veresiye defteri, alınan bir malın satıcı tarafından not edilerek alıcının ileriye dönük borçlandırılmasını ifade ediyor.
Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerice'nin, Ana Oğuzca denilen bir dilden evrilerek oluştuğu varsayılır.
Yani genelevlerde çalışan kadınlar için de “mal” ya da “sermaye” kelimesi sarf edilmektedir. Argo kapsamında “aptal, beyinsiz, salak” anlamlarında kullanılsa da yine alınıp satılan “meta” anlamından arındırılarak kullanımı mümkün değildir.
Mal kelimesinin kökeni Arapça olarak bilinmektedir. Dilimizde ise en yaygın kullanılan kelimeler arasında yer almaktadır.
Mâl kelimesi (çoğulu emvâl) Arap dilinde “mâlik olunan her türlü şey” anlamında olup Türkçe'ye de bu mânasıyla geçmiştir.
Parası sonradan alınmak üzere yapılan satışlara veresiye denir. Veresiye kelimesinin sözlük anlamı ''sonradan vermek üzere''dir. Kelime borç anlamında da kullanılır. Müşterilerin satın aldıkları ürünlerin ücretlerinin yazılı olduğu deftere, veresiye defteri denir.
Müşterilerinize o anda karşılığını almadan ya da sadece bir bölümünü alarak ürün ve hizmet satışı yapıyorsanız açık hesap yani veresiye usulünü kullanıyorsunuz demektir. Bu tip ticari ilişkilerde tahsilat ya da ödemeyi belgeleyen fiş veya fatura bulunmaz.
Temerrüt, halen ifası mümkün olan ve muaccel bir borcun ifasında gecikme anlamına gelmektedir. Hatırlatmak gerekir ki bazen borcun ifası, ifa zamanının geçmesinden sonra mümkün olmamaktadır. Bu durumda ifada gecikme artık borçlu temerrüdüne yol açmaz; ifa imkânsızlığı söz konusu olur ve temerrüt hükümleri uygulanmaz.
Veresiye dönemi hala günümüzde az olarak kullanılsa da eski değerini yitirmiştir. Bu cümlenin zıt anlamlısı paralı olarak anılmaktadır.
Veresiye Nedir? Veresiye, müşterinin satın aldığı ürün ya da hizmetin bedelini daha sonra ödemesi üzerine yapılan bir alışveriş türüdür. Veresiye sistemiyle yapılan alışverişlerde, müşteri işletmeye borçlu olmaktadır. Ancak bu durum işletmeleri de tehlikeli bir sürece itebilir.
Sâlih amelleri veya bazı kişileri vesile edinerek Allah'a yakın olmaya çalışmak, O'ndan dilekte bulunmak anlamında terim.
(uyuşturucu anlamında) mal (ceza evi argosu)
İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla üretilen somut nesnelere mal denir. Ekmek, şeker, kalem, elbise, otomobil, buzdolabı vs. birer maldır.
Ekonomide insanların ihtiyaç ve isteklerini gidermek için alınıp satılan somut araçlara mal veya emtia denir. Hizmetten farklı olan malların dağıtımı yapılabilir, mallar el değiştirebilir ve üreticiden tüketiciye aktarılabilir. Mallar, pazar türlerine göre tüketim ve endüstriyel mallar olarak sınıflandırılır.
“Piç; evlilik dışı bir ilişkiyle dünyaya gelmiş, babası belli olmayan çocuk anlamında kullanılmaktadır. Kendisi ahlaksız olmasa bile ahlaksız bir ilişki sonucu dünyaya geldiği için; “aile terbiyesi almamış, arsız, terbiyesiz, yüzsüz” biri sayılarak aşağılanan bir kişiliktir.
Eskiden küfür olarak sayılan kimi sözcükler bugün günlük yaşamdaki sıradan sözcükler olarak kullanılmaktadır. Örneğin: Salak sözcüğü 1980'li yıllara kadar en kötü ve büyük küfürlerden sayılırken günümüzde o denli etkili bir küfür değildir.
Cu; görüşürüz demektir.
Dünya üzerinde Türkçeye en yakın dil Moğolca'dır. Moğolcanın Türkçeye olan yakınlığı, Türkçe ile aynı dil ailesi içerisinde bulunmasından kaynaklanmak- tadır. Altay Dilleri ailesi içerisinde yer alan Türkçe ve Moğolca, bu dil ailesi içeri- sindeki diğer diller olan Mançu-Tunguzca, Korece ve Japonca ile de akrabadırlar.
Eski Türkçe döneminin başlangıç aşaması Köktürkçedir. Köktürkçe, “Türk” adının tarihî kaynaklarda ilk olarak geçtiği, Türkçenin ilk yazılı kaynaklarının bulunduğu ve Türkçenin yapısını gerçek bilgilerle tespit edebildiğimiz ilk dönemdir.
Mesela Tanzimatçıların Osmanlı'da siyasî bütünlüğü sağlamak maksadıyla “millet-i Osmâniye” tabirini benimsedikleri, millet-i Osmâniye'nin kullandığı dil için de “lisân-ı Osmânî” dedikleri, Osmanlı Türkçesi'ni de Türkçe, Farsça ve Arapça'dan müteşekkil bir dil olarak tanımladıkları bilinen bir husustur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri