Gecenin ortasında uyanma ve yeme alışkanlığı geliştirmediğiniz sürece, akşam yemeğiniz ideal olarak günün son yemeğidir. Gün sona erdiğinde, vücudun süreçleri ve metabolizması yavaşlar. Yani, geç yerseniz, bu gıda enerji için kullanılmaz. Bunun yerine kilo alımıyla sonuçlanan yağ depolarına dönüştürülür.
Akşam saatlerinde metabolizma hızımız gün içerisindeki kadar hızlı değildir fakat akşam hiçbir şey yememek de kilo verme hızınızı yavaşlatacaktır. Çağımızın büyük bir problemi haline gelen obezite ve şişmanlığın önüne geçebilmek için herkes birçok yöntemle zayıflamak istiyor.
Günlük kalori tüketiminin %14'den azını akşam yemeği öncesinde almak ciddi metabolik kontrol sağlıyor. Kan şekerinin daha düzenli olmasını sağlıyor. Akşam yemeğini atlamak aynı zamanda kalori kısıtlaması için çok iyi bir alternatif. Kilo vermek için atılacak en önemli adımlardan biri.
Bazı uzmanlar günlük kalorilerin çoğunu günün erken saatlerinde tüketip, akşam yemeğinde hafif beslenmenin sağlığımıza önemli katkılar sağlayacağını belirtiyor. Bu arada akşam yemeği saatinin de önemli olduğunu vurguluyorlar.
Akşam yemek yemezsem kaç kilo veririm? Vücut uzun süre aç kaldığı için ve belli bir saatten sonra çok fazla enerji almadığı için bir kilo verme söz konusu olabilir. Ancak bu ilk önce kas ve sudan olacaktır. Bu, özellikle kadınlarda selülit oluşumuna neden olur.
İlgili 39 soru bulundu
Toparlarsak, başka sağlık sorunları olmayan, ortamala bir insan hiç yemek yemeden 45 ile 61 gün arasında hayatta kalabilir.
Metabolizma hızınız azalır. Kaslar metabolik olarak çok aktif dokulardır. Kas kütlesi fazla olan kişi, az olan kişiye göre, otururken bile daha fazla kalori yakacaktır. Aç kalarak her geçen gün kas kaybedersiniz, yani her geçen gün metabolizma hızınız azalır.
Yine günde 1.5-2 kiloluk besin alarak 65-70 yıl yaşadıkları göz önünde tutuldu. Bu hesaplamaya göre bir insan ömrü boyunca neredeyse 10 fil ağırlığında (ortalama 45 ton) yiyecek tüketiyor.
ABD'de California'daki Salk Biyolojik Araştırmalar Enstitüsü'nde klinik araştırmacı ve "Ne zaman yemek yemeli?" başlıklı 2019 makalesinin yazarı Emily Manoogian, günde en az 12 saat yemek yememenin sindirim sisteminin dinlenmesini sağladığını söylüyor.
Glikojen depolarının boşalması ile vücut açlık sırasında ilk olarak depolanmış yağlarınızı parçalar. Bu da kalıplaşmış yağların azalmasına neden olur, gece açlığında bu durumu sağlamış olup bölgesel yağlarımızdan daha hızlı kurtulabiliriz.
Kaliteli uyku
Gecenin geç saatlerinde yemek yeme, vücudu sirkadiyen ritmi ile çelişen bir "aşırı uyarılma" durumuna neden olur. Ayrıca vücudumuzun gücünü azaltmasını ve sakin bir moda geçişi de engeller. Öte yandan yiyecekler daha erken alınırsa, çok daha iyi sindirilir, daha iyi uyursunuz ve uyanırsınız.
Osman Müftüoğlu'nun bu konudaki açıklamaları ise şu şekilde: Prensip olarak imkanı olan akşam yemeklerinin 18.00-19.00 arasında yenmesinde fayda var. Özel durumlar haricinde akşamları yeme içme işini 20.00'den önce tamamlamak şart. Uzmanların başka tavsiyeleri de var: Akşam öğünleri mümkün olduğu kadar hafifletilmeli.
Hz. Enes (ra) anlatıyor: Resulullah (sav) buyurdular ki: “Bir avuç çürük hurma ile de olsa akşam yemeği yeyin. Zira akşam yemeğinin terki ihtiyarlık sebebidir.”
Belli bir süre aynı kaynaktan beslenme, belli düzeylerde farklı ihtiyaçları olan organizma için kronik strese neden olur. Vücut, sürekli aynı şekilde gelen kaynağı, ihtiyacı olanlara dönüştürmekte bir süre oldukça iyi çaba gösterir. Ancak değişmeyen statik bir beslenme, kronik strese girmeyi garanti eder.
Tabii bu 5'ten sonra hiçbir şey yememek anlamına gelmiyor. Saat 5'ten sonra yoğurt veya meyve gibi sindirimi kolaylaştıran ve kalorisi az besinler alabilirsiniz. Bu tarz bir yemek alışkanlığı metabolizmanızı düzenlemenize yardımcı olur, uyku düzeninizi destekler, daha rahat kilo vermenize olanak tanır.
Peygamber Efendimiz (A.S.M.) ve Sahabeleri günde 2 öğün yemek yerdi. Efendimizin (A.S.M.) öğlen yemek yediğine dair hiçbir bilgi bulunmamaktadır. Günün öğünleri ise sabah ve akşam yemeğidir.
Günde tek öğünle beslenen kişilerin vücudu "açlık moduna" geçer ve tüketilen tüm besinleri depolar. Ayrıca tek öğün beslenme tipine geçenlerin metabolizması yavaşlar, vücut stres hormonu olarak bilinen "kortizon" üretimi artırır.
“Midemizin hacmi ortalama olarak 2-4 lt kadardır. Sanılanın aksine obez kişilerin midesi, zayıf kişilere çok da büyük değildir. Mide kas yapısı lifli bir organdır. Beslenme tarzına göre genişleyebilir ya da küçülebilir.
NEDEN GECE YEMEK YERİZ? Gün boyunca stres altında olan bedenimiz akşam yemeğinden sonra çeşitli atıştırmalıklarla stresini bastırmaya çalışır. Daha çok insülin direncinin görüldüğü kişilerde saptanan bu hastalık tablosu psikolojik ve hormonal bozukluklar sebebiyle ortaya çıkabilir.
Uzmanlar iki öğün arasında en az 3 saat zaman bırakılması gerektiği görüşündeler ancak bazı beslenme uzmanları her saat başı bir küçük öğünden oluşan diyet programları da verebiliyorlar. Bu temelde kişinin bünyesine, metabolizma hızına, günlük kalori ihtiyacına ve çok daha fazla değişkene göre belirleniyor.
Peki, düşünmekle kilo verilir mi? Albany Üniversitesi Psikoloji ve Davranışsal Nörobilim Yardımcı Doçent Ewan McNay'e göre cevap koca bir “Evet”. McNay, beynin, sadece şeker glikozu ile çalıştığını, yoğun tempolarda daha fazla glikoza ihtiyaç duyduğunu ve çok fazla enerji harcayarak kalori yaktığını söylüyor.
Çok su içmek kilo aldırmanın yanı sıra kilo verdirmektedir. Vücuttaki yağların atılmasına yardımcı olur. Çok Su içmek her açıdan faydalıdır. Özellikle vücuttaki ödemin atılması ve yağların parçalanması için en önemli içecek sudur.
Açlık sırasında vücudun ihtiyacı olan enerjiyi karşılayacak glikoz olmadığından, enerji yedek kaynaktan, yani trigliseritlerden sağlanır. Kısacası vücutta yağ yakımı başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri