Akşam yemeği için önerilen yiyecek grupları arasında bakliyat, balık ürünleri, sebze yemekleri, beyaz et ve haftada 3'ü geçmeyecek şekilde kırmızı et öneriliyor.
Gece uzunsa, bol yeşillik ve çiğ sebzeler iyi alternatif olabilir. Su oranı yüksek ve kalorisi düşük, kereviz sapı, marul, salatalık ve havuç dilimleri kurtarıcınız olabilir. İnce bir dilim ekmeğinizi veya çiğ sebzelerinizi yağsız krem peynir veya süzme yoğurt ile yaptığınız sosunuzla deneyebilirsiniz.
ÇOK YAĞLI MEZELER, SEBZE YEMEKLERİ VE ET TÜKETMEYİN
Daha çok yoğurtlu mezeler, zeytinyağlı ve az yağlı kıyma ile yapılmış sebze yemekleri ve fırında veya yağsız tavada yapılmış tavuk, balık veya yağsız kırmızı et tercih edilebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Muz, elma veya diğer taze meyveler, küçük bir porsiyon süzme peynir veya dilimlenmiş meyveler ile sade yoğurt ya da yulaf ezmesi ve yağsız, az yağlı süt ile diğer yüksek tahıllı mısır gevreklerinden yiyebilirsiniz.
Prensip olarak imkanı olan akşam yemeklerinin 18.00-19.00 arasında yenmesinde fayda var. Özel durumlar haricinde akşamları yeme içme işini 20.00'den önce tamamlamak şart. Uzmanların başka tavsiyeleri de var: Akşam öğünleri mümkün olduğu kadar hafifletilmeli.
Balık, yumurta, kümes hayvanları ve baklagiller gibi sağlıklı proteinleri yemeklerle birlikte tüketin. Gün boyunca ve özellikle yemek yemeden önce su içmek iştahınızı bastırmada çok yardımcı olur. Vücut susuz kalınca yiyecek ihtiyacı artar. 1 bardak su içmek açlık sıkıştırmalarını kaldırır.
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir. Bu içeriğinden dolayı da kasları rahatlatır ve uyurken daha rahat bir bedenle uyumuş oluruz. Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar.
Öğün; gün içerisinde düzenli olarak yemek yenilen belirli vakitlerden her biri ve bu vakitlerde yenen yemekler. Pek çok kültürde kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği olmak üzere 3 ana öğün bulunur.
Akşam yemeği çorba ile başlar. Sonrasında sebze yemekleri, ancak içinde kesinlikle bir miktar et veya tavuk olmalı, yenir. Ve sonra pilav veya makarna servis edilir. Akşam yemeğinden sonra, Türkler çay içer ve onunla birlikte bazı aparatifer yer.
ABD'de California'daki Salk Biyolojik Araştırmalar Enstitüsü'nde klinik araştırmacı ve "Ne zaman yemek yemeli?" başlıklı 2019 makalesinin yazarı Emily Manoogian, günde en az 12 saat yemek yememenin sindirim sisteminin dinlenmesini sağladığını söylüyor.
Uyumadan 3,5-4 saat önce akşam yemeği yenmeli
Günlük yaşantınızda uyuma saatine göre ayarlanmalıdır. Uyumadan 3,5-4 saat önce akşam yemeğinizi tüketmeniz gerekir. Sonrasında ise küçük bir ara öğün yapılabilir.
Manoogan, kan şekeri düzeylerini düşük tutmak için günde bir defadan daha fazla yemek yemek gerektiğini, yemek yediğinizde daha fazla glikoz salmasını önlediğini vurguladı. Bunun yerine, günde iki ila üç öğünün en iyisi olduğunu söyledi.
1- Öğünlerinizde mutlaka salatalarınız bulunsun: Salatalar yüksek posa ve su içeriği sayesinde midenizde hacim oluşturarak tokluk hissinizi artırır. 2- Tam tahıllı karbonhidratları porsiyon kontrolü ile tüketmekten çekinmeyin: Bir diğer yüksek posa kaynağı olan tam tahıllar dengeli bir tabağın olmazsa olmazıdır.
1000 kalorinin altındaki bir diyet uyguladığınızda metabolizma hızınız yavaşlar, temel vücut fonksiyonlarınızı karşılayacak kadar kalori almadığınız için yorgunluk baş gösterir.
Simit de kilo aldırır
Bir simit yaklaşık 40 gr olmasına rağmen, 250 ile 300 kalori arası değişen enerji miktarına sahiptir. Bu yüksek enerji üzerindeki susamdan gelir, yağlı bir besin olan susam, simidin kalorisi artırır. 1 tane simit, yaklaşık olarak dört dilim ekmeğe eşdeğerdir. Bu nedenle simit tüketirken dikkat.
Yemekten hemen sonra yatağınıza uzandığınızda, vücudunuza yediğini yakması için yeterli zaman vermezsiniz ve kalori yakımı gerçekleşmez. Bu da kilo almanıza neden olabilir.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
Gece geç saatte yemek yemek kan şekeri seviyelerinde artış, kalp hastalıkları, obezite ve asitlik gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Temel olarak, ne kadar geç yerseniz, vücudunuz o kadar az uyumaya hazırlanır, bu da hafızanız ve ertesi gün veriminiz üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.
7 – 8 arası kahvaltı zamanı!
Kahvaltı, uyandıktan sonraki bir saatlik sürede mutlaka yapılmalıdır. Kahvaltıya vakit ayırmak için erken uyanmak sana zor gelmesin. Çünkü güne erken başlamak ve bunu kahvaltıyla taçlandırmak gününü daha verimli hale getirecektir. İlk uyandığında su içmeyi ihmal etme.
Kilo almak isteyenlere genellikle yatmadan önce yemek yemesi tavsiye ediliyor. O yüzden bu durum kilo aldıran bir durumdur. Gece saatlerinde midenin yatıştığı zamanlarda yemek yemek her zaman fazla kilo alımına neden olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri