Eğer kuru fasulyelerinizi bir gece önceden ıslattıysanız ve etli bir şekilde pişirmek istiyorsanız, 25-30 dakikada kuru fasulyeleriniz afiyetle yenmeye hazır oluyor.
Kuru fasulye bir gece önce suda bekletilir ise düdüklü tencerede yaklaşık 10 dakika içerisinde pişebilir. Fakat bir gece önce suda bekletilmeyen kuru fasulye düdüklü tencerede pişme süresi 40 dakikayı bulabilir.
Son olarak bir gece önceden suda beklettiğiniz kuru fasulyeleri de tencereye ekleyin. Sonra 1-2 dakika karıştırın ve 3 su bardağı su, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı toz şekeri ekleyin, kapağını kapatıp fasulyeler yumuşayana kadar pişirin.
Severek tüketilen kuru fasulye, düdüklü tencerede 10 ile 15 dakika arasında pişirilir. Tencerede pişirim süresi ise, yaklaşık 40 dakikadır.
Islanmış kuru fasulye pişirme süresi, çeşitli marka düdüklü tencerelerin kullanma kılavuzlarında 20 ila 25 dakika olarak verilmiştir. Düdüklü tencerelerin kullanımı, benim yemek yapma yöntemimle aynıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Bir gece önceden ıslatılan fasulyelerin pişirilmeden önce haşlanması da bir diğer önemli püf noktası. Haşlama suyunun tatlı olması, haşlarken suyun üzerinde biriken köpüklerin güzelce toplanması gibi detaylar, hem lezzet açısından önemli hem de yemeğin gaz yapmasını önlüyor.
Eğer yemeğinizi tencerede yapmayacaksanız geceden ıslattığınız suyu süzdükten sonra fasulyeyi ocağa alıp su ve süt içinde kısık ateşte haşlayarak devamında yemeğinizi yapmalısınız. Yemek tencerede yapılacaksa fasulyeler önceden haşlanmadan yemek pişmez.
Eğer kuru fasulyelerinizi bir gece önceden ıslattıysanız ve etli bir şekilde pişirmek istiyorsanız, 25-30 dakikada kuru fasulyeleriniz afiyetle yenmeye hazır oluyor.
Düdüklü tencere için üzerini 1 parmak geçecek kadar su ekleyip kapağını kapatın ve buharı çıkmaya başladıktan sonra 20 dk pişirin, Normal tencere için üzerini 4 parmak geçecek kadar su ekleyip kısık ateşte fasulyeler yumuşayana kadar pişirin, Tuzunu ekleyip karıştırın ve birkaç dakika daha pişirin.
Daha sonra yıkanan kuru fasulyeleri tencereye alıp üzerini bir iki parmak aşacak kadar sıcak su, 1 çay kaşığı karbonat ve 1 su bardağı süt ilave edip karıştırdıktan sonra yarım saat bekletin. Bu süt banyosunda beklemenin ardından süzüp tekrar bol suyla yıkayın.
Sonuçta çoğumuz fasulyenin pişmeden önce ıslatılması gerektiğini öğrendik. Ama fasulyeyi ıslatmadan pişirmek aslında çok eski bir pişirme yöntemi. Yine de ıslatmadan asla pişirmem diyorsanız, ıslattığınız suya tuz koymayı ihmal etmeyin.
Kuru fasulyenizi yapmak için bir gece önceden suda bekletmeniz yumuşamasına ve daha hızlı pişmesine yardım edecektir. Normal tencerede ıslanmamış kuru fasulyeler çok zor pişer. Bu yüzden kuru fasulyenizi bir gece önceden akşam 9-10 gibi ıslatırsanız, ertesi gün yemek yapacağınız saate kadar ıslanacaktır.
Fasulyeyi bir gece önceden mutlaka ıslatmayı unutmuyorlar ve tuzun tamamen içine işlediğinden emin oluyorlar. Fasulyeler düdüklü tencerede değil büyük tencerelerde mutlaka içme suyuyla haşlanıyor. Suyun üzerinde oluşan köpükleri dikkatlice alıyorlar ve fasulyelerin hafif yumuşayana kadar pişmesine dikkat ediyorlar.
Bir gece önceden ıslatmak kuru fasulyenin daha kolay pişmesini sağlıyor. Ancak kuru fasulyeyi aynı gün içinde lezzetli şekilde pişirmenin de yolları var. Bu yöntem İspir fasulyesinde kullanılan bir yöntem.
Kuru fasulyelerinizi derin bir tencerenin içerisine aktarın. Üzerine süt ilave edin. Kısık ateşte karıştırarak ve sütün taşmamasına özen göstererek pişirmeye başlayın. Kuru fasulyeler cinsine bağlı olarak ortalama 40 dakika - 1 saat içerisinde yumuşamaya başlayacaktır.
Kuru fasulyeyi sütle ıslatın
Kuru fasulye pişirirken en büyük sıkıntı kabuklanması ve kuru fasulye tanelerinin parçalanıp dağılmasıdır. Süt işte bu derdinizi sonlandıracak ve kuru fasulyenin lezzetine lezzet katacak.
Bazen fasulyelerin dağılma riski oluşur. Çok pişirildiğinden yahut fasulyenin kalitesinden dolayı fasulyeler dağılabilir. Bu durumun önüne geçmek için ustalar, yemeği hazırlarken birkaç damla limon sıkarlar. Kuru fasulyeye sıkılan limon, fasulyenin dağılmasını önleyen bir püf noktasıdır.
Kapağı kapattıktan sonra tencereyi ocağa koyarak (varsa) düdüklü tencere düdüğü olarak bilinen aparatı dik konuma getirin. Bir süre sonra kaynamayla birlikte düdük ötmeye ve yüksek buhar vermeye başladığında düdüğü indirin ve ocağı kısın.
En çok yapılan hatalardan biri de yemek piştikten ve ocak kapandıktan sonra tencereyi ocaktan hemen almaktır. Ancak ocağı kapattığınızda tencerenin içindeki basınç ve kaynama işlemi devam eder. Düdükten çıkan hava tamamen gittiğinde yemeğinizi ocaktan alabilirsiniz.
40-45 dakika kadar bekletin.
Daha sonra tuzu ve karabiberi ekleyip düdüklünün kapağını kapatalım. Tısss sesinden sonra bir 30-40 dakika içinde pişiyor.
Kuru fasulyeyi haşladığınız suyu dökmeyin, soğuduktan sonra bitkilerinizi sulayın. Bu bitkileriniz için çok yararlı ve sağlıklıdır.
şeker, tat vermekten ziyade fasulyenin gazını alır. daha üstün tat ve doku için, fasulyeyi süt ile ıslatın.
Islatma esnasında suyun içerisine bir kaşık tuz ekleyin. Böylece lezzeti daha güzel olacaktır. Fasulyeyi düdüklü tencerede pişirecekseniz 30 dakika, tencere de pişirecekseniz 1 saat sürecektir.
Suyunu fazla koymayın çektikçe su ilave edebilirsiniz fasulyeler pişince tuzunu ayarlayın bir küp şeker koyup karıştırın iki dk kaynayınca altını kapatıp bir çay bardağı sıvı yağ döküp kapağını kapatıyoruz. Dinlenmesi için yaklaşık bir 20 dk bekleyin sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri