Dolama ve tırnak batması arasında fark var mı? Dolama ve tırnak batması arasında fark vardır ama ikisi birlikte de görülebilir. Her dolama tırnak batmasına sebep olmaz ama tırnak batması dolamaya sebep olabilir. Dolama el parmaklarında da görülebilir ancak bu tırnak batmasına sebep olacak bir neden değildir.
Her dolama durumu tırnak batmasına neden olmayabilirken, tırnak batması genellikle dolamaya sebep olur. Dolama el parmaklarında da görülebilir fakat bu durumun tırnak batmasına neden olduğunu söyleyemeyiz.
Tırnak Batması Belirtileri
Tırnağın bir veya iki yanında ağrı ve hassasiyet. Ayak tırnağınızın etrafında kızarıklık. Ayak parmağınızın tırnak çevresinde şişlik. Ayak tırnağınızın etrafındaki dokunun enfeksiyonu.
Parmakta Dolama Nasıl Geçer? Enfekte olmuş tırnağı günde 3-4 kere 20 dakika süre ile ılık suda bekletmek enfeksiyonun birkaç gün içinde geçmesini sağlar, ayrıca çay ağacı yağı mantar önleyici ve antiseptik özelliği ile dolamaya iyi gelir.
Tırnak batması sorunu olan kişiler için gerekli bakım ve tedavilere başlanmazsa tırnak etrafında enfeksiyon gelişebilir. Önlem alınmazsa yumuşak dokunun tepkisiyle damarlardan zengin olan granülasyon dokusu çevresinde oluşabilir. Bu durumda kişi ayakkabı giymekte ve yürümekte dahi zorlanabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Tırnak Batması Ne Kadar Sürede İyileşir? Batık tırnak tedavisi genellikle kendiliğinden geçmektedir. Bu süre 1 hafta kadar sürebilmektedir. Yine bunun için yapılan müdahalelerde iyileşme süreci 1 gün ila 7 gün arasında değişmektedir.
Bu uygulama tırnağın cilt kenarının üzerinde büyümesine yardımcı olur. Ayaklar günün kalan kısmında kuru tutulmalıdır. Tırnaklar batma geçene kadar kesilmemeli, uzamaları beklenmelidir. Antibiyotikli kremler, varsa enfeksiyonun geçmesine yardımcı olur.
Normal şartlar altında 10 gün ya da 2 haftalık bir antibiyotik tedavisi ve drenaj ile paronişinin tamamen tedavi edilebilmesi mümkündür. Paronişi sorunu sık sık tekrarlıyorsa, hastanın staphylococcus için bir taşıyıcı olduğu düşünülmelidir.
Enfeksiyon sonucunda oluşan ve parmak iltihabı olarak da bilinen parmakta dolama, kişiye çok ciddi ağrı ve acı hissettirebilir. Ciltte renk, tırnakta renk ve şekil değişimi, tırnağın kalkması gibi belirtilerle karakterize olan paronişi, çoğunlukla ilaçla ve gerektiğinde cerrahi yöntemlerle tedavi edilir.
Parmakta dolamaya ne iyi gelir sorusuna cilt dostu zeytinyağı ve çay ağacı yağı da cevaptır. Zeytinyağı ve çay ağacı yağını eşit miktarlarda karıştırın. Dolama olan parmağı bu karışıma sokup 15 dakika kadar bekleyin. Bu yağlar antiseptik özelliği sahiptirler ve dolamadan etkilenen bölgedeki iltihabı kuruturlar.
Ilık suda bekletme: Ilık suda bekletme, tırnak batması için etkili ve basit bir çözümdür. El ya da ayakları ılık suda beklettikten sora deri yumuşar. Ete batan kısmı çıkararak tırnağa baskıyı azaltabilirsiniz. Kekik Yağı: Kekik yağı, doğal bir antiseptik olarak kullanılabilir.
Eğer tırnak batması yapılan ev tedavisine yanıt vermezse, ağrı kötüleşirse, yürümekte veya diğer aktivitelerde zorluk çekiliyorsa doktora başvurulması gereklidir. Aynı şekilde tırnak batması evde yapılan tedavilere yanıt vermezse veya bir enfeksiyon meydana gelirse, bir cerrahi müdahale yapılması gerekebilir.
Tırnak batmasının erken evresinde ağrıya ve fonksiyon kayıplarına neden olacak faktörleri ortadan kaldırmak ve cerrahi işlemden kaçınmak gereklidir. Tırnaklar doğru kesilmeli, geniş ve konforlu ayakkabı kullanılmalı ve ılık ayak banyosu sonrası tırnağa vazelinle masaj yapılmalıdır.
Kronik dolama genellikle iki yada daha fazla parmakta görülür. Tırnak etrafındaki doku şiş, kızarık ve gergindir. Tedavi edilmezse zamanla tırnakların rengi ve şekli bozulur, tırnak kalınlaşır ve rengi koyulaşır. Apse oluşumu akut dolamaya göre daha nadir görülür.
Hafif olgular için mupirosin [Bactroban], gentamisin, basitrasin/neomisin/polimiksin B [Neosporin] gibi topikal antibiyotiklerle basit bir tedavi yeterli olabilir. Klindamisin veya sefaleksin gibi antibiyotikler de sıklıkla kullanılır; klindamisin, MRSA'nın yaygın olduğu bölgelerde daha etkilidir.
Enfeksiyon sonucunda oluşan ve parmak iltihabı olarak da bilinen parmakta dolama, kişiye çok ciddi ağrı ve acı hissettirebilir. Ciltte renk, tırnakta renk ve şekil değişimi, tırnağın kalkması gibi belirtilerle karakterize olan paronişi, çoğunlukla ilaçla ve gerektiğinde cerrahi yöntemlerle tedavi edilir.
Dolama, genellikle tırnak çekilmesi, tırnak kemirmesi veya manikür gibi küçük travmaların ardından gelişir. Özellikle tırnak çekilmesi veya manikür sırasında yaşanan küçük yaralanmalar sonucu enfeksiyon gelişebilir. Dolama, bölgede kızarıklık, şişme, hassasiyet ve ağrı gibi belirtilerle kendini gösterir.
Dolama, tırnak çevresindeki cildin enfeksiyonu olarak ortaya çıkar. Bu enfeksiyonun temel nedenleri arasında bakteri ve mantarlar yer alır. Dolamanın nedenleri: Tahriş ve yaralanma: Tırnak çevresindeki cilt, sık sık tahriş edilebilir veya yaralanabilir.
Özellikle de zeytinyağı içeren sabunları kullanırsanız, tırnak altında oluşan iltihabın da temizlenmesine yardım edebilirsiniz. Gün içinde ayaklarınızı sabunlu suyun içinde 15 dakika kadar bekletin ve ardından tırnaklarınızı temizleyin.
Parmakta takılma ve ağrı şikayeti olan hastalar bu durumun tedavisi için Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanına veya Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanına başvurabilirler.
Yaygın olarak, staphylococcus aureus denilen bakteriler enfeksiyona neden olur. Bakteriler cilde çeşitli yollarla girmektedir. Tırnak yatağı veya kütikül bölgesine travma. Travma, kazalar, tırnak ısırma veya sık manikür veya pedikürden kaynaklanabilir.
Eğer tırnak batmasına bağlı ayak parmağında iltihap varsa öncelikle tırnak batmasının önlenmesi gerekir. Asıl etken ortadan kaldırılmalıdır. Uzman kontrolünde antibiyotikli kremler ile önüne geçilebilir.
Nispeten daha hafif tırnak batması durumlarında, evde uygulanabilecek küçük tedaviler de yeterli olabilir. Ciddi vakalarda ise acil cerrahi müdahale gerekebilir.
Bitkilerin mucizevi şifalarını anlatan Saraçoğlu, 'tırnak batması' şikayeti olanlara özel bir tarif verdi. Bir miktar 'ısırgan otu''nun kaynatılarak ortaya çıkan lapanın tırnak batması olan yere sürülmesi gerektiğini söyledi.
Tırnak Batmasında Tedavi
Öncelikle tırnak batmasına bağlı enfeksiyon ve enflamasyon tedavi edilmelidir. Bunun için lokal antiseptikler ve antibiyotikli kremler kullanılır. Tırnağın büyümesinin önünde doku engel olarak bulunuyorsa bu doku çıkarılarak tırnak büyümesi rahatlatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri