Şehrin farklı noktalarında yer alan doğal alanlar, adeta Aksaray'ın kimliğini oluşturmaktadır. Tuz Gölü, Ihlara Vadisi, Peribacaları, Ziga Kaplıcaları, Narlı göl ve Hasan Dağı, en önemli doğal alanlardandır.
Tarihi kaynaklardaki adı Peristremma olan Ihlara Vadisi bitki örtüsü, kilise ve şapelleriyle; doğa, tarih, sanat ve kültür olgusunun bir araya geldiği nadir alanlardandır.
İlgili 16 soru bulundu
Aksaray deyince akla ilk gelen yerlerden biri Melendiz Irmağı boyunca uzanan Ihlara Vadisi oluyor. Muhteşem görüntüsüyle dikkat çeken bu eşsiz doğa harikası, birçok açıdan sıra dışı özelliklere sahip. Ihlara Vadisi civarında yer alan Zigana Kaplıcaları, 50 derecelik sıcak suları ile görülmeye değer…
Aksaray Ihlara Vadisi giriş ücreti 2022 yılında 70 TL'lik bir giriş ücretiyle sunuluyor ve yanında sesli rehberlik hizmeti sunuluyor. Haftanın her günü açık olarak girilebilen vadi sabah 08:30 ile akşam 19:00 saatleri arasında gezilebiliyor.
Ihlara Vadisi, Hasandağı volkanından püskürtülen lavların akarsu aşındırması sonucunda oluşan kanyon vadidir.
Ihlara Vadisi'nin doğal oluşumu, korunaklı yapısı, burayı Hıristiyan dininin önemli merkezlerinden biri haline getirmiştir. 4. yüzyıldan itibaren önemli bir manastır merkezi haline gelen Ihlara Vadisi'nde, yapıldığı döneminin resim sanatı özelliklerini barındıran pek çok kilise bulunmaktadır.
Ayrıca Kocagöl, Kartal Gölü, Öküz Gölü, Sarıgöl ve Uyuz Gölü gibi irili ufaklı göller vardır. Bu tabii göller yanında, sulama, taşkınlardan korunma amaçlı göletler de bulunmaktadır. Bunların en önemlisi Melendiz çayı (Uluırmak) üzerinde bulunan ve yüzölçümü 16.2 km² olan Mamasın baraj gölüdür.
Niğde'nin kuzeybatısında, Konya'nın doğusunda, Ankara'nın güneydoğusunda yer almaktadır. 433.055 nüfusa (2022) ve 7.659 km² yüz ölçümüne sahiptir. 2022 yılında TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 8 İlçe, 22 belediye, bu belediyelerde 157 mahalle ve ayrıca 175 köyü vardır.
Taşpınar Halısı, Güzelyurt Çömleği, Gülağaç Sele Sepeti, Aksaray Saray Helvası, Aksaray Köpük Helvası, Çiniler, Küçük Objeler ve Biblolar kendiniz için veya sevdiklerinize alabileceğiniz bu hediyelerden bazılarıdır.
1. bin yılda Kral Kiakki döneminde Şinakhatum - Şinukhtu olarak anılan Aksaray, Hellenistik dönemde Kapadokya Krallığına bağlanmış ve Garsaura olan ismi Arkhelais olmuştur. Selçuklular döneminde de II. Kılıçarslan tarafından Arkhelais olan adı Aksaray olarak değiştirilmiş ve ikinci başkent durumuna gelmiştir.
Özellikle Ihlara Vadisi ve Nora Antik Kenti şehrin gezilip görülmesi gereken önemli noktalarındandır. Aksaray'ın meşhur yöresel yemekleri ise genel olarak et ürünleri ve hamur işlerinden oluşmaktadır. aksaray nesiyle meşhur denildiğinde ise karşınıza öncelikle yörenin lezzet temsilcisi olarak "Aksaray Tava" çıkacaktır.
Aksaray denilince ilk akla gelen ürün, geleneksel Türk halı dokumacılığın en güzel örneklerinden biri olan Taşpınar halıları. Karaman koyunundan elde edilen yünlerle el yapımı hazırlanan bu halılar, yerli ve yabancı turistlerin şehirde en çok aldığı hediyelik eşyalar arasında.
Özelliklerine ve oluşum durumlarına bakıldığı zaman fark edileceği üzere, travertenler doğal oluşumlardır. Oluşum aşamasında asla insan etkisi bulunmaz. Doğada kendi kendine oluşum gösterebilir.
Peri Bacaları'nın hiçbiri insanlar tarafından yapılmamış, tamamiyle doğal bir yapı veya oluşumdur. Kapadokya'da birçok çeşit Peri Bacası görmek mümkün. 1 ile 15 metrelik büyüklüklerde bulunan Peri Bacaları eğer 1 metreden küçük veya 15 metreden büyükse bu yapı Peri Bacası olarak sayılmıyor.
Ihlara Vadisi, tektonik yükselmeler ve Hasandağı volkanının püskürmesinin ardından çöküntüye uğrayan alan üzerinde ilerleyen Melendiz Çayı'nın binlerce yılık aşındırması sonucunda oluştu.
Asansörün dış yüzü yöre taşları ile kaplanacak. Asansör yolu üzerinde bekleme bölümleri, kafe tarzında hazır yiyecek ve içeceklerin satışa sunulacağı bir bölüm yer alacak. Panoramik iki asansör 20 kişiyi taşıyabilecek. 64 metre yüksekliğindeki asansörün ara katlarında üç bakı terası olacak."
Ihlara Vadisi, Hasan Dağı (3268 m) ve Melendiz (2963 m) Dağları'nın eteklerinde kurulmuş olan Güzelyurt İlçe' sine bağlı Ihlara ve Selime Kasabaları ile Yaprakhisar ve Belisırma Köyleri' ni içine almakta ve kuzeybatı yönünde 14 km boyunca uzanmaktadır.
Melendiz Çayı'nın her iki yakası da yürüyüş için uygun, dilerseniz başladığınız noktaya da geri dönebiliyorsunuz. Eğer rotayı Belisırma Köyü'nde bitirmezseniz vadi içinden Selime'ye kadar da gidebiliyor ve yaklaşık 5 saatte vadinin tamamını yürüyebiliyorsunuz.
Peri Bacaları ve Selime Katedrali, Güzelyurt Evleri, Güvercinkayası, Zinciriye Medresesi, Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri, Aksaray Müzesi, Ziga Kaplıcaları, Aksaray Seyir Tepesi, Somuncu Baba Türbesi, Aksaray Meydan, Ihlara Vadisi, Manastır Vadisi, Hasan Dağı, Acı Göl, Tuz Gölü, Kılıçarslan Piknik Alanı, Aşıklı Höyük, ...
Aksaray yöresinde dudağa "malak" dendiğinden bu adı almıştır. Evliya Çelebi tarafından Anadolu Aslanı adı verilmiştir. Bu nedenle diğer bir ismi de Anadolu Aslanıdır.
Aksaray; Edirne, İstanbul, Ankara, Adana, İskenderun karayolu ile Samsun, Kayseri, Konya, Antalya karayolu üzerindedir. 33-35 derece doğu meridyenleri ile 38-39 derece kuzey paralelleri arasında yer alır. Doğuda Nevşehir, Güneydoğuda Niğde, Batısında Konya ve Kuzeyde Ankara ile Kuzeydoğuda Kırşehir ile çevrilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri