Diril kumaştan yapılmakta olan şalvara bazı yerlerde "Doddiri" adı da verilmektedir. a) Şalvar: Çizgili kumaştan yapılmıştır.
Dotdiri: Kısa şalvar. Kolçak: Kolun kirlenmemesi için bir aksesuar.
Aksaray ilimizin yöresel kıyafeti erkeklerde, Fes kullanılmaz ama bazı bölgelerde başa poşi dolak sarılmaktadır. Yelek önden düğmeli üzerinde köstek 4 yada 3 sıralı zinciri, şalvar bol ve ağlı ayaklarında yün çorap ayakkabı olarak ise deri ayakkabı kullanılır.kostümde bel kısmına ise dokuma kuşak verilmektedir.
Kadın giyiminde
jhagga adı verilen kamiz ve şalvar kadınlar tarafından giyilmektedir. Jhagga, dikdörgen biçiminde kesimli iki parçanın yanlarında uzunca bir yırtmaç bırakılarak dikilmesiyle yapılır ve tunik biçimlidir.
Şalvar (Zıpka) : Arka ağı ve üst kısmı bol, dizden aşağısı dar olan bir giysidir. Beline ip ya da lastik geçirilen şalvarın yan dikişleri, yırtmaç ve paça ağızları su taşı ile temizlenip süslenmektedir. Yelek :Yelekler model olarak ekseriyetle kolsuz, sıfır yaka ve önden çift düğmelidir.
İlgili 27 soru bulundu
2.2.ŞALVAR ( DERPİ ) : Basma renkli, paçaları lastiklidir.
Fakat yeni de Şırnaklıların vazgeçemediği giysi Şal-Şepik tir.Şal-Şepik,çok ince tiftik ipliğinden,Şırnak ve çevresindeki ustalarca dokunmakta ve özel bir stilde diktirilip giyilmektedir. Şal-Şepik,yelek ve şelema olmak üzere dört parçadan oluşur.
Şalvar: Atlas denilen kutnu, ipek, saten veya basmadan dikilen şalvarın ağı kısadır. Üçgen şeklinde ek bir parça olan “Ağ parçası” ile genişlik sağlanır. Bel ve paçaları uçkurla büzdürülür, boyu bilek hizasına kadardır.
Açıklama: Genelde giyilenler; Köynek, iç saya, dış saya, şalvar;elbise olarak bindallı, üç etek, dövme giyilir, üzerine salta/cepken, önlük;bele kuşak veya gümüş kemer; başa, "baş makinası", üzerine Bartın yazması, pullu, fes, Hindi örtülür.Ayağa renkli çorap ve çarık giyilir.
Geleneksel kıyafetlerine genel olarak Araplar Kandura ismini vermektedir. Beyaz renkte ve uzun formda olan bu ürün, erkek ve kadınlar için farklı tasarımlara sahiptir. Arap kıyafeti erkek kullanıcılar için daha bol kesimlerde üretilir.
Özellikle Ihlara Vadisi ve Nora Antik Kenti şehrin gezilip görülmesi gereken önemli noktalarındandır. Aksaray'ın meşhur yöresel yemekleri ise genel olarak et ürünleri ve hamur işlerinden oluşmaktadır. aksaray nesiyle meşhur denildiğinde ise karşınıza öncelikle yörenin lezzet temsilcisi olarak "Aksaray Tava" çıkacaktır.
Sıkma, Aksaray Tava, Mantarlı Bulgur Pilavı, Dolma Mantı, Dolaz, Papara, Ayva Dolması, Karıştırma, Soğan Dolması, Kapak Böreği, Şeker Pancarı Yahnisi, Bamya Çorbası, Kokina Çorbası, Arabaşı Çorbası, Sarığıburma, Çiğleme, Asker Kurabiyesi, Bulama Helvası, Gül Tatlısı, İncelek Tatlısı ve Kabak Ağdası şehrin en sevilen ...
Efelerin giydikleri elbiseler yaklaşık olarak birbirine benzer. Bunlar dizlik, işlik, camadan veya cepkendir. Bellerinde genişçe sarılmış bir kuşak, bu kuşak üzerinde çeşitli silahlarla dolu bir silahlık bulunurdu. Zeybekler kendi aralarında cesaret ve yiğitlikleriyle öne çıkanlarını efe diye anarlardı.
Cepken: İşliğin üzerine giyilen, uzun kollu, mavi veya mor çuha ya da kaşmirden, bedeni kısa, ceket görünümlü giysidir. Beden boyu göğsün hemen altında biter. Cepken kesimi vücuda tam oturacak şekilde yapılır. İç kısmı kırmızı astar ile kaplanır.
Folklorun konuları arasında yer alan geleneksel dokumalar, kıyafetler ve el sanatları ilimizin gösterişli maddi kültür ürünleridir. Giyim kuşam insanın içinde yaşadığı zamana, topluma, geleneklere ve zevklere göre biçimlenmektedir.
Tezek kelimesinin kökeni Eski Türkçeye dayanmaktadır. Eski Türkçe sözcük yapısı muğlaktır, ancak "hayvan dışkısı" anlamında kullanılan ters sözcüğü ile ilgili olabileceği belirtilmiştir. Irk Bitig ve Dîvânu Lugâti't-Türk'de kullanımı kaydedilmiştir.
Ayrıca yünlü, ipekli, pamuklu gibi çeşitli kumaşlardan yapılmaktadır (Çaylı, 2012:116). Günümüzde Orta doğuda yaygın olan şalvar adı, farsça 'sirval' sözcüğünden gelmektedir.
Genelde giyilenler sırayla; köynek, iç saya, dış saya, şalvar, elbise olarak bindallı, üç etek, dövme giyilir. Üzerine salta cepken, önlük, bele kuşak veya gümüş kemer, başa Bartın yazması, pullu, fes, Hindi adlı ince örtü örtülür.
Şırnak'ta kadınların rengarenk giydiği elbiseye Kiras u Fistan, erkeklerin giydiği şalvar, kuşak ve yelekten oluşan kıyafete ise Şal u Şepik deniliyor. Erkeklerin yöresel kıyafetleri genellikle 3 parçadan oluşuyor.
Ad. Kürt yöresel kiyafeti; orijinali koyunun sırt yününden ince iplikle dokunmuş olan şalvar ve cepkenden oluşur.
Şal u Şepik ve Kiras-Fistan olarak adlandırılan bu yöresel kıyafetler için iç piyasadaki kumaşlar kullanıldığı gibi Irak, İran ve Dubai'den getirtilen kumaşlar da kullanılıyor. Kumaş ve dikimiyle beraber bir yöresel kıyafetin fiyatı 180 TL ile 600 TL arasında değişiyor.
---Şalvar sünnet değildir, sünnetteki ölçülere uyan uygun bir örtünme şeklidir. Hem kadınlar için hem erkekler için. Cübbe sünnet değildir, osmanlı dönemi müslümanlarının şehir kıyafetidir.
Osmanlı'da kadın erkek giyiminin önemli bir unsuru olan şalvar, İran menşeli olup İslam medeniyetinin hâkim olduğu bölgede ilk asırlardan beri yaygın olarak kullanılmıştır.
Yeni ve yeşil şalvar evlenmeye işaretle yorumlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri