Akünüzü şarj ederken kutup başları takılıysa, şarj aletinin verdiği elektrik tüm aracı dolaşacağı için araba sizin doldurma aletinize direnç oluşturacak ve voltajı düşürecektir. Yeterli olmayan voltaj da ya akünüzü doldurmayacak ya da şarj süresini uzatacaktır...
Araç çalışırken akü devamlı sarj olur ve böylece beklenmedik anda bitme ihtimali azalır. Ancak bazı durumlarda akü daha kolay deşarj olur, yani boşalmaya başlar.
Akünün Görevleri
Akü kapasitesi sınırlı olduğu için sürekli şarj edilmesi gerekir.
Rölanti doğru düzgün bir şarj yapamayacaktır.
Şarj cihazı aküye bağlanırken kapalı konumda olmalıdır. Şarj cihazının pozitif kablosu akünün pozitif kutbuna, negatif kablosu da akünün negatif kutbuna gelecek şekilde bağlanmalıdır. Kutup başlarının gevşek bırakılmamasına dikkat edilmelidir.
İlgili 25 soru bulundu
Eğer akünüzün ömrü bitmediyse ve sadece enerjisi bittiyse akü takviye işleminden söz edilebilir. Araçtan araca akü şarj etmesini biliyorsanız bu işlem oldukça kolay olacaktır.
Boşalmış yada boşa yakın bir akünün sökülerek harici şarj cihazına bağlanması ve kapasitesinin en fazla %10 oranında şarjla 12 saatte doldurulması gerekir. Örneğin 60 Ah bir aküyü 5 Amper ile 12 saatte doldurmanız gerekir. Aracın dinamosunun şarj kapasitesi çok yüksektir.
Bunu engellemek için en az haftada bir kez araç çalıştırılmalı ve 15-20 dakika çalışır vaziyette tutulmalı.
Kırmızı ucu artı kutbuna ve siyah ucu eksi kutbuna takın. Voltmetre 12,65 volt ile 12,77 volt arasında bir değer okursa, pil tamamen şarj olmuştur. Tam şarjdan daha az bir şey, bir yanıt aramaya devam etmeniz gerektiği anlamına gelir. Bir araba aküsünün şarj tutmamasının önemli bir nedeni yaştır.
Uzun bir sürenin ardından ilk kez çalıştırılan aracın aküsünde şarj sıkıntısının oluşmasını önlemek adına araç 20-30 dakika boyunca rölantide çalışır vaziyette bırakılmalıdır. Böylece akünün yeniden şarj olması sağlanır.
Akü Aşırı Şarj Edebilir
Alternatöre, voltaj regülatörüne ve aküye yapılan tüm bağlantıların temiz, sıkı ve iyi durumda olduğundan emin olun. Bataryanızı kontrol edin veya bir oto elektrikçide test ettirin. Ömrünü doldurmuş bir akü hücresi, alternatörün iyi akü hücrelerinin aşırı şarj olmasına neden olur.
Akünün şarj seviyesi mutlaka kontrol edilmelidir. Yeterince şarj edilmeyen ve uzun süre boyunca deşarj durumunda kalan akülerde sülfatlaşma ortaya çıkar. Bu da akünün ömrünü kısaltan önemli bir unsurdur. Aküye verilen şarj sırasındaki akım akü kapasitesinin 1/10'u kadar olmalıdır.
Akü takviye kablosunun kırmızı ucunu boşalmış olan akünün + kutpuna diğer ucunu dolu olana akünün + kutpuna bağlanır. Sonra akü takviye kablosunun siyah ucu dolu ve boş olan akülerin – kutup başına bağlanır. Aküsü boş olan araç çalıştıktan sonra önce – akü kutup başlarını sonra ise + lar sökülür.
Araç akülerinin düzenli olarak kontrolleri yapılmalıdır. Akü, seyir halindeyken bile bitebilir ve bu durumda da yolda kalmak kaçınılmaz olur.
Dolayısıyla akü bitince enerji de olmaz. Bunu size gösteren iki temel belirti vardır: Marşa bastığınızda araç çalışmaz. Ekran ışıkları yanmaz ya da çok soluk görünür.
Akü arızaları, zaman veya kullanım kaynaklı olabilir. Araçta elektrik kaçağı olması, akünün araca uygun olmaması, sık aralıklarla motorun çalıştırılması ve araca ilave donanımlar eklenmesi, kullanım kaynaklı akü arızalarına sebep olur.
Düzenli araç bakımı yapılmış akülerin ortalama ömrü 4-5 senedir. Tabi, arızalanma ve bozulma durumlarında yetkili servis elemanı aküyü değiştirmeyi uygun görürse bu süre daha farklı olacaktır.
Aküyü şarjdan söktükten sonra 1 gün bekleyin,voltmetre ile ölçün 12,60 Volt veya üzeri değer okursanız akü tam doludur. Başka bir pratik yöntemde şudur; şarj cihazı üzerinde ampermetre varsa akünün şarj olduğu akıma bakın. Eğer bu akımın değeri akünün kapasitesinin %3'ün den az ise o akü dolmuştur.
Akü ömrü ne kadar sorusunun yanıtı; kullandığınız araca, otomobilinizi kullanma sıklığınıza ve akünün tipine göre değişiklik gösterebilir. Eğer standart bir otomobil kullanıcısıysanız ve aracınızı günde ortalama 2 kez, sabahları ve akşamları kullanıyorsanız, akünüzün 4 ila 6 yıl boyunca dayanması mümkündür.
Araba kaç gün çalışmazsa akü biter? sorusunu da bu dönemler içerisinde inceleyebiliriz. Yeni bir akü söz konusu ise 1-2 aylık çalışmama durumlarında bile olumsuz bir durum olmayabilir ancak diğer türlü soğuk havalarda 2-3 gün aralıklarla aracın sabit de olsa çalıştırılması tavsiye edilir.
Arabanın elektronik aksamının motor kapalıyken çalıştırılması ile ortaya çıkan akü bitmesi ve akünün kendini şarj edememesi halinde araba vurdurularak çalıştırılabilmektedir.
Yüksek süratte, gündüz (farlar ve diğer donanımlar kapalı) vaziyette giderseniz akü de yeni ve tam doluysa tahminen 60-70 km gidersiniz. Düşük süratte en fazla 25-30 km gidilebilir sanırım.
Şarj voltaj değeri 13.8 volt ile 14.2 volt değerleri arasında olmalıdır. Örneğin 80 Ah kapasiteli bir akünün voltajı ölçüldüğünde 11.85 volt görülüyor ise akünün 4,5 Amper akım çekecek şekilde en az 14 saat şarja bağlanması gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri