Genetik etkiler, yaş, metabolik hastalıklar, vücut bileşimi (yağ ve kas düzeyleri ), ateşli hastalıklar, hamilelik, uzun ve sık aralıklarla diyette olmak, stres gibi durumlar bazal metabolizma hızını etkilemektedir. Yaş: Yaşın ilerlemesiyle BMH yavaşlamaktadır, gençlerde yüksek iken, yaş ilerledikçe azalır.
3. Öğün Azaltmak Çözüm Değil. Kilo vermek veya kilo almamak için günde sadece bir öğün yemek de metabolizmayı yavaşlatır. Bu durum metabolizmayla ilgili hormon olan insülinin etkisinden dolayı olur.
Metabolizma hızının düşük olması, fazla yemek yenmemesine ya da diyet yapılmasına rağmen kilo vermeyi engelleyebilir, hatta kilo bile aldırabilir. Normalden az yemenize rağmen kilo artışınız var ise metabolizma hızınızı ölçtürmek de yapılması gerekenler listesinde yer almalıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Günlük beslenme içinde alınan kalori enerjiye dönüştürülmektedir. Bu durumu da metabolizma sağlar. Eğer çok yavaş çalışırsa alınan kaloriler vücutta kalır. Böylece kilo alımı başlar.
Metabolizma hızı, kilo dengesinin en büyük belirleyicisidir. Hızlı çalışan sistem, yiyecekleri depo etmeyerek enerji olarak kullanır. Yavaş çalışma şekli ise yiyeceklerin depolanması dolayısı ile kilo oranında bir artış görülmesine katkı sağlar.
Hipotiroidi, tiroid bezinin vücut için yeterli miktarda tiroid hormonu üretemediği bir sağlık sorunudur. Tiroid hormonları metabolizmayı veya vücudun enerjiyi kullanma şeklini düzenler. Tiroid bezinin az çalışması sonucunda tiroid hormon seviyeleri düşerse vücut fonksiyonlarının çoğu yavaşlar.
Birçok insan için metabolizma 40 yaşından sonra yavaşlamaya başlıyor. Ayrıca, genetik faktörlerin de metabolizma hızı üzerinde rol oynadığı biliniyor.
Günde 2 öğün beslenmek aç kalmak anlamına geldiğinden metabolizmanızın yavaşlamasına sebep olur. Vücudunuzu odun sobası gibi düşünün. Öğünlerinizi atlarsanız metabolizmanız kendini yavaşlatır.
Kanın damardan alınma şekli, metabolizma testini yapacak kişinin dikkat etmesi gereken noktalardandır. Kan damardan alınırken iğne ucu geniş bir enjektör kullanılmalı, kanı tüpe çekerken fazla kuvvet uygulanmamalıdır. Kan alındıktan sonra 1 saat içerisinde laboratuvara ulaştırılmalıdır.
Buna göre, kişiler yapım olaylarını artıracak şekilde kas kütlesini artırmaya veya dengeli, sağlıklı yemeye başlarsa, anabolizma artacak şekilde metabolizma hızlanır. Aksi şekilde, günlük hareket miktarı azalan, yetersiz beslenen kişilerde yıkım olayları daha hâkim olduğundan metabolizma yavaşlar.
Uzun Süren Açlık Metabolizmayı Yavaşlatır!
Dolayısıyla kilo vereceğim diye gün boyu yemek yememek kilo vermeye yardımcı olmanın yanında kilo almaya neden olur. Bunun tersi olarak da yeterli karbonhidrat, protein ve yağ alınan beslenme düzenleri metabolizmanın düzenli çalışmasında etkili olur.” Diye konuştu.
Metabolizma hızının normal değerleri cinsiyet ve yaşa göre değişir. 20-40 yaş aralığındaki kadınların ideal bazal metabolizma hızı 1000 ile 1400 arasındadır. Erkeklerde ise bu değerler 1200 - 1600 arasında olmalıdır. 40 yaş ve üzerindeki kişilerde metabolizma hızı yavaşlamaya başlar.
İndirekt kalorimetre testi solunum sırasında açığa çıkan gazların değişim mekanizmasına göre hareket eder. Buna göre bir kişinin bazal metabolizma hızı yemek yenilmesinin üzerinden en az 12 saat geçtikten sonra ve kişi dinlenme halindeyken takılan bir maske yardımıyla tükettiği oksijen miktarına bakılarak ölçülebilir.
Ancak düzenli su tüketilmesi metabolizmayı hızlandırmaktadır. “0” kalori olan suyu düzenli tüketmek az yemek yemeyi beraberinde getirebilmektedir. Sabah kalkınca ve akşam yatmadan su içmek tokluk hissi yaratmakta ve dolaylı olarak kilo verilmesine yardımcı olabilmektedir.
Kilo vermeyi engelleyen hormonlardan birisi ghrelin hormonudur. Bu hormon mideden salgılanır ve kan yoluyla beyne ulaşıp yemek yeme isteğini artırır.
Hormonlar vücut fonksiyonlarının düzgün çalışması için gereklidir. Bu hormonlardan biri olan leptin, vücut ağırlığının düzenlenmesinde rol oynayan yağ hücreleri tarafından üretilen bir peptit hormonudur. Aynı zamanda “tokluk hormonu” olarak da adlandırılır. Leptin hormonu iştahı azaltır ve açlığı düzenler.
Koyu kahve: Kahve içeriğindeki kafein sayesinde metabolizmanın hızlanmasına ve yağ yakımına yardımcı oluyor. Özellikle egzersizden 15-20 dakika önce içilen şekersiz bir kahve egzersiz sırasında metabolizma hızını da arttırarak, yağ yakımını sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri