Dolayısıyla akü bitince enerji de olmaz. Bunu size gösteren iki temel belirti vardır: Marşa bastığınızda araç çalışmaz. Ekran ışıkları yanmaz ya da çok soluk görünür.
Akü ile ilgili en merak edilen sorulardan bir diğerinin ise “Akü biterse ne olur?” olduğunu biliyoruz. Akü bitince aracınızın marş motorunu ateşleyemez, yani aracınızı çalıştıramazsınız. Buna ek olarak aracınızın diğer elektronik aksamları da çalışmaz duruma gelir.
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
Araçlardaki her türlü elektrik ihtiyacını karşılamasından ötürü farların, radyonun açık unutulması, iç aydınlatmanın açık bırakılması akünün bitmesine sebep olabilir.
Aracın bir nevi kalbi olan aküler, aracın çalışmasını sağlıyor. Akü, aracın çalışması için kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürüyor. Bu reaksiyon da arabanın harekete geçmesini mümkün hale getiriyor. Dolayısıyla aküsü bitmiş bir aracın çalışması da mümkün olmuyor.
İlgili 25 soru bulundu
Aküsü bitmiş bir aracın çalıştırılmasından ilk kullanılacak yöntem akü bağlantı kablosu ile çalıştırma yapmak olmaktadır. Aküsü bitmiş bir aracın çalıştırılmasından en son yöntem olarak vurdurularak çalıştırma uygulanabilmektedir. Takviye kablosu ile şarj ederek aküsü bitmiş aracı çalıştırmak gerekmektedir.
Akü ömrü ne kadar sorusunun yanıtı; kullandığınız araca, otomobilinizi kullanma sıklığınıza ve akünün tipine göre değişiklik gösterebilir. Eğer standart bir otomobil kullanıcısıysanız ve aracınızı günde ortalama 2 kez, sabahları ve akşamları kullanıyorsanız, akünüzün 4 ila 6 yıl boyunca dayanması mümkündür.
Normal farlar açık kaldığı zaman aküde zayıfsa geçmiş olsun.. parkları açık bırakırsan normal farlara göre daha az elektrik çeker ama Ondada durduğu süreye göre akü bitebilir.. Bazen tavan lambasi bİle hatta alarm bİle bİtİrebİlİr akÜyÜ.
Kontağı kapattıktan sonra farları kapatıp tekrar parkları açarsanız parklar, farlar gösterge ışıkları yanar.
Akünün bitiş nedeni araç içi elektronik uygulamaların açık kalması, farların açık bırakılması, araç içerisindeki elektrik tesisatında arıza olması, aracın aküyü şarj etmemesi, araçta kaçak akım olması, eksik şarjlı bir akünün araca monte edilmesi gibi faktörlere dayanabilir.
Eğer akünüzün ömrü bitmediyse ve sadece enerjisi bittiyse akü takviye işleminden söz edilebilir. Araçtan araca akü şarj etmesini biliyorsanız bu işlem oldukça kolay olacaktır.
Voltajı azalan akü değilde araç şarj etmiyorsa bir çok değişik arıza vermeye başlar.Airbag,abs,motor gibi arıza ışıklarını yakar.
Arabalar sürülmek için tasarlanmıştır, aylarca boşta oturmak için değil. Kullanılmadığında motor sıvıları bozulmaya başlar, yağlanmayan parçalar aşınmaya başlar ve daha da kötüsü hayvanlar içeri girerek ulaşabildikleri her şeyi çiğneyebilirler.
Bu nedenle de kullanım yerine göre akü seçmek önemlidir. Akü ömrü için beklenti ya da kaç yılda bir akü değiştirmeli sorunun yanıtı şöyle verilebilir: Binek araçlarda ortalama 4-5 yıl. Ticari araçlarda ie 2-4 yıl.
Akünün bitmesi aracınıza zarar verir mi sorusunun yanıtını şu şekilde verebiliriz: Aküsü biten araç çalışmayacaktır, çalışması için zorlamanız hâlinde ise motora zarar verebileceğiniz için aracınızın aküsü bitmişse PratikAraba ekibimize başvurmanızı tavsiye ederiz.
Çalışmayan Arabanın Aküsü Kaç Günde Biter;
Diyelim aracınız çalışmıyor iken 1 ah kullanıyorsa 60 amper akü 60/1=60 saatte akünüz bitecektir. Akünüz bir kaç günde bitiyorsa akünüz ömrü bitmek üzere olduğunu işaret eder, akü değişimi yapmalısınız.
Hocam Kontaksız Bağlanırsa Akü Bitmez. Açık unutursanız Biter Eğer Kapatırsanız Bitmez.
Gece sürüşlerinde sürücü çok daha erken yorulur, bu nedenle daha sık mola vermesi gerekebilir. Gece sürüşü sırasında kısa farlar yerine uzun farlarla gidilmesi gerekir.
Akünde sıkıntı yoksa sigortaları kontrol et. Sigortaya bak, akü voltajını ölçtür,Sadece farlar yanmıyorsa farda bir sorun olabilir. Sigortaya bak, akü voltajını ölçtür,Sadece farlar yanmıyorsa farda bir sorun olabilir. Ampulleri patlamış olabilir en basit olarak onları kontrol edin.
Uzun farlar, kısa farların yetersiz olduğu karanlık noktalarda, yine karanlık bölgelerdeki viraj içerisini aydınlatmak için kullanılır. Bununla beraber ileri görüşün çok az olduğu hava şartlarında görüşü artırmak üzere de kullanılabilir.
Yanılmıyorsan avrupada zorunlu hale getirildi geçen sene bu led farlar. Yani bir apaçilik , görgüsüzlük durumu yok ortada :) Orjinal Gündüz led farları arabayı çalıştırdığınız anda kısalar kapalı iken tam güçte yanar. Gece olup kısaları açtığınız anda ledlerin gücü yarıya düşer böylece gece de yanar ve göz almaz.
Arabanızın genellikle sol tarafında bir far açma paleti bulunur. Kısa farlar, uzun farlar, sis lambaları, araç içi aydınlatmanın bulunduğu bu alanda farları açınız. Uzun farlar sinyal kolunu ileri doğru ittiğinizde otomatik açılır ve sürekli olarak öyle kalır.
Yeni model araçlardaki ses sistemleri kontağa bağlı olduğu için kontak kapandığında kendini kapatır. Yolculuk yaparken müzik dinlediniz ve aracı kapattığınızda otomatik olarak radyonuz kapanmadı. Oto teyp çok az güç tüketmesine rağmen araç kapalıyken uzun süre teyp açık kaldığında aküyü bitirebilir.
Akü bitmesi konusunu öncelikle kullanım ömrü anlamında ele alabiliriz. Akülerin raf ömürleri çok uzun sürelidir. Ancak bunlarda da 6 ay gibi belirli aralıklarla şarj gibi işlemlerin yapılması gerekebilir. Araçta kullanılmaya başlayan akülerde ise kullanım ömrünün 4-5 yıl gibi bir süre olduğunu söyleyebiliriz.
Kış aylarında arka cam, ayna rezistanslarının çalışması, kalorifer ve silecek gibi sistemlerin daha sık kullanılması nedeniyle aküye daha çok yük biner. Bunun yanında tıkalı trafikte motor devri düşük kaldığı için şarj dinamosu aküyü sağlıklı bir biçimde şarj edemez. Akünüz bittiğinde paniğe kapılmayın!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri