Akü bittiğinde aracınızı tekrar çalıştırmak için en pratik ve sağlıklı yol, bir başka araçtan akü takviyesi yapmak olacaktır. Akü takviyesi yapmak için bir akü takviye kablosuna yani bir aktarma kablosuna sahip olmanız gerekir.
Boşalmış bir aküyü şarj etmek için bir çift akü takviye kablosuna ve aküsü dolu, çalışır durumda bir diğer arabaya ihtiyacın olacak. Ardından aküleri takviye kablosuyla birbirine bağlamalı ve boşalan aküyü, işlevsel aküden enerji aktararak şarj etmelisin.
Vurdurma, aracınızın aküsü bittiğinde ve ya marş dinamosu arızalandığında aracınızı çalıştırmanın yollarından biridir. Araç ikinci vitese atılır ve ayak debriyajda basılı tutulur, kontak açık konumdadır. Araç itilerek hızlandırılır ve bu esnada ayak debriyajdan çekilerek motora ilk hareket verilir.
Boşalan bir akü elektrik enerjisi üretemediği için tekrar doldurulması gerekir.
Akü bittiğinde ne olur? Akü bittiğinde aracınızı çalıştıramazsınız. Ya da trafikte ışıkta bekliyorsanız, aracınızı hareket ettiremezsiniz. Bu da aracınıza elektrik gitmediğini gösterir.
İlgili 44 soru bulundu
Rölantide çalışır durumda olan araç çalışmayan araca yaklaştırılır. Akü takviye kablosunun kırmızı ucunu boşalmış olan akünün + kutpuna diğer ucunu dolu olana akünün + kutpuna bağlanır. Sonra akü takviye kablosunun siyah ucu dolu ve boş olan akülerin – kutup başına bağlanır.
Aracın farlarının parlaklığı gitgide azalır ve daha sönük görünmeye başlar. Belirli bir süre sonunda aracın kontağı çevrilse dahi araçtan bir reaksiyon gelmez. Marşa basıldığı zamanlarda cızırtı şeklinde sesler gelir. Aracın motor bölümüne elektrik akışı sağlanmadığı için aracın çalışması mümkün olmaz.
Eğer akünüzün ömrü bitmediyse ve sadece enerjisi bittiyse akü takviye işleminden söz edilebilir. Araçtan araca akü şarj etmesini biliyorsanız bu işlem oldukça kolay olacaktır.
Özellikle kış aylarında soğuk havanın etkisinden dolayı bazen araba aküleri marş basmayabilir. Bundan dolayı aküleri şarja bırakmak gerekir. Bu işlem evde adaptör yardımı ile şarj (charge) edilebilir.
Sağlıklı bir akü 1-2 hafta içinde biter. Çünkü araç çalışmasa bile aküde gerilimler oluşur, etkileşime girer.
Akü bittiğinde en sık kullanılan yöntemlerin başında akü takviyesi gelmektedir. Aküsü biten bir araca akü takviyesi yapılabilmektedir. Bunun için, çalışan başka bir aracın olması yeterli olacaktır. Çalışan araçtan elektrik alarak, kendi aracınızın aküsünü şarj ettirebilirsiniz.
Akünün bitiş nedeni araç içi elektronik uygulamaların açık kalması, farların açık bırakılması, araç içerisindeki elektrik tesisatında arıza olması, aracın aküyü şarj etmemesi, araçta kaçak akım olması, eksik şarjlı bir akünün araca monte edilmesi gibi faktörlere dayanabilir.
Boşalmış yada boşa yakın bir akünün sökülerek harici şarj cihazına bağlanması ve kapasitesinin en fazla %10 oranında şarjla 12 saatte doldurulması gerekir. Örneğin 60 Ah bir aküyü 5 Amper ile 12 saatte doldurmanız gerekir. Aracın dinamosunun şarj kapasitesi çok yüksektir.
Aküsü bitmiş bir aracın çalıştırılmasından ilk kullanılacak yöntem akü bağlantı kablosu ile çalıştırma yapmak olmaktadır. Aküsü bitmiş bir aracın çalıştırılmasından en son yöntem olarak vurdurularak çalıştırma uygulanabilmektedir. Takviye kablosu ile şarj ederek aküsü bitmiş aracı çalıştırmak gerekmektedir.
Otomobil kullanılırken akü sürekli şarj olmaktadır ve bu durum ile araç yolda kalmamaktadır. Araç rölantideyken de akü şarj olur. Tamamen boşalan bir akünün şarj olması için ise akü takviyesi yada akü dolumu işlemi yapılması gerekecektir.
Akü ömrü ne kadar sorusunun yanıtı; kullandığınız araca, otomobilinizi kullanma sıklığınıza ve akünün tipine göre değişiklik gösterebilir. Eğer standart bir otomobil kullanıcısıysanız ve aracınızı günde ortalama 2 kez, sabahları ve akşamları kullanıyorsanız, akünüzün 4 ila 6 yıl boyunca dayanması mümkündür.
Akü bittiğinde aracınızı tekrar çalıştırmak için en pratik ve sağlıklı yol, bir başka araçtan akü takviyesi yapmak olacaktır. Akü takviyesi yapmak için bir akü takviye kablosuna yani bir aktarma kablosuna sahip olmanız gerekir.
Yüksek süratte, gündüz (farlar ve diğer donanımlar kapalı) vaziyette giderseniz akü de yeni ve tam doluysa tahminen 60-70 km gidersiniz. Düşük süratte en fazla 25-30 km gidilebilir sanırım.
Normalde alternatör 14.4V gerilimle şarj eder aküyü, araç içi elektrik donanımı da buna göre dizayn edilir. Elinizdeki şarj aleti de 14.4V çıkışlı ise herhangi bir zarar vermez. Otomobil üreticilerinin talimatına göre akü şarj edilmeden önce aracın elektrik şebekesinden ayrılmalıdır.
Ortam Sıcaklığının Akü Ömrüne Etkisi
0 ve -10 derecede akünün ömrü 2-3 aydır. 10 ve 25 derecede akünün ömrü 6-8 ay kadar olur. 23 ve 35 derecede akünün ömrü 3-4 ay kadar olur. 35 ve 45 derecede akünün ömrü 2 ay kadardır.
Bunu engellemek için en az haftada bir kez araç çalıştırılmalı ve 15-20 dakika çalışır vaziyette tutulmalı.
Aracın çalıştırılacağı zaman ise bu enerjiyi diğer parçalara iletir. Bu sayede araç hareket eder ve klima gibi sistemler aktif olarak kullanılır. Fakat kullanım sıklığı ya da arıza durumuna bağlı olarak akünün ömrü zamanla biter.
Akümülatör, bir enerji ünitesidir. Dolayısıyla akü bitince enerji de olmaz. Bunu size gösteren iki temel belirti vardır: Marşa bastığınızda araç çalışmaz.
Çözüm: Akü sıcaklığı izin verilen şarj sıcaklığı aralığına (0–45 °C) dönene kadar bekleyin. Yardım: Aküyü şarj cihazına doğru biçimde yerleştirin. Yardım: Akü kontaklarını ve şarj kontaklarını temizleyin; örneğin aküyü birkaç kez takıp çıkararak. Yardım: Aküyü değiştirin.
Aracınız ihtiyacı olan elektriği, aküde bulunan elektrikten harcıyor demektir. Kırmızı akü lambası yandığında, sıkıntıya girmemek için aracınızı stop etmeden, en yakın elektrikçiye gitmeniz gerekir. Stop ettiğinizde, akünüzde gerekli enerji kalmayacağı için tekrar çalıştırmanız, mümkün olmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri