Birden çok değer alabilen özelliktir. Sayılabilen değişkendir ya da başka bir deyişle büyüklüğü sayı ile ifade edilebilen değişkendir. Sayılamaz, sayıyla ifade edilemezler.
Bağımlı değişken kimi zaman yanıt veren değişkendir. Bir öğrencinin uyku saatinin test sonuçlarını nasıl etkilediğini belirlemek için yapılan bir araştırmada, bağımlı değişken test puanlarıyken bağımsız değişken ise uyku süresidir. Bağımlı değişken örneklerinden bir diğeri ise, kafein örneğidir.
Bağımlı değişkenler, bağımsız değişkenlere tepki olarak değiştiği gözlenen değişkenlerdir. Bağımsız değişkenler ise bağımlı değişkenlerde bir değişime neden olmak için bilinçli veya kasti bir şekilde manipüle edilen değişkenlerdir.
Bağımsız değişken; İnsan kontrolü altında yaşanması söz konusu durumda olan değişkenliktir. Bağımlı değişken; İnsan kontrolü altında yaşanması söz konusu olan değişkenlikten etkilenen ve buna bağlı şekilde değişen değişkenlik olarak tabir edilir.
Bağımsız değişken bizim değiştirdiğimiz değişkendir. Bağımlı değişken ise bizim değiştirdiğimiz değişkenden etkilenen, bağımsız değişkene bağlı olarak değişen değişkendir. Kontrollü ve sabit tutulan değişken ise kontrolümüzde kalan, miktarı değişmeyen değişkenlerdir.
İlgili 16 soru bulundu
Bağımlı değişken araştırmacının manipüle etmediği, bağımsız değişkene bağlı olarak ortaya çıkan ve araştırmanın sonucu durumunda olan değişkendir. Bağımsız değişken ise, araştırmacının manipüle ettiği, ilgisini yoğunlaştırdığı nicel ya da nitel olabilen değişkendir (Büyüköztürk, 2003).
Bir bağımsız değişken, bir deneyde değiştirilen miktarı temsil eden bir değişkendir. Genelde, bir denklemdeki bağımsız değişkeni temsil etmek için x değişkeni kullanılır.
Örneğin, öğrenci başarısızlığı üzerine yapılan bir araştırmada öğrenci başarısı" (başarı ve başarısızlık ya da düzeyleri olarak) bağımlı değişkendir;nedeni ve niçini bilinmek istenen değişkendir.Bağımlı değişken, genellikle "Y" harfi ile gösterilir.
Bağımlı Değişken: Bizim değiştirdiğimiz,bağımsız değişkene göre bağlı olarak değişen değişkene bağımlı değişken deriz. Bağımsız Değişken: Bağımsız değişken bizim değiştirdiğimiz değişkendir. Bağımlı değişken ise bizim değiştirdiğimiz değişkenden etkileniir.
Bağımsız değişken olası neden, bağımlı değişken ise olası sonuçtur.
Cinsiyet ise araştırmacının değiştiremediği, sadece seçtiği bir değişken olduğu için bu da seçilmiş bağımsız değişken olarak tanımlanır.
Yani ampuldeki parlaklığın değişimi pil sayısına göre değişmektedir. Bu da bağımlı değişkenlik anlamına gelir. Ancak pil sayısının sabit tutarak ampulü değiştirirsek bu da bağımsız değişken olarak karşımıza çıkıyor.
İki veya daha fazla değişken arasında herhangi bir ilişkinin olup olmadığını, bir ilişki varsa bunun derecesini belirlerken değişkenlerden biri bağımısız diğeri bağımlı ise bu ilişkiyi regrasyon belirler. X ve Y değeri arasındaki ilişkiyi en iyi gösteren hattı temsil eden denkleme de REGRASYON DENKLEMİ denir.
Bağımlı değişken, bağımsız değişkenden etkilenip etkilenmediği araştırmacı tarafından ölçülen değişkendir. ise “sonuç” değişkenidir. Temel araştırmalarda insanlar sadece entelektüel bir merakla (sadece bilmek için) insanların neden belirli bir biçimde davrandıklarını araştırırlar.
Sürekli Değişken: Ölçülebilen ve tartılabilen değerleri içeren değişkenlerdir. Örneğin, uzunluk, ağırlık, yaş, alan, güç, zeka düzeyi, sıcaklık, basınç, hız…
Deneyimizde, bitkilerin büyümesini artırmak için farklı miktarlarda gübre kullanacağız. Bu deneyde, bağımsız değişken gübre miktarıdır. Bağımlı değişken ise bitkilerin büyüme hızıdır. Kontrol edilen değişkenler ise aynı tür bitki, aynı çevre koşulları (ışık, sıcaklık, nem vb.), aynı toprak tipi ve büyüme süresidir.
Sabit, önceden tanımlanmış bir değer içeren adlandırılmış bir veri öğesidir; değişken, program yürütme sırasında değeri değişebilen adlandırılmış bir veri öğesidir. Değişkenler genel ya da yerel olabilir.
Bağımsız değişken, deney sürecinde değiştirilen, kontrol edilebilen madde miktarıdır. Sabit tutulan değişken, deney süresince değişiklik göstermeyip, deney adına uygun koşulları sağlayan değişkenlerdir.
- Kontrollü yani, sabit tutulan değerdir. - Diğer değerlerin değiştirilebilmesi için kontrollü değişkenin hep sabit kalması gereklidir. - Bir deneyde birden çok kontrollü değişken olabilir. Örneğin, bir bitkinin gelişiminin farklı derecelerde ölçüyorsak, burada basınç ve bitki türü kontrollü değişken olacaktır.
Süreksiz Değişkenler: Sadece sınırlı sayıda değer alır. Ör. Cinsiyet, medeni durum, vs. Sürekli Değişkenler: İki ölçüm arasında sonsuz sayıda değer alabilirler.
Cinsiyet, medeni durum, göz rengi, kan grubu, meslek vb. değişkenler nitel değişkenlerdir. Birimlerin ölçüm ve tartım sonucu değerleri saptanan sayısal özelliklerini belirten değişkenlerdir. Boy uzunluğu, yaş, ağırlık, aylık gelir, hava sıcaklığı, kandaki kolesterol seviyesi vb. değişkenler nicel değişkenlerdir.
Bağımsız değişken; herhangi bir insan kontrolü altında yaşamakta olan bir değişkenlik durumu olmaktadır. Bu konuda da bağımlı değişkenler ile beraber herhangi bir durumun da insan kontrolü altında olacak şekilde değiştiği düşünülmektedir.
Bir olayı ya da sonucu açıklayan açıklayıcı değişkenler, bağımlı değişkenin değerini tahmin etmek için kullanılan tahmin değişkenleri ve bir regresyon denkleminin sağında kullanılan değişkenler; bağımsız değişkenlere örnek olarak gösterilebilir.
Bağımlı değişken;Bağımsız değişken tarafından etkilenen,bağımsız değişkene bağlı olarak değişen değişkendir. Açıklanan değişken,yanıt değişken,sonuç değişken gibi isimlerle de kullanılır. Bağımsız değişken;Bağımlı değişkeni etkilediği düşünülen değişkendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri