- Yönetim kurulu başkanı, seçilen yöneticilerin üst düzey stratejik kurumsal kararlar alma faaliyetlerini denetler. İcra kurulu başkanı, CEO, şirketi günlük olarak yönetmek için yönetim kurulu tarafından işe alınan profesyonel bir yöneticidir.
İcra kurulu başkanı veya yürütme kurulu başkanı ya da İngilizceden çevirisi ile yönetim ofisleri şefi (İngilizce: Chief Executive Officer, CEO), bir şirket, örgüt ya da acentenin en üst dereceli yöneticisidir.
Türkiye'de CEO unvanı çoğunlukla genel müdür ile eş anlamlı olarak kullanılsa da çok uluslu şirketlerde CEO, günlük yönetimi aktif olarak yürüten genel müdürden bir adım ötede, şirketin stratejisini, yatırımlarını ve icraatlarını yöneten en üst düzey yönetici olarak karşımıza çıkıyor.
Yönetim kurulu başkanı, bir şirkette hak sahiplerini ve kurul hissedarlarını temsil eden kişiye verilen mesleki addır. Şirketi temsil eden yetkili kişidir. Hissedarlara toplantı ya da gelişmelerle ilgili bilgi verir.
İkilik, kurumsal yönetimin en temel ve tartışmalı alanla- rından biridir. Genel müdür bir şirketin en üst konu- munda olan biri olarak temel sorumlulu- ğu şirketin plan ve politikalarını başlat- mak ve uygulamaktır. Yönetim kurulu ise bir şirketin stratejik karar alma, temsil ve en üst seviyede yürütme organıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Chief Operating Officer (COO): “Uygulayıcı Genel Müdür” olarak adlandırılabilecek bu unvan, “Genel Müdür” veya “Başkan” yerine kullanılan ve CEO (Chief Executive Officer) ile birlikte çalışan bir yöneticiyi ifade etmektedir.
Yönetim kurulu başkanı, üye tam sayısının çoğunluğu ile toplanan yönetim kurulunda, TTK'nın 390. maddesinin ilk fıkrası uyarınca esas sözleşmede aksine karar yeter sayısını ağırlaştıran bir hüküm yoksa, toplantıda hazır bulunan üyelerin çoğunluğuyla seçilecektir.
Yönetim Kurulu Başkanı Ne Demek? Yönetim kurulu başkanı, bir şirkette hak sahiplerini ve kurul hissedarlarını temsil eden kişiye verilen mesleki addır. Şirketi temsil eden yetkili kişidir. Hissedarlara toplantı ya da gelişmelerle ilgili bilgi verir.
Yönetim kurulu bir organizasyonun faaliyetlerini müştereken denetleyen bir grup insandır. Üst düzey yönetim türüdür. İşletme, kâr amacı gütmeyen kuruluş, devlet dairesi gibi kuruluşlarda olabilir. Tipik olarak, kurul, üyelerinden birini başkan olarak seçer.
Başkan ve vekilinin seçimine ilişkin kararın alınabilmesi için, esas sözleşmede aksine ağırlaştırıcı bir hüküm bulunmadığı takdirde, yönetim kurulunun üye tam sayısının çoğunluğu ile toplanması ve toplantıda hazır bulunan üyelerin çoğunluğunun aynı doğrultuda oy kullanması yeterlidir.
Ekipteki üst düzey yöneticiler, şirketin vizyonunu belirlemek, stratejik hedeflere ulaşmak ve sürdürülebilir başarı elde etmek için oldukça önemli roller üstlenir. Dolayısıyla şirketlerde sıkça karşılaşılan CEO, CFO, COO, CIO, CMO ve CTO gibi yönetici ünvanları, şirketin farklı alanlardaki liderlerini temsil eder.
CEO, Chief Executive Officer anlamına geliyor. Şirketin önemli pozisyonlarından birini üstlenen CEO, en üst düzey yönetici olarak görev alıyor.
İş dünyasında yönetimini alanında uzman iki kişiye emanet eden şirketlerin sayısı artıyor. Co-CEO ya da eş -CEO sistemi, iki ya da ikiden daha fazla kişinin şirketin en üst seviyesinde aynı rol ve sorumluluğu paylaşmasıyla oluşuyor.
6762 sayılı eski Ticaret Kanunu'nda öngörüldüğü üzere, yeni TTK'ya göre de, anonim şirket yönetim kurulu üyeleri, ister seçimle gelmiş ister ise esas sözleşme ile atanmış olsunlar, genel kurul kararıyla her zaman görevden alınabilirler. Yani, TTK, görevden alma yetkisini şirketin genel kuruluna vermiştir.
Türk Ticaret Kanunu Hükümleri çerçevesinde Yönetim Kurulu 5, 7, 9 ya da 11 üyeden oluşabilir. Yönetim Kurulu, kurulu oluşturan tüzel kişileri temsil eden gerçek kişilerden oluşur.
İngilizce adıyla “Chief Executive Officer”, yani CEO, en özet tabiri ile şirketin yönetimiyle ilgili en fazla yetkiye sahip olan yönetici pozisyonudur, ancak CEO şirketin sahibi veya kurucusu değildir. Şirketin sahibi olmadığı için bir CEO her zaman şirketin kurucusuna veya sahibine rapor vermek durumundadır.
Kurulun üyeleri arasından bir başkan, bir başkan yardımcısı, bir sekreter ve bir sayman seçilir. Başkan, kurulun toplantılarını yönetir, başkan yardımcısı başkana yardımcı olur, sekreter kurulun yazışmalarını yapar ve sayman da kurulun mali işlerini düzenler.
Yönetim Kurulunun Seçilmesi
TTK madde 362 uyarınca, yönetim kurulu üyeleri en fazla 3 (üç) yıl süreyle seçilebilecektir. Seçilen bu kişiler, görev süreleri dolduğundan esas sözleşmede aksine bir hüküm yok ise yeniden seçilebilecektir.
Yönetim kurulu, genellikle şirketin sahipleri veya hissedarları tarafından seçilen bir grup kişiden oluşur. Bu yönetim kurulu üyeleri, şirketin stratejik yönetimine, işletme faaliyetlerinin izlenmesine ve yön verilmesine karar verirler.
Denetçi Kat malikleri kurulu adına vekil olarak yönetici veya yönetim kurulunu denetleyen kişidir.
Bu grafikteki veriler ne ifade ediyor? Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Yönetim Kurulu Üyesi maaşı aylık ortalama 120.100 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Yönetim Kurulu Üyesi maaşı 96.100 TL iken, en yüksek ise 186.200 TL'dir.
Yönetim Kurulu Başkanı veya üyesi istifa ettiğinde ilk yedek Yönetim Kurulu üyesinden başlanarak çağrı yapılır. Eksik üyenin tamamlanmasıyla Yönetim kurulu görev dağılımı yeniden belirlenir. Eğer, Dernek Başkanı istifa etmemişse, yeniden görev dağılımına gerek kalmaz.
İlk yönetim kurulu esas sözleşme ile atanır. Daha sonraki yönetim kurulları genel kurul tarafından seçilir. Genel kurulun yönetim kurulunu seçme hakkı devredilemez haklarındandır. Gerçek veya tüzel kişiler yönetim kurulu üyesi olabilirler.
Kısaca, artık anonim şirketlerde yönetim kurulu üyesi olmak için, o şirkette pay sahibi olma zorunluluğu aranmayacak.
Üst düzey yönetim tipik olarak bir firmanın kuruluş veya coğrafi birimlerinin başkanlarından, ayrıca mali işler müdürü, baş işletme görevlisi ve baş strateji görevlisi gibi işlevsel yöneticilerden oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri