Akü Bitmesi Nasıl Anlaşılır? Akünün bittiğini anlamanın en belirgin işareti kontak anahtarı çevrildiğinde ve marşa basıldığında tık sesinin gelmemesi ve aracın çalışmamasıdır. Bu durumda gösterge ekranı ışıkları, önce yanıp sonra söner veya hiç yanmaz. Yine de tüm bunlar akünün bittiği anlamına gelmeyebilir.
Peki, akü bitik mi? Araç stop ettiğinde akü voltajının 12 volt civarında olması gerekir. Marşa basınca da 10 voltun altına inmemeli. Eğer 10 voltun altına iniyorsa akü bitmiş, yani akünün değişmesi gerekiyor demektir.
Araçta meydana gelen yüksek ısınma düzeyi ve bu nedenden kaynaklanan asitli su seviyesi miktarında azalma bozuk akünün belirtilerindendir. Aynı zamanda bu asitli suyun rengi daha koyu bir hale gelir ve suyun yüzeyine cam elyaflar çıkar. Akü kapağında meydana gelen fiziksel değişimler de akünün bozulduğuna işaret eder.
Akü ömrü, kullanım süresine ve sıklığına göre değişir. Aynı zamanda iklimsel etkiler, araca takılı değilse akünün saklama koşulları, marş sayısı, motor kapalı haldeyken araç elektrik donanımlarının kullanımı gibi faktörler de akünün ömrünü etkiler. Ortalama verilere göre bir akünün ömrü 4-5 yıldır.
İlgili 30 soru bulundu
Eğer akünüzün ömrü bitmediyse ve sadece enerjisi bittiyse akü takviye işleminden söz edilebilir. Araçtan araca akü şarj etmesini biliyorsanız bu işlem oldukça kolay olacaktır.
Ortalama olarak bir akünün kullanım ömrü 4-5 yıl kadar olsa da aracın kullanılmadığı sürelerde biraz daha fazla deşarj olabilirler.
Akü ölçümü için şarj durumu tablosu ve akü şarj ölçer cihazları kullanmak gerekir. Açık sistem akülerde voltaj ve yoğunluk ölçümü yapılır. Kapalı sistem akülerde ise yoğunluk değeri ölçülemez. Sadece voltaj değeri ölçülür ve bu şekilde akünün doluluğu hakkında bir tespit yapılabilir.
5- Akü kutup başlarını ve bağlantı yerlerini temiz tutun.
Zaman içerisinde akü kutup başlarında oluşacak oksitlenme aracınızın çekiş gücünü zayıflatabilir.
“Akü bitince ne olur, aküsü biten araba nasıl çalışır?” gibi soruların yanıtı sık sık merak ediliyor. Akü bitince arabanın çalışması mümkün olmuyor. Anahtarı kontakta çevirince araca elektrik enerjisi gelmiyor ve dolayısıyla marşa da voltaj verilmiyor.
Arabalar sürülmek için tasarlanmıştır, aylarca boşta oturmak için değil. Kullanılmadığında motor sıvıları bozulmaya başlar, yağlanmayan parçalar aşınmaya başlar ve daha da kötüsü hayvanlar içeri girerek ulaşabildikleri her şeyi çiğneyebilirler.
Akünün bitmesi aracınıza zarar verir mi sorusunun yanıtını şu şekilde verebiliriz: Aküsü biten araç çalışmayacaktır, çalışması için zorlamanız hâlinde ise motora zarar verebileceğiniz için aracınızın aküsü bitmişse PratikAraba ekibimize başvurmanızı tavsiye ederiz.
En yakın akü servisine kontrol ettirilerek akünün bitişi tespit ettirilmelidir. Akü kullanım ömrünü tamamladı ise akü değişimi yapılmalıdır, deşarj veya bakım ihtiyacı tespit edildi ise akü şarj ve talimatları doğrultusunda gerekli işlem yapılmalıdır.
Aküsü bitmiş bir aracın çalıştırılmasından ilk kullanılacak yöntem akü bağlantı kablosu ile çalıştırma yapmak olmaktadır. Aküsü bitmiş bir aracın çalıştırılmasından en son yöntem olarak vurdurularak çalıştırma uygulanabilmektedir. Takviye kablosu ile şarj ederek aküsü bitmiş aracı çalıştırmak gerekmektedir.
Bundan hareketle marş motorunda oluşan bir problem aküyü bitirebilir. Çünkü marş motoru bozulduğunda aküden daha fazla elektrik temin etmeye çalışır. Bu nedenle de marş motoru aküyü bitirebilir.
Boşalmış yada boşa yakın bir akünün sökülerek harici şarj cihazına bağlanması ve kapasitesinin en fazla %10 oranında şarjla 12 saatte doldurulması gerekir. Örneğin 60 Ah bir aküyü 5 Amper ile 12 saatte doldurmanız gerekir. Aracın dinamosunun şarj kapasitesi çok yüksektir.
Akü bittiğinde aracınızı tekrar çalıştırmak için en pratik ve sağlıklı yol, bir başka araçtan akü takviyesi yapmak olacaktır. Akü takviyesi yapmak için bir akü takviye kablosuna yani bir aktarma kablosuna sahip olmanız gerekir.
Akü bittiğinde ne olur? Akü bittiğinde aracınızı çalıştıramazsınız. Ya da trafikte ışıkta bekliyorsanız, aracınızı hareket ettiremezsiniz. Bu da aracınıza elektrik gitmediğini gösterir.
Akü ölçüm testi akü pilinin şarj durumunu bir voltmetre yardımıyla ölçmektir. Analog ve dijital voltmetreler yardımıyla bu ölçümler yapılabilir. Tabi ki dijital voltmetrenin okunması daha kolaydır ve daha sağlıklı ölçümler yapmaktadır.
Akünün araca montajından önce mutlaka yüzey voltajı ölçülmelidir. Akünün kabul kriteri minimum 12.6 volt değerinde olmalıdır. Akü voltajı 12,4 ve altında ise bu akünün kullanıma uygun değildir.
Akü 15,8V'a ulaştığında da şarj sonlandırılır. AGM tip akülerde akü şarj cihazının voltajı 14,4V'a sabitlenmeli ve şarj esnasında 14,4V değerini geçmemelidir. EFB ve SFB tip akülerde ise akü şarj cihazının voltaj değeri 15,8V'a sabitlenerek şarj esnasında 15,8V'luk değerin geçilmemesi gerekir.
Bir arabada sürekli akü neden biter sorusunun en önemli yanıtları, akü kablolarının aşınmış veya gevşemiş olması, elektrik boşalması, şarj sorunları, alternatörün daha fazla güce ihtiyaç duyması ve sert hava koşullarıdır. Bu sorunlardan bir kısmı aküyü tamamen bitirebilir.
Bunun dışında uzun süre hareketsiz kalan araçların lastikleri hareketsizlikten kaynaklı olarak deforme olabilir veya balans sorunları doğurabilir. Bu riskler bazı pratik önlemlerle azaltılabilir” şeklinde konuştu. -Aküleriniz bakım gerektirmeyen türde bile olsa, aracınızın aküsü boşalabilir.
7Ah akü, 1 amperde 7 saatte boşalırken, 500 mA'de 15 saatte boşalabilir. Kesin kapasite bilgisi istenirse, Wh(güç-saat) değerine bakılır. Farlar halojen ise 50-100W arası güç harcar. Bu da aküyü 1 saatte bitirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri