Musluk suyu akvaryum suyu değildir Akvaryuma musluk suyu yoluyla getirilen kirleticiler, örneğin klor ve bakır, kurşun veya çinko gibi ağır metaller ilk adımda genellikle solungaçlara ve balığın derisine zarar verir.
Akvaryumunuz için doğru su kullanımı yapmanız akvaryumunuzun bulanık görüntüsünü ortadan kaldırmaya yardımcı olur ve balıklarınızın daha sağlıklı ortamda yaşamasına olanak sağlar. Genellikle herkes musluk suyundan akvaryuma doldurmayı tercih eder. Nitekim arınmış içme suyu kullanmak epey zordur.
Normal şartlarda 1 hafta gibi bir süre beklemesi lazım. Sera Nitrivec ekleyerek yararlı bakteri oluşumunu hızlıca başlatmanızı öneririm. Eğer dış filtreniz iyi ise 5 günden sonra yavaş yavaş canlı eklemeye başlayabilirsiniz.
Fakat klor yerine kullanılabilen kloramin, klor gibi su, ağzı açık kaplarda dinlendirildiğinde kolay bir şekilde sudan arınmaz. Diğer bir deyişle, akvaryumda temiz ve arındırılmış su kullanılmadığında ve arıtılmamış suyun içerisinde kloramin olduğunda bu balıklarınız için ölümcül tehlike anlamına gelebilir3.
Bu damacanalarda satılan içme sularını akvaryumda direkt olarak kullana bilirmiyiz? Kullanabilirsiniz.Yanlız çeşme suyunu dinlendirmeden kullanan arkadaşlarımızda çok.Bende direk koyuyorum.Eğer içme suyunuzda fazla klor olmadığını düşünüyorsanız kullanabilirsiniz... Ben mutlaka dinlendiriyorum en az bir gün.
İlgili 41 soru bulundu
Çok nazik olmadıklarından japon balıklarını musluk suyunda besleyebilirsiniz. Ancak suyu kullanmadan önce en azından iki gün dinlendirin. Bu sayede içindeki klor gazı uçmuş ve pH değeri stabil hale gelmiş olur. Klordan tamamen kurtulmadan akvaryumunuzda kullanmayın.
Fanus suyunun seviyesi azdır ve su çabuk kirlenir. Bu da balıkların gözlerinin kör olmasına neden olabilir. Isı değişikliklerine karşı dayanıklı balık türlerindendir. Japon Balıklarının bulunduğu akvaryumun suyunun ortalama 20 - 21 derece olması yeterlidir.
Dinlendirilmek suretiyle kloru uçurulmuş suyun istenilen akvaryum ısısına dengelenmesinde çok az kaynamış su ilavesi ise uygundur.
Kaya tuzu sudaki nitrat ve zararlı bakterileri bastırır. Akvaryumlarımızda koruyucu görev yapar. Balıklarda sürtünme ve solungaçlarda kırmızılık olursa kullandığımız tuz miktarı o dönem için arttırılmalıdır.
Suyun yüzey alanı mümkün olduğunca geniş bir kapta dinlendirmek doğru yöntem. Daha da iyisi içine bir hava taşı atmak. Bu sayede motordan gelen havayla su daha çabuk temizlenir.
Akvaryum suyu hazırlarken kullanılan su içinde fazladan olan her element hassas dengeyi bozar ya da etkileyebilir. Doğru tatlı su bulunduktan sonra, deniz akvaryum tuzu doğru oranda tatlı su ile karıştırılmalıdır. Homojen biçimde karıştırılmış olan tuzlar, en ideal deniz suyu değerlerini vermektedir.
Japon Balığı Bakımı
Ayrıca suyun sıcaklığı da 24 derecenin altında, takribi 15-20 derecede olmalıdır. Japon balıkları sıcak sulardan hoşlanmadıkları için daha serin sularda bakılması gerekmektedir. Balıkların yeteri kadar oksijen almaları için akvaryumdaki her bir balık için 10 litre suya ihtiyaç duyulmaktadır.
Uzmanlar tarafından haftada bir kez mutlaka kısmi su değişimi yapılması tavsiye edilmektedir. Bu işlem için akvaryum temizleme sifonu ile bir kovaya akvaryum suyunun en fazla % 20 kadarını boşaltarak yerine daha önceden hazırladığınız dinlenmiş suyu ilave etmeniz yeterli olacaktır.
Bakterilerin oturması için 10 gün kadar beklemeniz gerekebilir, bu döngüyü hızlandırmak için biraz yem veya bakteri kültürü kullanırsanız iyi olur.
Bende bitkilere faydası olur düşüncesiyle bir aralar ekliyordum. 100 litre akvaryum suyuna ekleyeceğiniz bir maden sodası asidi kaçmasa bile akvaryuma CO2 açısından bir zarar veremez, o nedenle endişe etmeyin.
Klor ve diğer yabancı maddeler musluk suyunun pH seviyesini düşürür, yani asidik hale getirir. Oysa sağlıklı içme suyunun pH seviyesinin 8,5 – 9,2 aralığında olması yani bazik olması gerekir. Suyun yabancı maddelerden arındırılması, mineral dengesinin sağlanması ile içilebilir sağlıklı, alkali su elde edilebilir.
ben sizin yeni japon akvaryumu kurma yöntemi isimli konunuzun 14. maddesini okudum tolga bey aynen şöyle yazıyor (Eğer akvaryumunuzda bitkiniz bulunmuyorsa,suyunuza belirli zaman dilimleri içerisinde ve belirli aralıklarla kaya tuzu eklemeniz balıklarınızın hastalık riskini azaltacaktır.)
Dip süpürgesi kullanarak akvaryumun dibine çöken artıkları temizlemek suyun boşalmasını da sağlar. Eksilen suyun yerine iki gün dinlendirilmiş su kullanılır. Sıcaklığı akvaryum suyundan çok farklı olmamalıdır. Balıklar günde ancak 2-3 santigrat derece sıcaklık değişimine tahammül edebilir.
Basitçe 3 çay kaşığı tuzu yaklaşık 23 litre suya denk gelecek şekilde kullanmak yeterli olacaktır. Örneğin petshoplardan edinebileceğiniz akvaryum tuzları kullanılabileceği gibi temizlenmiş iyot ve potasyum içermeyen tuzlar kullanılmalıdır. Tuz akvaryumun ilk kurulduğunda ve su değişimlerinde kullanılmalıdır.
Kum olmazsa stres olacaklardır. Ayrıca kum olmazsa suyunuz sarımsı bir renk alacak ve koku yapacaktır. Amonyağı yok eden bakteriler daha çok kumun üzerinde kolonileşir.
Pek çok tropikal akvaryum balığı bazen 7 dereceye kadar düşük sıcaklıklara bile kısa bir süre için dayanabilirler.
Akvaryumlarda kullanılmak üzere musluk suları, kuyu suları, nehir suları gibi çeşitli seçenekler mevcuttur. Akvaryum için saf su da kullanılmaktadır. Doğal kaynaklardan elde edilen su türlerinin balıklar için çeşitli riskler oluşturması, akvaryum bakımında saf su kullanımı konusuna ilgiyi arttırmıştır.
Bezelye haşlandıktan sonra kabuğundan çıkartılmalıdır. Japon Balığı beslenecek bir akvaryumda Japon Balığı başına minimum 20 litre su hacmi düşmelidir. Japon balıkları için pond türü yemler risklidir.
Japon balıklarınızı, kendi özel yemleriyle günde bir ila iki kez besleyin. Onlara sadece birkaç dakika içinde yiyebilecekleri kadar yem verin. Eğer verdiğiniz yem su yüzeyinde yüzüyorsa, bunu önlemek için yemi suya bırakmadan önce suyun içerisinde bir süre tutun ve öyle suya bırakın.
Karantina akvaryumuna bol oksijenlenme yaptığınıza emin olun. Japon balıkları çok fazla atık üretir ve akvaryum suyu hızla kirlenebilir ve amonyak patlaması oluşabilir. Bakteri oluşumunu hızlandırmak için akvaryumunuzun suyunu haftada bir yüzde 30 değiştirin. Su değişimini de dipten çekerek yapın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri