Her iki durumda da kandaki hücreler birbirine yapışmaya başlar ve tromboz durumu oluşur. Kan pıhtılaşmasını tetikleyen faktörler arasında yaşlılık, ateroskleroz, obezite, genetik ve kalp hastalıkları yer alır.
Hemofili Hastalığı Nedir? Hemofili, kanın gerektiği gibi pıhtılaşmaması sonucu kanamanın durmaması ya da geç durması ile kendini belli eden kalıtsal bir hastalıktır. Vücutta bir bölge kanadığında, kan hücreleri pıhtılaşarak kanayan damar ucunun tıkanmasını sağlar.
Pıhtılaşma (koagülasyon) vücudunuzun temel savunma mekanizmalarından biridir. Vücudunuz, bir yara aldığında, kanamayı durdurmaya yardımcı olmak için, bölgeyi pıhtı adı verilen kalın ve yoğun bir kan dokusu ile kapatır.
Kan pıhtılaşmasının tedavisi ilaç ile yapılmaktadır. Kan sulandırıcı ilaçlar, kişiye ağız yolu ile verilebilir ya da deri altından enjekte de edilebilir. Ama unutulmamalıdır ki; bu ilaçlar kanama oluşturabileceği için kontrollü bir şekilde alınmalıdır.
Pıhtı, koagülasyon ya da pıhtılaşma ismi verilen, kandaki çok küçük ve çekirdeksiz bir hücre olan kan pulcukları sayesinde kanın havayla temas sonrası tortu hâline gelmesi sonrasında kan pulcuklarının havayla temas ederek meydana getirdiği tortudur.
İlgili 45 soru bulundu
Aşırı kan pıhtılaşması ilaçlarla tedavi edilir. Pıhtı veya pıhtıların büyüklüğü ve yerleşimine bağlı olarak, acil ve/veya rutin tedavi görmeniz gerekebilir. Kan pıhtıları tehlikeli olabilir.
Küçük pıhtılar bazen kendi başlarına çözülürler. Hareket etmeyen veya gitmeyen büyük pıhtılar damardaki kan akışını engelleyebilir. Ayrılırlarsa tehlikelidirler çünkü akciğere gidebilir. Bu şekilde kan akışını engelleyebilir ve akciğer dokusu öldüğü için kanı gerektiği gibi temizleyemez.
Kan pıhtıları tehlikeli olabilir. Vücudunuza zarar verebilir ya da inme, kalp krizi, böbrek yetmezliği, derin ven trombozu ya da pulmoner embolizm gibi ciddi sorunlar yol açabilir. Kan pıhtıları düşük, ölü doğum ya da gebelik ile ilgili sorunlara da neden olabilir.
Bir tarama testi olan aPTT, vücudun kan pıhtılarının oluşturma yeteneğinin incelenmesi amaçlı kullanılmaktadır. Alınan kan örneğinde pıhtılaşma için geçen saniye sayını ölçmektedir. Aptt test sonucu uzman hekim tarafından incelenerek kanın pıhtılaşma süresi tespit etmektedir.
NOAK'ların da dört tipi bulunur: Dabigatran (Pradaxa), rivaroxaban (Xarelto vb.), apixaban (Eliquis vb.), ve edoxaban (Lixiana vb.). Bu ilaçlar, bacak toplardamarlarında pıhtı oluşması (derin ven trombozu; DVT) ve akciğer atardamarına pıhtı atması (pulmoner emboli) durumlarında da kullanılırlar.
Testin ölçümü sağlık ocağından sağlık ocağına değişiklik gösterebilir. Ancak Protrombin zamanı testi ölçümü özellikle muayenehanede daha pratik bir şekilde yapılmaktadır. Test ve ölçüm doğrudan cihaz üzerinde gerçekleştirilir. Bu işlem, sağlık merkezi ekipmanının modeline bağlı olarak farklı zaman dilimleri alabilir.
Damarlarda biriken yağ sebebiyle pıhtı atmasını önlemek için hayvansal ve katı yağlar, fazla ekmek ya da hamur işleri tüketmek, sigara içmekten kaçınılmalıdır. Bununla beraber hareketsiz bir yaşam sürmekten de kaçınılması beyin ve damar sağlığı için etkili olacaktır.
İnsan vücudundaki kanın pıhtılaşma süresi, sağlık açısından oldukça önemlidir. Kanın pıhtılaşma süresi de INR kan pıhtılaşma testleriyle ölçülür. INR değerinin yüksek ya da düşük olması, bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getirir.
Trombositler: Trombositler, kanın pıhtılaşma sürecinde önemli bir rol oynayan hücre parçacıklarıdır. Tam kan sayımı sonuçları, trombosit sayısını (trombosit sayısı) değerlendirir.
Kan pıhtılaşması şikayeti ile “Dahiliye, Hematoloji, Tıbbi Genetik” bölümlerine gidebilirsiniz. Eğer bu rahatsızlık çocuklarda yaşanıyorsa “Çocuk Hastalıkları ve Onkoloji” bölümü de size gerekli tıbbi yardımı sağlayacaktır.
Dolaşımdaki tümör markerları (circulating tumor markers) en sık kanda bakılır. Bunun dışında idrarda ve vücut sıvılarında da ölçülebilir. (Ör: CEA, CA 15.3, CA 19.9, CA 125, kalsitonin, vb) Aslında klinikte en sık kullanılan markerlar bunlardır.
Vücuttaki kan damarlarında yaygın olarak kan pıhtılarının oluşması durumudur. Pıhtılaşma durumu arttıkça vücuttaki trombosit seviyesi düşer, bu nedenle ciddi kanamalar oluşabilir.
İlaç verilişi ortalama 12 saat sürer. Tedavi sırasında kanama gibi riskli durumlar gelişebileceği için hasta yoğun bakım birimine gönderilir ve burada takibi yapılır.
Bununla birlikte stresin kalp ritim bozukluklarına yol açabildiği ve kan pıhtılaşma riskini artırdığı yapılan bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir.
Bacak yavaş yavaş ya da birden şişer; bazen ağrılı bazen ağrısız bir şişliktir. Yere basmak ağrılıdır ve zorlaşır. Bacaktaki toplardamar pıhtılaşması genellikle baldır kaslarındaki toplardamarlarda başlar ve yukarı doğru ilerler. Yukarıya yani karına doğru ne kadar ilerlerse, hastalık o kadar şiddetlenir.
Kan Sulandırıcı İlaçlar vücutta yeni bir pıhtı oluşmasını engeller ama engelleme bu yüzde yüz değildir. Seyrek olarak kan sulandırıcı alan birinde pıhtı oluşabilir. Bu ilaçlar pıhtı oluşmasını ve oluşan pıhtının büyümesini engeller. Ancak daha önceden oluşmuş pıhtıları eritmez.
Pıhtılaşma (Kanamanın Durması) Nasıl Gerçekleşir? Bir damardan damar dışına kanama gerçekleştiğinde öncelikle trombositler kesi bölgesinde yoğunlaşırlar. Kanda dolaşan yaklaşık 20 tane farklı pıhtılaşma faktörleri etkileşmeye başlayarak normalde kanda serbest halde dolaşan fibrinojen proteinini fibrine çevirir.
Dr. Reyhan Küçükkaya, hareketli yaşam, kan şekeri ve yağlarını kontrol etmek, vücut ağırlığını normal sınırlarda tutmak, bol su içmek, sigaradan uzak durmak gibi çok basit önlemlerle vücutta pıhtı gelişiminin engellenebileceğini belirtti.
Dünya üzerindeki her dört ölümden birinin nedeni olan venöz tromboemboli hastalığından korunmada da ise hareket etmek, özellikle de düzenli yürüyüş yapmak önemli rol oynuyor. Venöz tromboemboli hastalığı, derin yerleşimli toplardamarlarda kanın pıhtılaşması ile damarların tıkanması anlamına geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri