Alkarısının atlarına bindiğini farkeden bazı kişilerin atın sırtına kara sakız, zift vb. sürmek suretiyle onu yakaladıkları, vücuduna iğne veya çuvaldız saplayarak insan şekline dönüştürdükleri ve uzun süre hizmetlerinde kullandıkları rivayet edilmektedir.
Yaygın inanışa göre, “Alkarısı tüfek sesinden, ocaklı adamlardan, demirden ve kırmızı renkten korkar (İnan, 1987: 261). Kültürümüzde inanıldığı şekliyle Alkarısı “kara iyelerden” (kötü ruhlardan) sayılır (Ozan, 2015: 49) ve Albasması, Alruhu inanışıyla ilişkili korku temelli bir rahatsızlık olarak görülür.
Halk arasında 'albastı' ve 'alkarısı' gibi isimlerle bilinen, yeni doğum yapmış kadınlarda ortaya çıkabilen lohusalık humması; yüksek ateş, halsizlik ve ağrı ile kendini belli ediyor. Lohusalık enfeksiyonu olarak da bilinen bu sorun tedavi edilmediğinde olumsuz sonuçlarla karşılaşılabiliyor.
Alkarısının görünüşüne dair bilgiler. Alkarısının uzun boylu olduğu, parmaklarının uzun, saçlarının dağınık, vücudunun yağlı, el ve ayakları küçük, dişlektir. Efsaneye göre kısrak atlara ve loğusa kadınlara düşmandır.Al karısının metallerden, erkek objelerinden ve doğal olarak erkeklerden korktuğu söylenir.
Kimilerine göre en yaygın adlandırmayla alkarısı ve albasması denilen bu varlık yeni doğum yapmış lohusa kadınlara görünen, onların korkmalarına, hastalanmalarına, hatta ölmelerine neden olduğuna inanılan kötü bir cindir. Bu cin yeni doğmuş bebeklere de zarar verir (Çevirme vd., 2005, 68).
İlgili 24 soru bulundu
Alkarısından korunmak için çeşitli çarelerin olduğuna inanılır. Lohusa kadını yalnız bırakmamak, ışıkları sürekli yakmak, başucuna Kuran koymak, yüzünü kırmızı örtüyle örtmek, doğum yapılan yere kartal getirmek bunlardan bazılarıdır.
Bu tür söylentiler genellikle inanç veya kültürel geleneklerden kaynaklanan ve genellikle bilimsel olarak kanıtlanamayan, doğruluğu ispatlanamayan inançlardır. Atların saçlarının cinler tarafından örülmüş olması gibi bir iddia için bilimsel bir açıklama bulunmamaktadır.
Türk Efsanelerinde Alkarısı İnancı
İnanışa göre, loğusanın veya bebeğin ciğerini yemeye gelen al- karısı, birtakım hilelerle yakalanıp, göğsüne bir iğne saplanırsa, tekrar eski yerine dönemez, o aileye hizmet etmek zorunda kalırmış.
Efsanelerde yer alan, olağan üstü güzel hayalî varlık. Duyularla idrak edilemeyen ve insanlar gibi ilâhî emirlere uymakla yükümlü tutulan varlık türü.
''Flushing'', halk arasında ''Al basması'' olarak bilinmektedir. Çok çeşitli nedenlerle deri kan akımında ortaya çıkan değişiklikler sonucunda, yüzde gelişen eritemli lezyonları tanımlamak için kullanılmaktadır.
Kadın saçı örer gibi atların yelesini örer, ancak tırnak yapısının çok uzun olduğu söylenir ve o nedenle ucunu bağlayamaz ve halka şeklinde bir şekil bırakır örgünün bitiş kısmında. Bu her gün olmasa da sıklıkla yaşanan bir olay.
LİLİTH Türk mitolojisinde bebekleri öldürmesine dair olan inanç ile kendine yer edinmiş ve tarihimize Albastı veya Alkarısı ismiyle geçmiştir.
Alkarısı, çirkin, koca kafalı ve dağınık saçlı bir yaratıktır (18). Genç kızlara musallat olan alkarısı ise "albıs" adı verilir.
Bu antibiyotikler, bir dikiş yeri enfeksiyonu, idrar yolları enfeksiyonu veya uterus iltihabı gibi enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılır.
O laf şuradan gelir, lohusa mezarı 40 gün açık kalır diye. Eskilerde tıbbi donanım olmadığından kanamaya müdahale edilemiyor ve annenin sağ kalma durumunun garanti süresi olarak denir.
Loğusa ve al basması
Kırkı çıkıncaya kadar ne çocuk ne de loğusa kadın yalnız bırakılmaz. Bu süre içinde çocuğun beşiğinin, annenin yatağının üstünden babanın gömleği veya ceketi eksik edilmez.
Bu olağandışı durum; kişinin elinde olmadan, tetikleyici bir unsurla otomatik bir biçimde kişinin farkında olmadan kendi kendine hipnoza girmesiyle ortaya çıkar. Bütün dünyada genellikle bu rahatsızlığın tedavisi hipnoterapi ile yapılmakta ve bu konuya yönelen uzmanlar genellikle hipnoz öğrenmektedir.
Türk halk kültüründe loğusa kadınla, çocuğun kırk gün içinde hastalanmasına kırk basması adı verilir. Bunlardan kaçınmak için veya şifa için bazı inanma ve pratikler uygulanır. Bu kırk gün içerisinde anne ve çocuğu hastalıklardan, nazardan, kötü etkilerden korumak için çeşitli önlemler alınır.
ile ilintili “dişi bir ruh” olarak düşünülür (Beydili, 2005: 34-35). kesip, onun ciğerini çıkartıp, götüreceğine ve yıkayarak yiyeceğine inanılır. tövbe ettiren bu aileye “Al Ocağı” denir (Doymuş, 1999: 124).
özellikle iç anadolu'da lohusaları ve yeni doğmuş bebeleri rahatsız ettiğine inanılan hayali yaratık. halk arasında; at binme meraklısı olduğu, hemen her gece bir ahıra girip at koşturduğu, at binmeden evvel memelerini toplayıp sırtına attığı söylenir. ayrıca elinin bereketli olduğuna dair söylentiler de vardır.
Lohusa olan kadınlar bu süre içinde; namaz kılamaz, oruç tutamaz, Kur'an okuyamaz, Kur'an'ı eline alamaz, Kâbe'yi tavaf edemez, mescidlere giremez ve kocası ile cinsî temasta bulunamazlar.
Demirden korkarlar. Besmele çekmek onları uzaklaştırır. (Besmele'den çekinmeleri İslam'ın etkisiyle gelmiş bir unsurdur.) Cinlerin başlarındaki kalpak veya papak ele geçirildiğinde o cin ölür.
Aynı iki insan arasındaki aşk gibi. … Cinler de aynı bu insanlar arasındaki sevgi gibi, insanlara aşık olurlar. Aşık olma suretiyle musallat olurlar. Aşık cin musallatının en büyük belirtisi, kişinin evlenememesi. Evliyse, nişanlıysa onun muhakkak bozulması, yüzüklerin atılmasıdır.
CİNLER →İnsanlar gibi vefat ederler. Ortalama 300 ile 3000 yıl arası yaşarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri