Ehliyetsiz araç kullanan kişiye ikinci kez aynı şekilde para cezası uygulanır. Bu ceza gerektiği zaman iki veya üç ay hapis cezasına dönüştürülebilir.
Ceza verilmekte olan konulardan bir tanesinin de ehliyetsiz araba kullanmanın cezası olduğu görülmektedir. Ehliyetsiz bir şekilde araba kullanmanın cezası 2023 yılı için 8190 TL olarak belirlenmiştir. Ehliyetsiz araç kullandırma cezası da aynı şekilde 8190 TL olarak bilinmektedir.
Hayır olmaz ama o cezanın devamı gelir.
Erken ödemelerde ise belirlenen ceza tutarından bir miktar indirim uygulanmaktadır. 2020 yılında ehliyetsiz motor kullanma cezası 2.473 TL iken 2021 yılında bu tutar 2.968 TL'ye kadar yükselmiştir. 2023 yılında ise ehliyetsiz motor kullanmanın cezası 8.190 TL olarak belirlenmiştir.
Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası 2023 yılında ne kadar ? Ehliyetsiz araç kullanma cezası 2023 yılında gelen zamlarla 8090 TL olmuştur.
İlgili 35 soru bulundu
Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası kişiye tebliğ edildikten sonra 15 gün içerisinde sulh ceza hakimliğine itiraz dilekçesi sunularak cezanın iptali sağlanabilir.
Ehliyetsiz araç kullanmak hem aracı kullanan kişi için hem trafikte bulunan diğer kişiler için büyük risk oluşturur. Ehliyeti olmadan trafiğe çıkan kişi ile aracın sahibi farklı ise ehliyetsiz araç kullanan kişiye de aracın sahibine de ayrı ayrı ceza kesilir.
Alkollü Araç Kullananların Ehliyetine El Konulması
Bu süre içerisinde araç kullanması yasaktır. Sürücü şayet bu kusuru ikinci defa işlemiş ise ehliyetine 2 sene boyunca el konulur. Üçüncü defa tekrarlaması durumunda ise tam 5 yıl sürücü belgesi geri alınarak trafikten men edilir.
ehliyet affı son durum hakkında açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Alkol, uyuşturucu, ölümlü ve yaralanmalı kaza, drift ve aday sürücülük halleri dışında olanları kapsayan trafik ceza puanını doldurdukları için ehliyetlerine el konulan sürücülerin ehliyetlerinin iade edileceğini açıkladı.
18 yaşından küçüklere trafik cezası yazılmaz diye bir şey kesinlikle düşünmeyin. 15 yaşını dolduran ve trafik ihlali yapan tüm sürücülere trafik cezası yazılmaktadır. Yani trafik cezalarında ceza yazılma yaşı 15'dir. 15 yaşını doldurmuş olan tüm kişilere ceza yazılabilmektedir.
Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse, cezaya %5 oranında faiz uygulanır. Faiz ödenmeyen her ay için aynı oranda uygulanır. Bununla birlikte taksitlendirme durumu ortadan kalkar.
b) Araç kullanırken sürücü belgelerini yanlarında bulundurmak ve yetkililerin her isteyişinde göstermek zorundadırlar. Bu madde hükümlerine uymayan sürücüler, 427 Türk Lirası para cezası ile cezalandırılırlar.
Kanun hükümleri ise Cumhurbaşkanı tarafından yürütülür. Alkolden ehliyet kaptırma affı ile ilgili değil genel af ehliyetle ilgili bir öneridir. Alkolden ehliyet kaptırma affı vatandaşların merakla beklediği kanunlar arasında. Ancak şu anda bu durum söz konusu değil.
Diğer yandan ehliyetsiz araç kullanma sebebiyle trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan yargılanma ve sonucunda ceza alınması durumunda verilen ceza adli sicile işleyecektir.
Ehliyetsiz, plakasız ve ruhsatsız hiçbir motorlu taşıt trafiğe çıkarılamaz. Ehliyetsiz olarak kullanılabilecek araçlar yalnızca elektrikli araçlardır. Elektrikli olan motosikletlerde ehliyet aranmaz. Bisikletler ve scooter elektrikli olan aletlerdir.
Ehliyeti unutan sürücülere verilen ceza puanı ise 5'tir. Eğer sürücü, bir yıl içerisinde ehliyetsiz araç kullanmak başta olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı 100 ceza puanı alırsa, sürücü belgesine 2 ay süreyle el konur ve eğitime tabi tutulur.
EHLİYET AFFI NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK? Meclis'ten geçen ehliyet affı düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yasalaşarak yürürlüğe girecek.
Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Ehliyet ruhsat sorabilir. Şüpheli araç olarak nitelendirirse ki "ben şüphelendim" demesi yeterli kanun nazarında, durdurabilir. Evrak isteyebilir.
Alkollü sürücünün ehliyeti 1. seferde 6 ay, 2. seferde 2 yıl ve 3. seferde 5 yıl geri alınacak - İş-Yaşam Haberleri.
Alkollü araç kullanan kişinin ehliyetine 6 ay süre ile el konulurken ikinci defa bu şekilde yakalanan sürünün ehliyetine 2 yıl süre ile el konulmaktadır.
Araç sürücüsünün tekrardan cezaya tabii tutulmaması için ehliyete ilk el konulduğu tarihten itibaren 5 yıl süresince alkollü araç kullanmaktan işlem görmemesi gerekmektedir. Bu durumda ehliyet sicilinden alkollü araç kullanma cezası kaydı silinmektedir.
Yasanın Meclis'ten geçmesi durumunda 80 yaşın üzerindeki sürücülerin ehliyetleri iptal edilecek.
2020 yılında ehliyeti yanında olmadan araç kullanma cezası 288 Türk Lirasıdır. Ancak ceza size yazıldıktan sonra on beş gün içerisinde öderseniz ehliyeti yanında olmadan araç kullanma cezasını 216 Türk Lirası olarak ödeyebileceğinizi unutmayın.
Cevap: Ehliyetsiz araç sürücüsünün bir insana çarpması
2-6 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılacaktır. Lamba, üst geçit vs. önemli değil çünkü çarpan şahsın ehliyeti yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri