Ahtapot avı da da tıpkı kalamar ve sübye avcılığı gibidir.Tekne ile av mahalline gelindiğinde tekne akıntıya bırakılıp oltalar suya bırakılır (Resim 2 )ahtapot oltaya vurduğunda oltada bir ağırlık hissedilir.Normal balığın vuruşunun aksine oltaya sert hareket yapılmadan bir kaç saniye bekledikten sonra olta yavaşça ...
Ahtapotların genelde kovuklarda, taşlarda ve mağaralarda yaşadığına değinen Salman, şunları kaydetti: "Anne ahtapot kıyıya kış mevsiminde üremek için yaklaşıyor. Bahar mevsiminde yuvasını yapıyor ve hazır olduğunda bulunduğu kovuğa yumurtalarını bırakıyor.
Ahtapotların neredeyse tamamına yakını avcıdır. Deniz tabanında yaşayan ahtapotlar çoğunlukla kabuklular, deniz halkalı solucanları ile bazı deniz salyangozu ve deniz tarağı türleri ile beslenirken açık denizde yaşayan ahtapotlar genellikle karides, balık ve diğer kafadan bacaklılarla beslenir.
Ahtapot, kafadanbacaklı bir yumuşakçadır ve dünyanın tüm denizlerinde bulunur.
Ülkemizde her yıl yaklaşık 200 ton ahtapot avlanmaktadır.
Ticari veya amatör, her ne sebeple olursa olsun 15 Nisan – 31 Ekim tarihleri arasında ahtapot avı yasaklanmıştır. 31 Ekim – 15 Nisan tarihleri arasında ise, yasal av ağırlığı 1 kg olarak belirlenmiştir. Amatör avcılar için limit ise 3 adettir.
İlgili 31 soru bulundu
Türkiye'de ve dünyada yapılan ahtapot avcılığında çok çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bunlar; dalarak, ahtapot çaparisi ile, ahtapot çömlekleri ile, tuzaklar, kapanlar, zıpkın, pinterler ve ağlarla yapılan avcılık yöntemleridir (Hoş sucu, 2000; Ünsal ve diğ., 1998).
Kuzey Pasifik dev ahtapotu (Enteroctopus dofleini), Kafadan bacaklılar sınıfının büyük bir üyesidir. Çoğunlukla Büyük Okyanus'un kuzey bölümlerinde görülür. Yaklaşık 65 metre derinliğinde görülen bu ahtapot türü, kanıtlanmaya çalışılmakla birlikte en büyük ahtapot türüdür. Ağırlık rekoru 272 kg'dır.
ZIPKINLA BALIK AVI YASAK MI ? Zıpkınla balık avı yasak değildir. Zıpkınla balık avı serbest dalış temellerine dayanan bir avcılık faaliyetidir.
Buna göre ahtapot, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir (Remlî Nihayetu'l-Muhtac, VIII, 113,150-152.)"
Deniz tabanında yalayan ahtapotlar, deniz solucanlarını, deniz salyangozlarını ve kabuklular ile beslenirler. Pasifikte bulunan büyük ahtapotlar ise yengeç, midye, istiridye gibi canlıları rahatlıkla yerler.
Ocak, Şubat, Mart: Kış aylarında hamsi, mezgit, barbunya, istavrit ve kefal balıkları tutulabilir. Nisan, Mayıs, Haziran: İlkbaharda çipura, levrek, tekir, sardalya ve torik gibi balıklar tutulabilir. Temmuz, Ağustos, Eylül: Yaz aylarında palamut, orkinos, çipura, levrek, torik ve lüfer gibi balıklar tutulabilir.
Piyasada çok ucuza bulabileceğiniz salam, sucuk, sosis gibi malzemeler büyük bir rahatlıkla kullanılan malzemelerdir.
Ahtapotlar tüm denizlerde yaşar ve farklı deniz habitatlarında yaşayabilecek şekilde uyum sağlamışlardır. Yavru bayağı ahtapotlar sığ gelgit havuzlarında yaşarlar. Hawaii'de bulunan Octopus cyanea türü mercan kayalıklarında yaşarken argonotlar pelajik sularda süzülürler.
Demir deposu olan ahtapot, bol miktarda kalsiyum, potasyum, fosfor ve selenyum içerir ve C, B ve A vitaminleri yönünden de zengindir. “Taurin” denilen bir antioksidan içerir ve bu taurin vücuda stres sırasında dayanıklılık sağlar.
Haliç'te dil balığı ve çipura yumurtaları bulduklarını, daha önce Marmara'nın güneyinde görülen ahtapota, şimdi kuzeyde de rastladıklarına dikkati çeken Yüksek, şöyle devam etti: "Ahtapot normalde, eğer bir tehdit unsuru görmezse, kıyıya yakın alanlarda yaşar.
Görevliler, ahtapotu midye, karides, balık ve yengeç parçalarıyla besliyor. Bazen yiyecekleri bir köpek oyuncağına koyup, avcılık becerilerini geliştirmesine yardım ediyorlar.
Yemlik uzatma ağı dışında her türlü ağın (tırıvırı, germe, uzatma, sürütme, çevirme, serpme ve benzeri) avlakta bulundurulması ve kullanımı yasaktır.
Ancak genel olarak kabul edilen bilgiye göre ahtapotların 3 kalbi ve 9 beyini vardır. Ahtapotların bir tanesi merkezi olmak üzere 8 tane daha küçük beyinleri vardır.
Ahtapotlar, 6 ay ile 4 yıl arasında değişen bir ömre sahip.
Ahtapotun renk değiştirme özelliği tutarsızlık sembolüdür. Som balığı, bilgi ve bilgeliği temsil eder. Istakoz, uzun ömrü, varlık ve evlilikte uyumu simgeler [2].
2012 yılında yapılan düzenleme ile 11 metreden 24 metre olan asgari avlanma derinliği bu ay yapılan düzenleme ile asgari 18 metre olarak değiştirilmiştir. Gırgır ağlarının kurşun yakası (ağların denize batmasını sağlayan kısmı) ortalama 5-6 ton, uzunlukları ise yine ortalama olarak 1200-1300 metre civarındadır.
Endüstriyel avcılık yapan balıkçı gemileri için yeni balıkçılık av sezonu açılışı Akdeniz hariç tüm denizlerimizde 1 Eylül 2022 tarihinde, Akdeniz'de ise 15 Eylül 2022'de başlayacaktır. Kıyı balıkçılığı yapan küçük ölçekli balıkçılarımız bu yasaktan muaf olup, yılın 12 ayı avcılık yapmaya devam edebilecektir.
Boyu 7,5 metrenin üzerindeki teknelerle amatör balık avcılığı yapılması yasaktır. •1 km2 den daha küçük göl ve göletlerde motorlu, motorsuz her türlü tekne ve botla avlanmak yasaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri