Tandırlar avlularda olmayıp, işliklerde ve saçak altında ise, üst kısımlarında, dumanı çeken bacaları, ocaklık kemerleri bulunur.
KÜLTÜR PEYZAJI BİR ÜRETEÇ OLARAK ALAEDDİN TEPESİ
Hatırlanan anılar koruma saçağının altında, Keykubad Camii'nde ve II. Kılıçarslan Köşkü'nün ağırbaşlı kalıntısında.
Câmi avlusunda I.Mesud, Kılıç Arslan, II.Rükneddin Süleyman, I.Gıyâseddin Keyhüsrev, I.Alâaddin Keykubad, II.Gıyâseddin Keyhüsrev, IV.Kılıç Arslan ve III.Gıyâseddin Keyhüsrev'in mezarları bulunmaktadır.
Rivayet odur ki, Konya Selçuklu İmparatorluğu'nun başkenti iken Sultan Alaeddin bir cami yaptırmak için halktan şehrin ortasına bir tepe yapmalarını istemiş. Bunun üzerine şehirdeki herkes şehrin ortasına toprak getirip bir tepenin oluşmasını sağlamıştır.
Dünyanın en büyük döner kavşaklarından biri olan bu tepe (Alaaddin), yığma, yani yapay bir tepedir. 20 yıl kadar önce, yığma olan toprağın kayması sebebiyle, caminin yıkılma tehlikesi belirdiğinden, inşaat mühendisleri toplanarak, sağlamlaştırma çabasına girişmişlerdir.
İlgili 43 soru bulundu
Naaşı Konya'ya götürülüp zamanında Sultan I. Mesud (1116-1156) tarafından Alâeddîn Tepesi'nde yaptırılmış olan ve “Kümbed-hâne” adı ile anılan anıt mezarda defnedilmiştir.
Beyşehir Kubadâbâd Sarayı - Konya
Kubadâbâd Selçuklu Saray Sitesi günümüze ulaşabilmiş tek Selçuklu Saray yapısı olup, I. Alaaddin Keykubad'ın (1220-1236) emriyle yapılmıştır. Külliye, Beyşehir Gölü'nün hemen yanında ve Anamas Dağları'nın eteklerindedir.
Alâeddin Camii, Konya'da Alâeddin Tepesi adlı höyüğün üstünde Anadolu Selçuklu Devleti devrinde şehrin ulu camisi olarak inşa ettirilmiş yapıdır.
Türkiye Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad. Türkiye Selçukluları'nın onuncu hükümdarı olan I. Alaeddin Keykubad, Sultan I. Gıyaseddin Keyhüsrev'in ortanca oğludur.
Konya - Konya Alaeddin Kavşağı, yaklaşık 1.250 metre uzunluğuyla dünyanın en büyük dönel kavşağı olarak biliniyor. | Facebook.
New York Metropolitan Sanat Müzesi. Selçuklu sultanlarının mezarlarını barındıran Karahan İkiz Türbeleri, 1053, İran. Selçuklu Dönemi'ne ait sanduka mezar. Eskişehir Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir.
Amasya Müzesi bahçesinde bulunan daha önce "Mumyalar Müzesi" olarak kullanılan türbe dikdörtgen planlı eyvan tipli Selçuklu devri türbelerindendir. 12'nci yüzyılda yapıldığı bilinen yapı esas olarak eyvan tipli türbelerdendir.
Sultan Alâeddin Camii, 12. yüzyılda Ankara'da İç Kale'nin girişinde, Selçuklu meliki Muhyiddin Mesud tarafından yaptırılmış camidir. Ankara'nın en eski camisidir.
Mimarisi. Tamamı düzgün kesme taştan yapılmış Niğde Alaeddin Camii kuzey- güney yönünde dikdörtgen planlı, çok destekli ve çok bölüntülü, mihrap önü yan yana üç kubbeli ve avlusuz plan tipindedir. Büyük ölçüde dışa kapalı olan camide kuzey ve doğu cephelerine taç kapılar hâkimdir.
Alâeddin Tepesi, Konya'nın merkez ilçesi olan Karatay'da yer alan 20 metre yüksekliğinde bir tepedir. Höyük olarak adlandırılan tarih öncesi yerleşim yerlerinden biri olarak bilinen Alâeddin Tepesi, günümüzde tarihî değerinin yanı sıra bir mesire yeri olarak işlev görür.
Gıyaseddin Keyhüsrev I. Alaeddin Keykubad'ın büyük oğludur. Babasının kendisinden küçük olan kardeşi İzzeddin Kılıç Arslan'ı veliahtlığa atamasına karşın, babasının ölümü üzerine Sadeddin Köpek önderliğindeki bazı emirlerin desteğiyle Anadolu Selçuklu tahtına çıktı.
Hunad Hatun, Hunat Hatun ya da Hunad Mahperi Hatun, I. Alaeddin Keykubad 'ın eşi, II. Gıyaseddin Keyhüsrev'in annesidir. Anadolu'nun çeşitli yerlerinde yaptırdığı medreseler, aşevleri ve daha pek çok eser bırakmıştır. Kayseri'de adını taşıyan büyük bir külliyesi vardır.
1954 yılında Belediye tarafından Alâeddin Gazinosu olarak inşa edilmiştir.
Türkiye Diyanet Vakfı ve Sabancı Vakfı'nın ortaklaşa yaptırdığı Sabancı Merkez Cami'nin mülkiyeti Adana Diyanet İşleri Vakfı'na ait olup, kullanım hakkı Adana İl Müftülüğü'ne devredilmiştir.
Süleyman Şah, İznik'e yerleşerek, bu şehri Türkiye Selçukluları Devleti'nin merkezi yaptı.
Süleyman Şah 1076 yılında Konya'yı Anadolu Selçukluları'nın başkenti yapmış, bilahare başkent 1080 yılında İznik'e nakledilmiştir. İlk haçlı seferi sırasında İznik şehri tekrar Bizans'ın eline geçmiş, sultan I. Kılıçarslan da 1097 tarihinde başşehri tekrar Konya'ya taşımıştır.
Esmehan Sultan (Osmanlı Türkçesi: أسمهان سلطان; d.1545, Manisa - ö. 8 Ağustos 1585, İstanbul), II. Selim'in Nurbanu Sultan'dan doğma kızlarıdır. Veziriazam Sokullu Mehmed Paşa'nın eşidir ve III. Murad'ın kız kardeşidir. İsmi bazı kaynaklarda İsmihan Sultan olarak da geçmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri