Varis; radyoloji uzmanı tarafından renkli doppler ultrason eşliğinde yapılan muayene ile teşhis edilir. Varis muayenesi esnasında radyoloji uzmanı hastayı ayağa kaldırarak ayakta doppler ultrason yapar. Bacak toplardamarlarındaki kan akışı bu şekilde tespit edilir.
Varis, toplardamar kapakçığındaki yetmezlik sonucu oluşur. Kan sürekli geriye kaçar ve göllenir. Bu durum damarda basınç artışına ve şişliğe yol açar. Zamanla damarda genişleme artar ve kıvrılmalar olur.
Varis muayenesi olacak kişi muayene olacağı varis doktoru karşısında ayakta durarak muayene olur. Bu sırada ayak bileğinden başlayarak bacak iç kısmından kasığa kadar bacakta bulunan toplar damar sistemi renkli doppler ultrason yardımıyla incelenir. Bu inceleme sırasında hastanın ayakta olması çok önemlidir.
Her halükarda varis nasıl anlaşılır diye sorduğunuzda bu sorunuzun cevabının bir radyoloji uzmanı tarafından yapılacak renkli doppler ultrason incelemesi ile olduğunu unutmamanız gerekir.
İlgili 36 soru bulundu
Varis hastalarının çoğu bu durumun geçici olduğunu düşünmektedirler. Ancak varis kendiliğinden ne yazık ki geçmez. Varis nasıl geçer sorusuna karşı aslında en güzel cevap tedavi edilmediği müddetçe mümkün değildir demektir.
Genetik yatkınlık genç yaşta varis oluşumunun büyük oranda nedenidir. Ayrıca özellikle vücut geliştirmek için ağırlıkla yapılan sporlar, ayakta uzun süre durmak, bacakları biryerlere vurmak çarpmak bu hastalarda daha fazla varis oluşumuna neden olmaktadır.
Çoğunlukla ayak damarlarında oluşan bir rahatsızlık olması sebebiyle varis hastalığı olan bireyler, mutlaka Kalp Damar Cerrahisi uzmanı tarafından tedavi edilmelidir.
Kadınlarda erkeklerden daha sık görülüyor. Kalıtımsal, yani ailesinde varis olanlarda daha sık görülüyor. Bunun dışında şişmanlık, yaşlanma, hamilelik, menopoz, uzun süre ayakta kalmanın yanı sıra derin toplardamarların tıkanıklığı ve bu damarlardaki kapak yetersizlikleri sonucunda da gözleniyor.
Düzenli olarak egzersiz yapmak, bacak kaslarını güçlendirerek kan dolaşımını iyileştirir. Yürüyüş, bisiklet sürme ve yüzme gibi düşük etkili egzersizler varis sorununun çözümüne faydalı olur.
Varis rahatsızlığı genellikle ilk senelerde kişiye sadece görsel manada bir sıkıntı yaratıyor olsa da hastalık ilerledikçe kişinin sürekli olarak bacak ağrılarını yaşamasına sebep olacaktır. Venöz yetersizliğin gelişmesi ile kişinin bacaklarında ağrı olmasının yanı sıra aynı zamanda şişlik ve morluklarda oluşabiliyor.
Varis Sporla Geçer mi ? Spor birçok açıdan sağlıklı bir beden için gereklidir. Varis hastaları için spor yapmak önemlidir. Bu hastalarda spor hem varis şikayetlerin azalmasına hem de varisin ilerlemesinin yavaşlamasına yol açar.
Lazer tedavisi etkinliği %95 ile %100 arasındadır. Çok küçük bir hasta grubunda ek tedavi gerekir. Sonuç olarak bir tedavi seansı ya da fazlası yapılarak varislerin tümü kesin olarak yok edilir. Yani sonuçta tüm büyük varislerin kaybolma oranı %100 dür.
Her yaş gruplarında varis görülebilir. Birçok hastalıklarda olduğu gibi varis hastalığının da cinsiyet ve yaş ayrımı yoktur. Varis bir toplardamar hastalığıdır.
Varis, tedavi edilmezse ilerler ve hayatı tehdit edecek risklere yol açarlar. Hayat konforu bozulur sürekli ağrı ve ağırlık hissi yanında bacakta yaralara yol açar ve varis içinde pıhtı birikerek damar tıkanıklığına yol açar.
Son yıllarda yapılan araştırmalarda varis hastalarının %30'nda stres seviyesinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Günlük strese bağlı olarak ortaya çıkan gerginlik çoğu zaman kişiyi kontrol altına almakta ve yaşam kalitesini düşürmektedir. Birçok hastalığı tetikleyen aşırı stres, varis oluşumunda etkilidir.
Oysa ki varis problemi ciddi bir toplardamar hastalığıdır. Toplardamarlarda kapakların fonksiyonlarının yitirilmesi sonucunda açığa çıkan varis problemi ihmal edilmemelidir. Aksi halde birtakım semptomlar gelişecektir.
İç toplardamar ve dış toplardamar olmak üzere iki çeşit varis bulunmaktadır. Buna göre hangi varis çeşidinin daha tehlikeli olduğu da merak edilen önemli konuların arasında yer alır. iç toplardamarda oluşan varisler insan sağlığı açısından daha riskli olduğunu söyleyebiliriz.
Varis ne zaman tehlikeli olur sorusuna net bir cevap vermek zordur. Varis, tedavi edilmediği sürece tehlikeli bir hastalıktır. Buna karşın hastalığın son evrelerinde poşetleşmiş damarlardaki pıhtı oluşumu ve bu pıhtının akciğere gitmesi, en tehlikeli evredir.
Sürekli olarak kullanılan varis çorapları varisin ilerlemesine biraz engel olabilir. Fakat yapılan bilimsel çalışmalar göstermektedir ki; varis çorabının varisin ortadan kalkmasına olumlu etkisinin olmadığını tespit etmiştir. Varis ne yazık ki ilaçla ya da varis çorapları ile tedavi edilemez.
Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, skleroterapi, radyofrekans ablasyon, endovenöz lazer ablasyonu, flebektomi ve kompresyon çorapları gibi yöntemler yer alabilir. Tedavi seçimi, hastanın özelliklerine, varislerin durumuna ve tercihlerine göre değişebilir.
Varis hastalığı yaygın olarak genetik yatkınlık nedeniyle ortaya çıkan bir hastalık olduğu için 20 yaş gibi genç bir yaşta dahi ortaya çıkabilir.
“Varis zayıflayınca geçer mi?” sorusuna cevap olarak; zayıflama ile kalp ve damar hastalıklarının oluşmasına engel olarak, varis oluşumunun önüne geçmenize yardımcı olur. Beslenmenin yanı sıra varise yönelik çeşitli egzersizleri de uygulayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri